Tarihinin en derin siyasi ve ekonomik krizlerinden birine sahne olan Lübnan'da, pazar günü düzenlenen genel seçimlerin resmi kısmi sonuçları açıklandı. İsrail'in saldırılarına direnişte başı çeken Şii hareket Hizbullah'ın parlamento çoğunluğunu kaybetmesi ve müesses nizam karşıtı adayların öne çıkması dikkat çekti.
HİZBULLAH'IN KOLTUK SAYISI 62'DE KALDI
Ekonomik krizin ve Beyrut patlamasının ardından kimseden hesap sorulmamasının gölgesinde düzenlenen ilk seçimlerde Hizbullah, 128 sandalyeli parlamentoda çoğunluğunu kaybetti. Kısmi sonuçlara göre, bir önceki seçimde 71 vekille çoğunluğu kazanmış olan Hizbullah'ın sandalye sayısının bu kez 62'de kalması bekleniyor.
12 DÜZEN KARŞITI VEKİL PARLAMENTODA
Seçimin bir diğer öne çıkan sonucu da, düzen karşıtı ve reform yanlısı adayların 12 sandalye kazanması oldu. Bu sonuç, uzun zamandır aynı siyasi grupların hâkimiyetinde olan Lübnan için önemli bir gelişme olarak yorumlandı. Reformcuların, parlamentoda bağımsız ve bağlantısız vekillerin desteğini de alması bekleniyor.
HIRİSTİYAN PARTİLERİN TEMSİLİ DE DEĞİŞTİ
Parlamentodaki Hıristiyan partilerin temsilinin değişmesi de dikkat çekti. Hizbullah'a muhalif, ABD ve Suudi Arabistan destekli Hıristiyan hareket Lübnan Kuvvetleri zemin kazanarak 20 sandalye elde etti. Hizbullah’ın Hıristiyan müttefiki Özgür Yurtsever Hareket ise parlamentodaki en büyük Hıristiyan blok olma özelliğini kaybetti.
'SİYASİ HANEDANLIKLARIN' ADAYLARI MECLİS DIŞI
Hizbullah'ın bir diğer önemli müttefiki ve Lübnan siyasetine yıllardır hakim ailelerden birinin üyesi olan Dürzi lideri Talal Arslan da seçilemedi. Hizbullah müttefiki olup parlamentoya seçilemeyen önemli adaylar arasında, yine Arslan gibi bir 'hanedanlık'tan gelen Sünni lider Faysal Karame de bulunuyor.
BÖLÜNMÜŞ PARLAMENTODA REFORMLAR GECİKEBİLİR
Seçim sonuçları, Lübnan parlamentosunda hiçbiri çoğunluk sahibi olmayan farklı kampları ortaya çıkarmış durumda. Uzmanlar, bu nedenle ülkedeki siyasi felç olma halinin sürebileceğini ve ekonomik krizden çıkmak için acilen ihtiyaç duyulan reformların yine ertelenebileceğini söylüyor.
LÜBNAN'DAKİ İRAN-SUUDİ ARABİSTAN REKABETİ KIZIŞABİLİR
Hizbullah'ın çoğunluğu kaybetmesiyle, Lübnan'daki İran etkisinin azalabileceği ve Suudi Arabistan'ın ülkede yeniden nüfuz kullanmaya çalışabileceği de belirtiliyor. (Kısa Dalga)