Gazze'de resmen kıtlık var

Dünyada açlığı izlemekle görevli BM'ye bağlı kuruluş, Gazze'de resmen kıtlık yaşandığını açıkladı.

Kısa Dalga - BM destekli Entegre Gıda Güvenliği Aşaması Sınıflandırması (IPC) 2004 yılında kurulduğundan bu yana sadece 4 kez kıtlık ilanında kullanıldı, en sonuncusu geçen yıl Sudan'da oldu.

IPC, daha önce Gazze'nin bazı bölgelerinde kıtlığın yaklaştığı konusunda uyarıda bulunmuş olsa da somut verilerin eksikliğini gerekçe göstererek şimdiye kadar resmî bir ilan yapmaktan kaçınmıştı. Ancak bugün Gazze'nin son kalan büyük yerleşim bölgesi ve yaklaşık 500 bin kişinin yaşadığı Gazze Şehri'nde resmî olarak kıtlık ilan edildi.

1 milyondan fazla kişi 'acil durum' seviyesinde

IPC'nin resmen kıtlık ilan edebilmesi için hanelerin en az yüzde 20'sinin aşırı gıda kıtlığı yaşaması, çocukların en yaz yüzde 30'unun akut yetersiz beslenme sorunu yaşaması ve her 10 bin kişiden ikisinin açlıktan dolayı her gün hayatını kaybetmesi şartları aranıyor.

Britanya merkezle The Telegraph'ın haberine göre; IPC bu sabah Gazze Şehri, çevresindeki üç kasaba ve birkaç mülteci kampından oluşan Gazze ilinde kıtlık yaşandığını açıkladı.

IPC ayrıca kıtlığın eylül ayı sonuna kadar Deyr el Bellah ve Han Yunus'a yayılmasını bekliyor.

IPC, sınıflandırmasını akut gıda güvensizliği ölçeğinin en yüksek ve en kötü seviyesi olan 5. aşamaya yükseltti.

Dünya Haberleri