Tonlarca fentanil iddiası boş çıktı

Guatemala’da Türkiye’den gelen dört konteyner reçine içinde büyük miktarda fentanil bulunduğu haberi Guatemala narkotik birimlerinin yaptığı analiz sonucu yalanlandı.

23 Mart’ta Türkiye’den gönderildiği söylenen dört konteynerde bulunan 480 varil alkid reçine içinde fentanil testinin pozitif çıktığı açıklanmış, Guatemala İçişleri Bakanı David Barrientos twitterdan yaptığı açıklamada “Ele geçirilen malzemenin fentanil olup olmadığına dair sahada yaptığımız ilk testler pozitif sonuç verdi. Fentanil tek kullanımda bile bağımlılık yapan ve dünya çapında milyonlarca insanın ölümüne neden olan son derece tehlikeli bir uyuşturucu” demişti.

2 kez test yapıldı

Ancak Guatemala Antinarkotik Madde Bilgi Analiz Genel Müdürlüğü, maddenin kesin olarak tanımlanması için Guatemala Milli Adli Tıp Bilimleri Kurumu’na gönderilen varillerde ne fentanil, ne de herhangi bir yasadışı madde olmadığı anlaşıldı. 29 Mart’ta DEA tarafından konteynerler açılarak iki kez test yapıldı ancak fentanile rastlanmadı. Bunun üzerinde şüphe üzerine el konulan dört konteynerdeki 480 varil alkid reçine serbest bırakıldı. Fentanil Yüzeysel Gelişmiş Raman Spektroskopisi (SERS) kullanılarak tespit ediliyor.
Guatemala İçişleri Bakanlığı bu gelişme üzerine fentanil yakalandığını duyuran tweeti sildi. Meksika kartellerinin kaçakçılıkta hakim olduğu fentanil’in 2 miligramı ölümcül olabiliyor. Geçen yıl ABD’de aşırı dozda uyuşturucu nedeniyle gerçekleşen 127 bin ölümün yüzde 70’i fentanil kaynaklıydı. (Kısa Dalga)

Gündem Haberleri