Bakan Tekin: Türkiye'de öğretmen yetiştirme sürecine bakmak lazım

Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi, öğretmen olmanın şartlarını yeniden düzenleyecek. Öğretmen adaylarının eğitimi ve atanma süreçleri yeniden yapılandırılacak.

Kısa Dalga- Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, katıldığı bir televizyon programında yapılan düzenlemelerin detaylarını aktardı. Öğretmen yetiştirme sürecinde bir revizyonun elzem olduğunu belirten Tekin, "Türkiye'de öğretmen yetiştirme sürecine bakmak lazım.' ifadelerini kullandı.

Tekin , ''Ortaöğretimden başlayarak öğretmenler için özel okullar ve enstitüler kurulmuş durumda. Metodoloji değişiyor. Ayrıca, dünyadaki uygulamalara da bakmamız gerekiyor. Lisans eğitimine ek olarak gerekli formasyonların olduğu bir süreç öne çıkıyor. Lisans eğitimi sonrası 600 saate kadar eğitim veren ülkeler var. Bizde ise lisans mezunları Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde 90 saat uygulama eğitimi alıyor" dedi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu değişiyor

Bakan Tekin'in aktardığı yeni düzenlemeye göre öğretmen adayları, atanma öncesi akademide eğitimden geçirilecek. Mevcut öğretmenler için de eğitim planlamaları yapılacak ve okullarda müfettişler tarafından denetimler gerçekleştirilecek. Denetimlerde yetersiz görülen öğretmenler, akademide eğitime tabi tutulacak ve ikinci değerlendirmede de yetersiz bulunanlar, genel idare hizmetine alınacak.

Öğretmen adayları dört dönem eğitim alacak

Akademide öğretmen adaylarına verilecek hazırlık eğitimi dört dönem sürecek. Her aday, güvenlik soruşturmasından geçecek. Teorik derslerden en az iki yazılı sınav yapılacak ve geçme notu 100 üzerinden 60 olarak belirlendi. Başarısız olanlara ek sınav hakkı verilecek, ancak yine başarısız olanların akademi ile ilişiği kesilecek. Uygulamalı derslerden 70’in altında puan alanların da akademi ile ilişiği kesilecek.

20 gün devamsızlık sınırı

Öğretmen adaylarına her dönem için 5 gün devamsızlık hakkı tanınacak. Sağlık raporu ile 20 gün ve üzeri devamsızlık yapan adayların kayıtları bir sonraki döneme kadar dondurulacak. 6 gün ve üzeri devamsızlık yapanlar ise Akademi’den atılacak. Ayrıca, yasadışı örgüt ve siyasi propaganda yapan, eyleme katılan, şiddete teşebbüs eden veya sözlü/cinsel tacizde bulunanlar Akademi’den atılacak.

Öğretmene şiddet ceza oranı arttırılıyor

Eğitimcilere yönelik şiddetin cezaları yarı oranda artırılacak ve tutuksuz yargılama kaldırılacak. Öğrencilerin görüntülerini velilerinden izin almadan sosyal medyada paylaşan öğretmenlere de disiplin cezası verilecek. Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun ilerleyen günlerde Meclis’e sevk edilmesi bekleniyor.(Haber Merkezi)

Gündem Haberleri