TÜİK açıkladı, enflasyon farkı netleşti: Maaş zamları ne olacak?

Açıklanan enflasyon rakamlarına göre, memur ve emeklileri yüzde 19,73, işçi ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık enflasyon farkının tamamı olan yüzde 24,73 zam alacak.

Kısa Dalga - Milyonlarca memur ve emeklinin gözü temmuz ayında yapılacak zam oranı için enflasyon rakamlarına çevrilmişti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin enflasyon verisini açıkladı.

TÜİK rakamlarına göre, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,64 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 71,60 oldu.

ENAG Haziran verilerine göre, E-TÜFE haziran ayında yüzde 4,27 arttı. E-TÜFE’nin yıllık artışı ise yüzde 113,08 olarak gerçekleşti.

6 aylık fark netleşti: Yüzde 24,73

Böylece; memur, emekli, işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin altı aylık enflasyon farkı da netleşmiş oldu. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık oluşan enflasyonun tamamını fark olarak alacak.

Toplu sözleşme gereği memur ve emekliler ise yüzde 10 artışın yanı sıra enflasyonun yüzde 15’i aşan kısmı üzerinden de artış alacak.

Ocak ayında yüzde 6,70 olarak gerçekleşen enflasyon, şubatta yüzde 4,53, mart ayında ise yüzde 3,16 olarak açıklandı. Nisan ayında bu rakam yüzde 3,18 olurken mayıs ayında ise yüzde 3,37 olarak gerçekleşti. TÜİK haziran ayı enflasyonunu ise yüzde 1,64 olarak açıkladı. Altı aylık enflasyon farkı da yüzde 24,73 olarak hesaplandı.

Memur ve memur emeklileri yüzde 19.73 zam alacak

Böylece memur ve memur emeklileri yüzde 19,73 oranında zam alacak. İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına ise altı aylık farkın tamamı olan yüzde 24,73 yansıyacak.

Beklentiler neydi?

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin haziran ayı enflasyon tahmini ise yüzde 2,28 olarak gerçekleşmişti. (Ekonomi Servisi)

Ekonomi Haberleri