AB liderleri, Avrupa'ya göçü zorlaştıracak önlemler için bir araya geldi

AB zirvesine katılan liderler, yasadışı göçmenleri sınır dışı etmek ve geri dönüşleri teşvik etmek için daha sıkı politikalar üzerinde istişarelerde bulunuyor

Kısa Dalga - Avrupa Birliği (AB) liderleri, ülkelerine yönelik göçü sınırlandırmak için önlemleri sıkılaştıma önerilerini görüşecek. Brüksel’de düzenlenen AB zirvesi yarın da devam edecek. Zirve öncesinde Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, üye devletlere gönderdiği mektupta İtalya'nın Afrika’dan gelen göçmenleri Arnavutluk'a gönderme programından "dersler çıkarılabileceğini" söyledi. Von der Leyen, Brüksel'deki toplantıda, Avrupa Komisyonu'nun göçmenlerin sınır dışı edilmesini kolaylaştırmak için yeni bir yasama önerisi sunacağını belirtti.

Avrupa’da aşırı sağın güç kazandığı bir dönemde gerçekleşen zirvede görüşülen sınır dışı etmelerin kolaylaştırılması konusunun AB’nin insan hakları sözleşmesi, Dublin düzenlemeleri ve temel değerleri ile çeliştiği düşünülüyor.

Zirve toplantısı öncesinde Brüksel’de bir araya gelen, İtalya, Danimarka ve Hollanda liderleri, göç konusunu tartışmak üzere bir ön toplantı düzenledi. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, bu toplantıda İtalya ve Arnavutluk arasında göç anlaşmasını sundu. Meloni, yeni Göç ve Sığınma Paktı kurallarının uygulanması amacıyla "güvenli üçüncü ülke" kavramına odaklanıldığını belirtti. İtalya, bu hafta 16 mülteciyi Arnavutluk’taki bir işleme merkezine göndererek tartışmalı göç yasasını uygulamaya koydu.

Avusturya Başbakanı: Suriye güvenli

Zirve toplantısı gerçekleşmeden önce göç konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Suriye’nin artık geri dönüşler için güvenli bir ülke olarak kabul edilebileceğini söyledi. Nehammer, birçok mültecinin Suriye’ye geri döndüğünü, bu durumun Suriye’nin Lübnan’a kıyasla daha güvenli olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Hollanda Başbakanı Dick Schoof, "Sığınmacı akışını nasıl sınırlayabileceğimizi ve geri dönüşleri nasıl teşvik edebileceğimizi birlikte değerlendirmemiz gerekiyor. Bu bir deneme yanılma süreci olacak, ancak ne yapabileceğimizi görmek önemli" dedi. Hollanda hükümeti, ret alan Afrikalı sığınmacıları Uganda'ya göndermeyi planlıyor.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, "Avrupa halkları yasadışı göçten, başarısız ekonomi programlarından ve Brüksel'deki bürokratlardan bıktı" ifadelerini kullandı. AB liderleri yarın da devam edecek olan zirvede Ukrayna ve Orta Doğu'daki çatışmaları da ele alacak. (Dış Haberler)

Dünya Haberleri