Şam Türkiye’den somut adım istiyor!

Suriye parlamentosu milletvekili ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Pierre Marjane Kısa Dalga’ya konuştu. Merjane Şam’ın sessizliği konusunda “Türkiye ile bir diyalog zemini oluşabilir ancak öncelikle Türkiye terörist çeteleri finanse ederek, eğiterek Suriye topraklarını işgal ettiğini kabul etmeli. İkincisi Suriye topraklarından çekilmeye hazır olduğunu belli etmeli” dedi.

HEDİYE LEVENT


Suriye parlamentosu milletvekili ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Pierre Marjane Kısa Dalga’ya konuştu. Marjane’ye göre, Ankara-Şam ilişkilerinin normalleşmesi mümkün ancak bunun için Ankara’nın somut adımlar da atması gerekiyor.

Suriye Parlamentosu’nun etkili komisyonlarından olan dış ilişkiler komisyonu çeşitli dallarda olimpiyatlara katılımdan dış işleri bakanlığının farklı ülkelerdeki etkinliğine kadar birçok alanda Şam’ın dış politikasını şekillendiren oluşumlardan biri.

İki başkent arasında temasların diplomatik ve siyasi seviyelere taşınması konusunda Ankara’dan önemli çıkışlar yapılırken Şam büyük ölçüde sessizliğini koruyor.

Merjane Şam’ın sessizliği konusunda “Türkiye ile bir diyalog zemini oluşabilir ancak öncelikle Türkiye terörist çeteleri finanse ederek, eğiterek Suriye topraklarını işgal ettiğini kabul etmeli. İkincisi Suriye topraklarından çekilmeye hazır olduğunu belli etmeli” dedi.

Suriye’nin kuzey doğusuna yönelik hava saldırılarının Türkiye tarafından PKK’nın Suriye kolu olarak tanımlanan Kürt siyasi ve askeri yapılara yönelik olduğu belirtiliyor. Kara operasyonunun da başlayabileceği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve üst düzey isimler tarafından dile getiriliyor.

Diğer taraftan hava saldırısının hemen ardından Suriye ordusundan askerlerin de hayatını kaybettiği duyuruldu. Şam, kaç askerin öldüğünü belirtmezken Suriye Genelkurmay Başkanlığı “Türkiye’nin düşmanca hava saldırısında askerlerimiz şehit oldu” ifadesi ile yetindi.

Saldırılarda Suriye’nin kuzey doğusunda geniş bir bölgeyi kontrol eden Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) mensupları da hayatını kaybetti. SDG, saldırıda hayatını kaybeden Suriye ordusundan askerlerin yakınlarına taziye mesajı yayınladı.

Türkiye’nin saldırısı Türkiye içinde “PKK’ya yönelik Irak ve Suriye’de eş zamanlı devam eden operasyonun bir parçası” olarak yorumlandı.

Ancak Suriye sahasındaki farklı taraflar bu saldırıyı farklı yorumluyor.

Kısa Dalga’ya Türkiye’nin hava saldırısının Şam’da nasıl görüldüğünü değerlendiren Pierre Butros Merjane, “Türkiye’nin son hava saldırısı Kürt ayrılıkçı milislere bir mesajdı ama aynı zamanda şehitler arasında Suriyeli siviller ve askerler var” dedi.

SDG’nin ABD ile Suriye sahasındaki ilişkileri Şam’ın çok rahatsız konulardan biri ancak diğer taraftan Şam, neredeyse Suriye nüfusunun yüzde 15’inin yaşadığı bir bölgeyi kontrol eden SDG’ye açık cephe almak istemiyor.

Merjane, Türkiye’nin PKK konusundaki endişelerini anladıklarını söyledi.

“Çözüm Adana Anlaşması”

Arap Ayaklanması başlamadan önce Türkiye ve Suriye arasında terörist yapılara yönelik ortak mücadeleyi öngören ve her iki devletin de haklarını korumayı hedefleyen Adana Anlaşması yapılmıştı.

Merjane, Türkiye’nin ulusal güvenlikle ilgili endişelerine dair Adana Anlaşması’nı işaret ederek, “Bu anlaşmanın düzenlendiği zamanlarda Türkiye’nin Suriye’deki Kürt varlığına dair saldırgan bir tutumu ya da korkusu yoktu. Kürtlerin büyük çoğunluğu Suriye vatandaşları. Bunların ABD tarafından silahlandırılan, eğitilen, güçlendirilen ayrılıkçı bir grubu hariç bütün Kürtleri vatana ihanet ile suçlayamayız” dedi.

Doğrudan görüşmeler mümkün mü?

Türkiye ve Suriye istihbaratları arasında görüşmelerin devam ettiği biliniyor.

Bu temasların ikinci aşamaya yani diplomatik görüşmelere taşınmasının mümkün olduğunu belirten Merjane, “İki ülke istihbaratları arasındaki temas arabulucu olmadan gerçekleşiyor. Bu sebeple ikinci aşamaya yani diplomatik diyaloğa geçmek mümkün ki, buna Adana Anlaşması ve Türkiye’nin Suriye topraklarından çekilme konusunda istekliliği temel olabilir” dedi.

Türkiye tarafından Suriye topraklarında desteklenen silahlı grupları terörist olarak tanımladıklarını belirten Merjane, İstanbul-Taksim’de gerçekleşen bombalı saldırıların arkasından bu gruplardan birinin çıkmasına şaşırmayacağını söyledi. Merjane, “Terör sınır tanımaz, Suriye’de desteklediğiniz terör sizi Türkiye’de vurabilir” dedi.

Halepli olan Merjane eski Suriye milli basketbol takımının oyunculuğu da yaptı. Savaş döneminde Suriye’yi terk etmeyen Merjane, Halep’te bulunan otelini de şiddetli çatışma günlerinde bile açık tuttu.

Özel Haber Haberleri