Nebati, yeni yatırım aracı açıkladı: Darphane borsada altın sertifikası satacak

Bakan Nebati: Darphanemiz, bugün itibarıyla Borsa İstanbul’da halka arz yolu ile altına dayalı sertifika ihraç edecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada yeni yatırım aracını duyurdu. ""Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğümüz, vatandaşlarımıza yeni bir tasarruf aracı sunuyor" diyen Nebati şunları kaydetti:

"Darphanemiz, bugün itibarıyla Borsa İstanbul'da halka arz yolu ile altına dayalı sertifika ihraç edecek. Darphane Sertifikası'na yatırım yapan tasarruf sahipleri altınlarını fiziki olarak da teslim alabilecek.

Böylece vatandaşlarımızın tasarruf seçenekleri genişleyeceği gibi Hazine'nin altın rezervlerinin üreticilerimizi ve ihracatçılarımızı yeni yatırımlar için fonlaması da sağlanacak. Bu yeni tasarruf aracı ayrıca, ulusal paramız Türk Lirası'nın değerinin korunmasına da yardımcı olacak. Borsa İstanbul Pay Piyasası Emtia Pazarı'nda bugünden itibaren doğrudan işlem görmeye başlayacak altına dayalı sertifikaların tüm vatandaşlarımıza ve ülke ekonomimize hayırlı olmasını diliyoruz."

Ekonomi uzmanları, yeni yatırım aracıyla ilgili şu yorumu yaptı: "Arka kapı dolar satışları nedeniyle kur kıpırdamayınca KKM yatırımcısı soğudu. KKM'den para çıkışının dolara kayması tedirginliği de var. Bir yandan da MB'nin döviz rezervlerinin bir kısmı altın. Bu rezervlere dayalı bir sertifika çıkarılması, dövizden sonra altınların satılması anlamana da geliyor. Uygulama istenirse fiziki altın teslimatını öngörüyor. Yani isteyen sertifikası karşılığında çıkarken altın alarak çıkabilir.

0.01 gram, daha küçük miktarlarda vergisiz alım yapılabiliyor. Direkt borsadan alınabiliyor Hazine 4 ay tutmak koşuluyla fiziki teslimat yapıyor.
Kura bir etkisi olmaz, zaten altın alan alıyor. Bunu KKM'den geçen ilgiye yeni mecra çalışması diyebiliriz.." (DHA / Kısa Dalga)

Ekonomi Haberleri