Son zamanlarda uyuşturucu operasyonu haberleriyle gündeme gelen Mersin Serbest Bölge’de bir yıl öncesine kadar Latin Amerika’dan yapılan muz sevkıyatlarının X-Ray cihazı konulunca bıçak gibi kesildiği ortaya çıktı.
BirGün gazetesinden Timur Soykan'ın "Sürekli karanlığın zehirli kaynağı" başlıklı yazısında ilgili bölüm şöyle:
"(...) Afganistan’da üretilen eroinin Avrupa’ya ulaşmasında en önemli durak olan Türkiye’yi onlarca yıldır bu zehir kirletti. Şimdi bu bataklığa eroinden çok daha pahalı kokain ekleniyor. Kokainin devleti de toplumu da daha fazla ve hızlı kirleteceğine şüphe yok.
9 Haziran 2020’de Kolombiya’da Türkiye’ye gönderilmek üzereyken yakalanan 4.9 ton kokainin göndericisi ve alıcı firmasını halen öğrenemedik. Yılda 3 bin operasyonla 1.5 ton kokain yakalanan Türkiye’ye yapılan bu devasa sevkıyat, ülkenin bir kokain rotasına dönüştürüldüğünü ortaya koymak için yeterli.
25 Ağustos 2020’de İzmit Dilovası’nda yakalanan yarım ton kokain ile ilgili bir soruşturma var mı? Bilmiyoruz.
Mersin Limanı’nın uzun dönemdir bir kokain istasyonuna dönüştüğünü ise son dönemdeki operasyonlarla öğrendik. Türkiye’de bir yılda yakalanan kokainden fazlası Mersin Limanı’nda 16-23 Haziran 2021 tarihleri arasında yani bir hafta içinde ele geçirildi. 1.7 ton kokain yakalandı.
Türkiye rekoru olan bu yakalamanın 1.3 tonu Mersin Limanı’ndaki serbest bölgede faaliyet gösteren Öz Şimşekler Gıda Şirketi’ne Ekvador’dan gelen konteynerdeki muz kolileri arasında bulundu. Şirketin sahibi Nimet Ş., oğlu Halil İbrahim Ş. ve 3 şirket çalışanı tutuklandı.
Geçtiğimiz günlerde şok bir gelişme yaşandı. Gazeteci Murat Ağırel yazdı. Yine Mersin Limanı’nda yine Öz Şimşekler şirketine gelen muz konteynerinde 61 kilo kokain daha ele geçirildi. Nimet Ş.’nin bir oğlu daha bu sevkıyat nedeniyle tutuklandı. Bu büyük bir skandalı ortaya koyuyor: Türkiye tarihinin en büyük kokain yakalamasındaki firmanın Mersin Serbest Bölge’deki ruhsatı iptal edilmemiş ve depoları kapatılmamış. Kokain kaçakçılığı devam etmiş.
Elbette bu büyük kokain yakalamaları Gümrük Muhafaza ve Narkotik Suçlarla Mücadele ekiplerinin önemli bir başarısı. Mersin Limanı’ndaki kaynaklardan öğrendiğimize göre; son bir yılda şüpheli konteynerlerin aranması için çok aşamalı bir sistem kurulmuş. Latin Amerika’dan gelen ve riskli bulunan konteynerler sıkı kontrolden, X-Ray cihazlarından geçiriliyor.
Bir yıl öncesine kadar Mersin Serbest Bölge’ye indirilen konteynerlerin geçirileceği bir X-Ray cihazı bile bulunmuyormuş.
Yani…
Uzun yıllardır Latin Amerika’dan gelen muz sevkıyatları kontrolsüz bir şekilde Serbest Bölge’deki depolara indirilip buradan çıkartılabiliyormuş.
Bir yıl önce X-Ray cihazı konulunca Serbest Bölge’ye muz sevkıyatı bıçak gibi kesilmiş.
En ilginci ise; o tarihten beri, Mersin Serbest Bölge’ye hiç muz gemisi gelmemiş.
Yıllarca kontrolsüz olan bu bölgeden acaba kaç ton kokain geçti. Belki son dönemde gördüklerimiz devasa kaçakçılık rotasının küçük kırıntılarıdır."
YAZININ TAMAMI
Timur Soykan: "Mersin Serbest Bölge'ye X-Ray cihazı gelince, muz sevkıyatı bıçak gibi kesildi"
Mersin Serbest Bölgesi'nde bir yıl öncesine kadar muz sevkıyatları kontrolsüz bir şekilde yapılırken, geçen yıl X-Ray cihazı konulduktan sonra muz sevkıyatı bıçak gibi kesildi. Gazeteci Timur Soykan, "Yıllarca kontrolsüz olan bu bölgeden acaba kaç ton kokain geçti?" diye sordu.