Koronavirüs Güncesi | Almanya'da evde uygulanabilen hızlı korona test satışı başladı

Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

* Sağlık Bakanlığı'nın 6 Mart gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 138 bin 592 yeni testten 11 bin 770'i pozitif çıktı. Hasta sayısı 702, iyileşen sayısı ise 7 bin 291 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 64 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 28 bin 965 oldu.

İstanbul’da vaka sayısı her 100 bin kişide 111 oldu

* Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 27 Şubat-5 Mart haftasında illere göre 100 bin kişiye düşen Kovid-19 vaka sayısının güncel haritasını paylaştı. İllere göre haftalık Kovid-19 vaka sayısı her 100 bin kişide İstanbul'da 111,57, Ankara'da 54,83, İzmir'de 66,47 oldu.

"Kılıçdaroğlu’nu sorumlu davranmaya davet ediyorum"

* Sağlık Bakanı Koca, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun korona virüsü aşıları için aracı firmaya ödeme yapıldığı ve ücretsiz olarak gönderilen aşıların devlete fatura edildiği iddialarını reddetti. Koca, “Sayın Kılıçdaroğlu Türkiye’nin aşı programını riske atarak nasıl bir kazanç umuyor? Sayın muhalefet liderini, vatandaşlarımıza kullanılacak aşıların tedarikini umursamadan riske atmak yerine, bu konuda sorumlu davranmaya davet ediyorum” dedi.

* Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, dün yaptırdığı corona virüs testinin pozitif çıktığını duyurdu.

Okul servisi ücretlerinde "kademeli normalleşme tarifesi" 

* Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını şartlarından olumsuz etkilenen servisçiler, okullarda yüz yüze eğitime başlanmasıyla velilerden gelecek talebe odaklanırken, Ankara, İstanbul ve İzmir'de servis ücretlerinin "kademeli normalleşme tarifesi"ne göre alınması kararlaştırıldı.

* Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarına göre, "çok yüksek riskli" (kırmızı) kategorideki illerden Edirne'de, vatandaşlar marketlere HES kodu sorgulamasının ardından girebiliyor.

Pandemi hastanelerinin kapanan servisilerinin tek tek açıldığı iddia edildi

* Vakaların arttığı gerekçesiyle normalleşme adımları için henüz erken olduğu yorumunu yapan Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, vatandaşlara dikkatli olmaları uyarısında bulundu

Koronavirüs hastalarının yüzde 30’unda baş ağrısı görülüyor

* Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Karadaş'ın uluslararası dergilerde yayımlanan çalışmasında, Koronavirüs geçiren hastalarda yüzde 30 oranında baş ağrısı tespit edildi. Karadaş, "Koronavirüs baş ağrısı gerçek bir baş ağrısı ve çok büyük oranda yüzde 90'lar civarında iki taraflı görünüyor" dedi. 

Yerli Koronavirüs insan üzerinde faz çalışmasına geçilecek

* Erzurum Atatürk Üniversitesi Aşı Üretme ve Antijen Hazırlama Koordinatörü Prof. Dr. Selahattin Çelebi, devam eden Covid-19 aşısı çalışmalarıyla ilgili, "Nötralizasyon antikor ve alerjik reaksiyon testleri hızla sürdürülüyor. Bu deneyler sonucunda insan üzerindeki faz çalışmalarına geçilecek. Birkaç ay sonunda Atatürk Üniversitesi'ne özel Covid-19 aşısının tıpta yerini alacağı umudu, çok güçlü oluştu" dedi.

Almanya'da evde uygulanabilen hızlı korona test satışı başladı

* Almanya'da insanların kendi kendilerine evde uygulayabilecekleri korona testlerinin satışı başladı. Ayrıca, Almanya her vatandaşa haftada bir ücretsiz test yapmayı planlıyor. Kararı eleştirenler de var.

Köpekler Kovid-19'u PCR testinden bir hafta önce tespit etti

* Belçika'da bir futbol kulübünün oyuncularıyla yapılan çalışma, eğitimli köpeklerin Kovid-19 vakalarını PCR testine göre günler öncesinden tespit edebildiğini gösterdi. Çalışmada, futbolcuların koltuk altının silindiği terli bezler köpeklere koklatıldı. Daily Mail'in aktardığına göre, köpeklerin doğruluk oranı yüzde 99,5 oldu.

Araştırma: Covid-19 aşısıyla sağlanan antikorlar anne sütüne geçiyor

* Pfizer/BioNTech ve Moderna’nın geliştirdiği Covid-19 aşılarının dahil olduğu küçük çapta bir araştırmayla antikorların anne sütüne geçtiği görüldü.

AB Komiseri Brenton: AB ülkelerinin Rusya ve Çin'den aşı almasında bir sıkıntı yok

* Avrupa Komisyonu İç Pazar Temsilcisi Thierry Breton'a göre birlik üyelerinin AB'nin aşı programının dışına çıkıp kendi anlaşmalarını yapmasında bir sakınca yok. Bu anlaşmalar AB'nin onay vermediği Sputnik V veya CoronaVac aşıları için de geçerli.

Prof. Dr. Hürmüz Koç: Koronavirüs geçirenler, akciğerleri için solunum egzersizi yapmalı

* Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hürmüz Koç, Koronavirüs'ün deformiteye bağlı olarak başta akciğer olmak üzere solunum sisteminde fonksiyon kaybı ile kalpte sıkıntı yarattığını, bunun da ölümlere neden olabildiğini söyledi. Koç, "Covid-19'a yakalanıp, atlatan kişilerin, akciğerlerini rehabilite etmeleri noktasında aerobik egzersizler başta olmak üzere, ev içinde yapılan egzersizler ve solunum kapasitesini artırmaya yönelik yapılan diafragmatik solunum egzersizlerini ilaç gibi düşünebiliriz" dedi.

Araştırma: Pandemi kısıtlamaları iklimi etkilemeyecek

* Koronavirüs pandemisi nedeniyle dünya genelinde uygulanan kısıtlamaların atmosfere zararlı sera gazının emisyonunda azalmaya yol açarak iklim değişikliği üzerinde de olumlu etkileri olabileceği görüşü pandeminin başından bu yana dile getiriliyor. Ancak yeni yapılan bir araştırmanın sonuçları bu görüşü savunanları hayal kırıklığına uğratacak nitelikte.

ABD’de 1,9 Trilyon Dolarlık Teşvik Paketi

* ABD Senatosu, Başkan Joe Biden'ın 1,9 trilyon dolarlık Corona virüsü yardımlarını içeren teşvik paketini 49'a karşı 50 oyla onayladı. Tasarı, Biden'ın imzasına sunulmadan önce Temsliciler Meclisi'ne gönderilecek.

İsrail'de çalışan 120 bin Filistinlinin aşılanması "para bulunmadığı" için askıya alındı

* İsrail'de çalışan on binlerce Filistinliye koronavirüs (Kovid-19) aşısı yaptırma planı, bütçeyle ilgili yaşanan tartışmalar nedeniyle ertelendi. Maliye Bakanlığı yetkilileri kararın gelecek hafta verileceğini söyledi

* İngiltere, İtalya'da üretilen 250 bin doz Oxford-AstraZeneca aşısının Avustralya'ya ihracatının engellenmesine tepki gösterdi. Covid-19 aşılarının ihracatına getirilen kısıtlamaların, virüse karşı küresel mücadeleyi tehlikeye atabileceğini belirten Londra yönetimi, Avrupa Birliği'nin aşı programı için yaptığı taahhütleri yerine getirmesini beklediğini duyurdu.

Sağlık Haberleri