Moderna: Aşı, mutasyona uğramış virüse de etkili

Moderna aşısının İngiltere ve Güney Afrika'da ortaya çıkan mutasyona karşı etkili olduğunu açıklandı.

 ABD merkezli ilaç üreticisi Moderna, ürettikleri koronavirüs aşısının, İngiltere ve Güney Afrika'da ortaya çıkan, mutasyona uğramış virüse karşı etkili olduğunu açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamada, laboratuvarda sürdürülen çalışmalar kapsamında, iki dozda yapılan aşı, şu ana kadar tespit edilen virüs çeşitlerine karşı antikor üretimini sağladı.

Şirket, söz konusu çeşitler arasında, İngiltere'de ortaya çıkan B.1.1.7 ve Güney Afrika'da tespit edilen B.1.351 virüslerinin de mevcut olduğunu kaydetti.

Çalışmalara göre antikor seviyesi, İngiltere'de ortaya çıkan mutasyonda bir önceki virüs çeşitlerine göre bir değişiklik göstermedi. Güney Afrika'da ortaya çıkan mutasyonda ise aşı, altı kat daha az antikor üretimini beraberinde getirdi. Buna rağmen Moderna, söz konusu antikor seviyesinin virüsten koruma sağlama noktasında yeterli olduğunun altını çizdi. Şirket, önlem olarak, üçüncü bir doz üzerinde çalışma yürüttüklerini de ifade etti.

BioNTech/Pfizer de geçen hafta, ürettikleri aşının İngiltere'de ortaya çıkan mutasyona karşı etkili olduğunu duyurmuştu.

Sağlık Haberleri