TÜSİAD Başkanı, Nebati'yle ters düştü: Öncelik Enflasyonla mücadele, gerekirse büyümeden taviz verilebilir'

TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, Nebati, enflasyonla mücadelenin gerekirse büyümeden taviz verilerek yapılması gerektiğini kaydetti. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati “Enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik" demişti.

Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) tarafından düzenlenen ESİAD Yatırım Zirvesi’nin açılışında konuştu. Turan, küresel boyutta yaşanan salgın ve ardından Rusya-Ukrayna savaşı ile global çapta gıda ve lojistik krizi başladığına dikkat çekti.

Dünya gazetesinden Duygu Göksu'nun haberine göre Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin bu durumdan çok daha fazla etkilendiğini vurgulayan Turan, bunun aşılması için yüksek katma değerli üretime yönelmek gerektiğini ve enflasyonla mücadelenin gerekirse büyümeden taviz verilerek yapılması gerektiğini kaydetti.

Turan, şunları söyledi: “Enerji sorunu, arz zincirindeki bozulma ve gıda arzı sıkıntısı her geçen gün büyüyor. Tedarik zincirindeki değişim ve kopma, pandemi öncesinde başlamıştı. Rusya-Ukrayna savaşı ve Çin’deki radikal tedbirler ile önemli bir kırılma yaşandı. Bir de buna ek olarak 2008 krizinden sonra şahit olduğumuz rekor parasal genişleme ve düşük faiz politikası sona eriyor. Enflasyonla mücadele artık temel öncelik ve bunun için gerekirse büyümeden taviz verileceği bir döneme giriyoruz."

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi dünkü yazısında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin AKP kampında yaptığı konuşmanın detaylarını aktarmıştı. Selvi’nin yazısına göre Nebati, “Enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik. Yoksa enflasyonu düşürmek için çok sert tedbirler alabilirdik " ifadelerini kullandı. Nebati, "Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar" demişti.

Ekonomi Haberleri