Önce Müsteşar sonra Bakan: Yusuf Tekin'in 'adil atama'yla savaşı bitmiyor
ALİ TAŞTAN
Öğretmen alımlarında sözlü sınav yapılması ülkenin gündeminde. Şimdi sözlü sınav meselesini Milli Eğitim Bakanı’na anlatmak istiyorum.
Yıl 2016 Yusuf Bey o zamanlar Milli Eğitim Bakanlığı’nda Müsteşarlık koltuğunu işgal ediyor. (Burada şunu belirtmeliyim Yusuf Bey her daim önemli koltukları işgal etmeyi başaran müstesna bir şahsiyettir.)
Gelelim konumuza….
2016 yılında 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik yapılıyor ve sözlü sınava dayalı olarak sözleşmeli öğretmen alımı başlıyor. Ve o günden buyana kadrolu öğretmen alımı yapılmıyor. Sözleşmeli olarak göreve başlayan öğretmenler üç yıl sonra kadroya geçiyor. Başka bir ifade 2016 yılında sözlü sınava dayalı sözleşmeli öğretmenliğin mucidi Yusuf Bey’dir.
Öğretmen alımları nasıl yapılıyor?
Üniversiteyi bitiren öğretmenler KPSS’ye giriyor. KPSS puanına dayalı olarak Milli Eğitim Bakanlığı ihtiyacın üç katı kadar öğretmeni sözlü sınava çağırıyor. Atamalar SADECE SÖZLÜ SINAVA dayalı olarak yapılıyor. KPSS’nin atama puanına hiçbir katkısı bulunmuyor. Ayrıca sözlü sınavdan 60 puanın altında alanların ataması yapılmıyor.
Bu 60 puan meselesini biraz açmamız gerekiyor. Sözlü sınava başvuran öğretmenler hakkında sınav öncesi güvenlik soruşturması yapılıyor. MEB’e göre güvenlik soruşturması olumsuz! olan kişilere doğrudan 60 puanın altında not veriliyor ve atanmalarının önü kesiliyor. Özellikle sözlü sınav uygulamasının başladığı yıllarda birçok kişiye keyfi olarak 60 puanın altında not verildi. Özellikle muhalif olduğunu düşündükleri adaylar bu yöntemle elendi.
Yeni yapılan yönetmelik değişikliğinde bu 60 puan şartı hala yerini koruyor. Öncelikle keyfi uygulamaların önüne geçmek için bu 60 puan şartını kaldırılması gerekiyor.
Gelelim yeni yapılan yönetmelik değişikliğine…
Yönetmeliğe eklenen fıkra aynen şu şekilde:
“Sözlü sınav başarı puanı KPSS puanının %50’si ile sözlü sınavdan alınan puanın %50’si alınarak belirlenir.”
Yeni durum daha büyük haksızlıklara yol açacak. Mevcut durumda Bakanların sözlü talimatı ile mülakatlarda genel olarak KPSS’de alınan puan veriliyor. Yeni düzenleme ile sözlü sınav komisyonlarına daha geniş yetki verildi. Keyfi uygulamaların önü biraz daha açıldı. KPSS’den 90 almış bir öğretmene sözlü sınavdan 60 verildiğinde ortalaması 75, KPSS’den 80 almış başka bir öğretmene ise sözlü sınavdan 75 verdiğinizde ortalaması 77,5 yapıyor. KPSS’de yüksek puan alan öğretmenlerin önü bu şekilde daha kolay kesilebilecek. Sözlü sınav komisyonlarına bu düzenleme ile eskisine nazaran daha geniş yetkiler verilmiş oldu.
Sözlü sınav komisyonları nasıl oluşuyor?
Yönetmeliğin 9’uncu maddesine göre Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında şube müdürü ve üstü unvanlı kadrolarda görev yapan personel arasından seçiliyor. Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı, Genel Müdür olmak için herhangi bir sınav şartı yok. Yazılı sınav yok, sözlü sınav yok…
Sınavsız Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı, Genel Müdür olanlar ve Bakan onayı ile sınavsız Şube Müdürü olanlar öğretmenlere sözlü sınav yapacak.
Ayrıca Müsteşar Yusuf Tekin döneminde; Milli Eğitim Bakanlığı, taşra teşkilatında Şube Müdürü olarak görev yapacakların belirlenmesi için 29 Aralık 2013’te Görevde Yükseltme Sınavı yaptı. Yazılı sınavda 70 ve üzerinde puan alan 5 bin 913 aday için 10-28 Şubat 2014’te MEB Taşra Teşkilatı Şube Müdürlüğü Görevde Yükselme Sözlü Sınavı yapıldı.
Yargı kararları uygulanmadı
Sözlü sınavdan 70 ve üzeri puan alan ve başarılı sayılan 3 bin 287 aday arasından 1709 kişinin ataması, puan üstünlüğüne göre gerçekleştirildi. Ancak yapılan atamalarda sadece sözlü sınavın dikkate alındığını ve bunun objektif olmadığını savunan, sözlü sınavda 70 ve üzerine puan aldıkları halde başarısız sayıldıkları gerekçesiyle tercihte bulunamayan ve atanamayan bazı adaylar mahkemeye başvurdu. Bazı eğitim sendikaları tarafından ve bireysel olarak açılan davaların ardından Danıştay 5’inci Dairesi ve Danıştay 2’nci Dairesi sadece sözlü puana dayalı atamaların hakkaniyete aykırı olduğuna karar verdi. Ancak yargı kararları uygulanmadı. 93-95 puan alan öğretmenlerin mülakat puanları düşük tutuldu ve yandaşlığa göre bir sıralama yapıldı.
1709 Şube Müdürü alımındaki mülakat ve sadece mülakata dayalı atama kimin döneminde yapıldı? Tabii ki Müsteşar Yusuf Tekin döneminde… Yargı kararlarını kim uygulamadı? Tabii ki Müsteşar
Yusuf Tekin… Hani vicdan, hani inanç…
Yusuf Tekin döneminde göreve gelen ve SÖZLÜ SINAV PUANINA dayalı olarak atanan Şube Müdürleri Öğretmen Alım Komisyonları’nda görev alacak.
Son olarak sayın Bakana şunu sormak istiyorum: Bakanlığınızda Açıköğretim Fakültesinden mezun olmuş kaç daire başkanı bulunuyor? Bu daire başkanları da Öğretmen Alım Komisyonları’nda görev alacaklar mı?
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.