Kısa Dalga - Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Güney Amerika ülkesi Uruguay'a yapacağı ziyaret öncesinde uçakta Alman basınına konuştu.
'Ukrayna'yı, ABD'den korumak zorunda kalacağımıza asla inanmazdım'
Steinmeier, ABD Başkanı Donald Trump ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy arasında Beyaz Saray'da yaşanan tartışmayla ilgili, “Bir gün Ukrayna'yı, ABD'den korumak zorunda kalacağımıza asla inanmazdım” dedi.
Steinmeier, "Muhataplar tüm dünyanın önünde küçük düşürüldüğünde diplomasi başarısız olur” ifadesini kullanarak, Avrupalıların özgürlüğe, demokrasiye ve adalete olan bağlılığı sürdüreceğini söyledi.
Ukrayna'nın boyun eğmeyi kabul etmek zorunda kalmasını engellemeleri gerektiğini vurgulayan Steinmeier, “Bu nedenle ülkemizin acilen güçlü hükümete ihtiyacı var” diye konuştu.
NATO Genel Sekreteri: Zelenskiy, Trump ile ilişkileri düzeltmeli
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, İngiliz basınına konuştu. Rutte, ABD Başkanı Trump ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy arasında Beyaz Saray'da yaşanan gerginliğin ardından Zelensky ile iki kez telefonda görüştüğünü bildirdi.
ABD Başkanı Trump ile de telefonda görüştüğünü belirten Rutte, görüşmelerde neler konuşulduğunu söyleme yetkisine sahip olmadığını ancak Zelenskiy'e, “Trump'ın Ukrayna için şu ana kadar yaptıklarına saygı duyulması gerektiğini söylediğini” ifade etti.

ABD Başkanı Trump'ın hakkının teslim edilmesi gerektiğinin altını çizen Rutte, Trump ile Zelenskiy arasında yaşanan tartışmanın talihsiz olduğunu ve aralarındaki ilişkiyi düzeltmeleri gerektiğini söyledi. Rutte, “Zelenskiy'nin ABD Başkanı ve üst düzey Amerikan liderlik ekibiyle ilişkilerini yeniden tesis etmenin bir yolunu bulması önemli” dedi.
Zelenskiy ile iki kez telefonda görüştüğünü kaydeden Rutte, “Ona şunu söyledim: Ukrayna'yı kalıcı barışa ulaştırmak için ABD, Ukrayna ve Avrupa olarak birlikte hareket etmeliyiz” diye konuştu.
Neler yaşandı?
28 Şubat 2025 tarihinde, ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy arasında Beyaz Saray’da gerçekleştirilen görüşme, beklenmedik bir şekilde yüksek tansiyonlu anlara sahne oldu. Oval Ofis’te basın mensuplarının önünde gerçekleşen toplantıda, iki lider arasında sert tartışmalar yaşandı.  
Görüşme sırasında Zelenskiy, ABD’nin önceki yönetimlerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i durdurmadığını dile getirerek, Ukrayna’nın karşı karşıya olduğu zorluklara dikkat çekti. Bu eleştiriye yanıt veren Başkan Yardımcısı JD Vance, Zelenskiy’nin bu konuyu Amerikan medyası önünde gündeme getirmesini “saygısızlık” olarak nitelendirdi. Ardından söz alan Başkan Trump, Zelenskiy’ye sert bir şekilde, “Ya bu anlaşmayı imzalarsınız ya da biz yokuz. 3. Dünya Savaşı ile kumar oynuyorsunuz. Ülkemize saygısızlık ediyorsunuz, biz olmadan kazanamayacağınızı biliyorum,” ifadelerini kullandı.  
Bu tartışmaların ardından planlanan ortak basın toplantısı iptal edildi ve Zelenskiy, Beyaz Saray’dan ayrıldı. Trump, sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada, Zelenskiy’nin barışa hazır olmadığını ve Oval Ofis’e saygısızlık ettiğini belirterek, “Barış için hazır olduğunda geri gelebilir,” dedi.  
Yaşanan bu gerginlik, uluslararası arenada geniş yankı buldu. Avrupalı liderler, Zelenskiy’ye destek mesajları ilettiler. Polonya Başbakanı Donald Tusk, “Sevgili Zelenskiy, Ukraynalı dostlar yalnız değilsiniz,” derken, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, “Ukrayna, İspanya seninle,” ifadelerini kullandı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise, “Ukrayna Almanya’ya ve Avrupa’ya güvenebilir,” şeklinde konuştu.   
Öte yandan, Rusya’dan da tepkiler geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Trump’ın Zelenskiy ile görüşmede sabırlı olduğunu belirtirken, Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Zelenskiy’nin Beyaz Saray’da “dayak” yediğini ifade etti.  
ABD iç politikasında da farklı tepkiler gözlendi. Cumhuriyetçiler, Trump’a destek verirken, Demokratlar eleştirilerini dile getirdiler. Vermont Senatörü Bernie Sanders, Trump’ın Zelenskiy’yi azarlamasını eleştirerek, “Trump, Rus emperyalizmine karşı cesurca savaşan demokratik bir ülkenin lideri olan Zelenskiy’yi azarlarken, 80 yıldır Avrupa’nın en kanlı savaşını başlatan diktatör Putin ile ittifak kuruyor,” dedi. 
Bu olayın ardından, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği, sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Zelenskiy’yi yağmur altında şemsiyeyle karşıladığı bir fotoğrafı paylaşarak, diplomatik bir mesaj verdi. 
Sonuç olarak, Trump ile Zelenskiy arasındaki bu gergin görüşme, uluslararası diplomasi ve ittifak ilişkileri üzerinde önemli etkiler yarattı.