Kiracı için zor dönem başlıyor: Bir anda 2.5 kat artacak
Kirada yüzde 25 zam sınırı kaldırıldı. Hukukçulara göre; kiralarda 2,5 kat artışla karşılaşılacak. İcra takipleri başlayıp, tahliye davaları artabilir.
18
Kısa Dalga - Konut kirasına yüzde 25 sınırı sona erdi. Konutta fahiş kira artışını frenlemek için getirilen düzenleme sonrası artık 2 Temmuz itibarıyla yeni kira zammı, 12 aylık TÜFE ortalamasına göre belirlenecek.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mayısta, son 12 aylık tüketici enflasyonu yüzde 62,51 oldu.
28
Bu da 10 bin liralık kiranın 16 bin 251 lira olması demek. Şayet yüzde 25’te kalsaydı 2 bin 500 liralık artışla 12 bin 500 lirada kalacaktı. Dünya'dan Hamide Hangül'ün haberine TÜİK’in haziran ayı enflasyon rakamlarıyla temmuzda yapılacak yeni sözleşmelerde kira artış oranı da netleşecek.
Kiracılar için zorlu bir döneme geçildiğine işaret eden gayrimenkul hukukçuları, “Asgari ücretli, işçi, emekli, memur, öğrenciler için dezavantaj bir durum, bir anda yaklaşık 2,5 kat artışla karşılaşacak. Kiracıların kirasını ödeyememe zorluğu, icra takipleri başlatıp tahliye davalarını artırabilir” uyarısında bulundu.
38
Son dönemde tahliye ve kira tespit davalarında artış olduğuna da işaret eden hukukçular, “Davalar artarak devam ediyor, şu anda İstanbul ve Ankara’da 10’ar tane daha Sulh Hukuk mahkemeleri açıldı” dedi. Söz konusu mahkemelerin dava günlerini yüzde 20 öne çekebileceği öngörüsünde bulunan hukukçular, “Bir yıl sonraya verilen dava gününü 10 aya çekebilir, ancak 2 aya düşürmez” dedi.
48
Gayrimenkul yatırım uzmanları ise mülk sahiplerinin tahliye taahhütnamesi, bir yıllık peşin kira talep etmeye başladığını, ayrıca normalde iki yıllığına düzenlenen kira sözleşmelerinin de bir yıllığına yapıldığına işaret etti. Piyasada kiralık bulmanın zor olduğuna işaret eden uzmanlar, “Bu da yeni sözleşmelerde, ev sahiplerinin elini güçlendiriyor” değerlendirmesinde bulundu.
58
Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Asgari ücretli, memur, emekli, öğrenci için sıkıntılı bir durum söz konusu. Artık TÜFE, 12 aylık ortalamasına göre kira zamları yapılacak. Ancak bu, kira tahliye, kira tespit davalarında bir azalmaya neden olmadı. Hâlâ artarak davalar açılıyor. Dava yükü artıyor. Çünkü bir dava açıldığında 2-3 yıldan önce sonuçlanmıyor. Yüzde 25 sınırı kalktığı için, daha çok kiranın ödenememe sorunu ortaya çıkacak. Kira bedelinin ödenmemesinden kaynaklı icra takipleri ve tahliye davaları artacak. Mülk sahipleri açısından da kira gelir vergilerinin artırılmasına yönelik söylemler söz konusu."
68
Gayrimenkul ve Yatırım Uzmanı Hasan Ceran ise şunları söyledi: “Beş yılını doldurmayan kiracılar için yaşanan anlaşmazlıklarda kira uyarlama davası yoluna gidebilir. Kira kontratının 5 yılı doldurması halinde, yapılan artışı az bulan mülk sahibi ya da artışı yüksek bulan kiracı da kira tespit davası açabilir.
TÜFE oranının üzerinde bir zam söz konusu olduğunda haksız kira artış durumu nedeniyle istihkak davası açılabilir, ev sahibinin TÜFE oranında zam yapması ve kiracının ödeme yapmaması durumunda ise kiracının tahliyesi talep edilebileceği gibi icra yoluna da gidilebilir. Böyle bir durumda da borçluya alacak ve tahliye talepli ödeme emri gönderilir, kiracının 7 gün içinde itirazda bulunmaması halinde ve 30 gün içinde borcunu ödememesi durumunda icra müdürlüğü kanalı ile tahliyeye gidilir.”
78
Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü (GHE) Başkanı Avukat Ali Yüksel, kira anlaşmazlıklarında dava durumunun ilerleyen süreçte daha net görüleceğini dikkati çekerek, şunları söyledi: “5 yılı geçen kira kontratlarında ise serbest piyasa rayici uygulanacak. Serbest piyasa rayici net bir rakam olmadığından, bunu önce arabulucuya götürecekler, mal sahibi piyasa rayici olarak öngördüğü aynı apartman veya aynı sokaktaki yeni kira rakamlarını ortaya koyacak.
Bunu isteyecek. Kiracı, bu rakamı fazla bulursa anlaşamayacak ve mahkemeye gidecek. Yüzde 25’e göre bakıldığında TÜFE ile neredeyse 2,5 kat kirayla karşılaşacaklar, o noktada kiracıları zorlaması ve kiracının kirayı ödeyememesi; icra takiplerini, tahliye davalarını artırabilir. Daha önce sığınacak bir yeri vardı, şimdi kira ödemesinde zorlanabilir.”
88
İSTOÇ İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Şenay Araç, beş yılı doldurup kirada anlaşamayan ve rayicin çok altında kalan rakamlar için mülk sahiplerinin dava hazırlığı olduğuna işaret etti. Kira artışının artık ticari gayrimenkulde olduğu gibi TÜFE 12 aylık ortalamasına göre belirleneceğine işaret eden Araç, yeni gelişmeleri şöyle anlattı: “Mülk sahipleri bir yıllık sözleşme yapıyor, bir yıllık peşin kira istiyor ve de tahliye taahhütnamesi istiyor.” Artık kimsenin yatırım için mülk almadığını dile getiren Araç, “Bu da konut arzını etkiliyor. Piyasada şu anda kiralık daire yok” dedi. (Ekonomi)