Memur ve emekliler ne kadar zam alacak? Veli Ağbaba: TÜİK'in zam oyunu

TÜİK'in mayıs ayı enflasyonu piyasaların tahmininden daha düşük geldi. CHP'li Veli Ağbaba, "Gelecek ay memur ve emekli zamları belli olacakken TÜİK şimdiden verileri halı altına süpürmeye başladı” dedi. Açıklanan orana göre memur ve emeklinin maaşına yüzde 35.64'lük fark yansıyacak. Son rakam gelecek ay açıklanacak enflasyon verisiyle netleşecek.

Emekli ve memurların temmuzda alacağı 6 aylık zam ve enflasyon farkı netleşmeye başladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre enflasyon yıllık bazda beklentilerin altında yüzde 73,50 düzeyinde gerçekleşirken, 5 aylık enflasyon oranı ise yüzde 35,64 oldu.

6 aylık alınacak esas zam oranı ise 4 Temmuz'da açıklanacak enflasyon rakamlarıyla belirlenecek.

SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına temmuz ayında ocak- haziran dönemindeki 6 aylık enflasyon oranında zam yapılacak. Haziran ayında enflasyon sabit kalsa bile SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları temmuz ayında yüzde 35.64 oranında artacak. Böylece 2000 öncesi en düşük SSK emekli aylığı 3 bin 293 liradan 4 bin 467 liraya yükselecek.

En düşük emekli aylığı 2500 lira olarak belirlenmekle birlikte 2000 sonrası SSK’lılar ile BAĞ-KUR ve tarım BAĞ-KUR’luların emekli aylıklarındaki artış esas aylıkları üzerinden yapılacak. Buna göre, 2000 sonrası SSK’lılarda en düşük emekli aylığı 2 bin 769, esnaf BAĞ-KUR’lularda 3 bin 254, tarım BAĞ-KUR’lularda ise 3 bin 68 lira olacak.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TÜİK'in maaş zamları nedeniyle enflasyonu olduğundan düşük gösterdiğini belirterek “TÜİK mayıs ayı aylık enflasyonundaki artışı sadece yüzde 2,98 olarak açıklarken, 5 aylık enflasyon artışını ise yüzde 35 olarak açıkladı. Gelecek ay açıklanacak enflasyon verileri ile birlikte milyonlarca memur ve emeklinin alacağı zam oranı belli olacak. TÜİK verileri şimdiden sumen altı ederek memur ve emekli zamlarını adeta gasp etmeye başlamış durumda” dedi.

Ağbaba, “Türkiye her yeni güne yeni bir zam haberi ile uyanırken, TÜİK kendince yapılan zamları görmemezlikten geliyor. TÜİK adeta kör taklidi yaparak milyonlarca yurttaşın emeğini ve alın terini yok saymaya devam ediyor.” değerlendirmesini yaptı.

Bağımsız araştırmacılar ve akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) verilerine atıf yapan Ağbaba, “Bağımsız enflasyon araştırma grubu ENAG aylık enflasyon artışını yüzde 5,4 yıllık enflasyon artışını ise yüzde 160 olarak açıklıyor. Türk-İş verilerine göre enflasyonda bir yıllık artış yüzde 107. TÜİK’e göre yıllık enflasyon artışı ise sadece yüzde 73,50. ENAG enflasyonu ile TÜİK enflasyonu arasındaki fark 86,5 puan. Halkın hissettiği yıllık enflasyon artışı ile TÜİK yıllık enflasyon artışı arasında 86 puanlık fark varken, TÜİK’in açıklamış olduğu enflasyon adeta milyonlarca vatandaşla alay etmek demektir” dedi. (Kısa Dalga)

Ekonomi Haberleri