Kısa Dalga - Fransa ve İspanya’daki yangınlar etkisini sürdürüyor. Yangınlardan biri Gironde bölgesinin yüksek nüfuslu kent merkezi olan güneybatıdaki Bordeaux kentinin dış mahallelerine 15 kilometre yaklaşırken bölgeden yaklaşık 220 bin kişi tahliye edildi. Yaklaşık 42 bin hektarlık alan yanarken, 240 ev kullanılamaz hale geldi.
Fransa İçişleri Bakanı Laurent Nunez, Gironde’da devam eden orman yangının "bağımsız şekilde hareket ettiğini, kendi kendini beslediğini ve her yöne yayıldığını" söyledi.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Bordeaux’a gerçekleştirdiği ziyarette yangınla mücadele ekiplerine yoğun çalışmaları için teşekkür etti. Batı medyasında yer alan haberlere göre Macron, "Bütün ülke arkanızda" dedi. Macron daha sonra yaptığı bir paylaşımda "Bu savaşı kazanacağız" ifadelerini kullandı.
İspanya’da yangınlardan 77 bin hektarlık alan etkilendi
İspanya’da ise Madrid’in yaklaşık 50 kilometre batısında devasa orman yangınları yayılmayı sürdürüyor. Madrid, Avila ve Toledo bölgelerinde çıkan yangınlardan yaklaşık 77 bin hektarlık alanın etkilendiği tahmin edilirken, yaklaşık 105 bin kişinin tahliye edildiği bildirildi.
İklim uzmanlarına göre, insan kaynaklı iklim değişikliği bu yangınları başlatan kıvılcımların doğrudan nedeni olmasa da yangınların daha hızlı yayılmasına ve şiddetinin artmasına imkân veren sıcak ve kurak koşulların oluşmasına sebep oluyor.