Kısa Dalga - "Barış İçin Akademisyenler" bildirisine imza attığı için Kanun Hükmünde Kararname’yle üniversiteden ihraç edilen Betül Havva Yılmaz, Almanya’da yapılan Berlin Eyalet Parlamentosu seçimlerinde milletvekili seçildi.
Berlin Eyalet Seçim Kurulu’nun geçici sonuçlarına göre Betül Havva Yilmaz, Die Linke’nin Neukölln listesinden parlamentoya girmeye hak kazandı.
Üniversiteden KHK ile ihraç edildi
Yılmaz, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışıyordu. Güneydoğu’daki çatışmalar ve sokağa çıkma yasakları sırasında yaşanan hak ihlallerine dikkat çeken “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzalayan akademisyenler arasındaydı.
Araştırma amacıyla Almanya’da bulunduğu sırada 2017’de yayımlanan KHK ile üniversiteden ihraç edildi. Pasaportunun iptal edilmesi nedeniyle Türkiye’ye dönemeyen Yılmaz, o dönem Tübingen’de ihraç edilen akademisyenlerle dayanışma eylemleri düzenledi.
Yılmaz, seçim öncesinde Agos’a verdiği söyleşide yaşadıklarını, “Neredeyse 10 yıl önce ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ diyen pek çok akademisyen gibi ben de hukuksuz biçimde KHK ile ihraç edildim ve memleketimden ayrıldım” sözleriyle anlattı.
Neukölln’de göçmen ve işçi mücadelesi
Yılmaz, Almanya’ya yerleştikten sonra mülteci dayanışması, ırkçılıkla mücadele ve işçi hakları alanlarında çalıştı. Türkiye İşçi Partisi’nin Almanya örgütünde yer alan Yılmaz, Berlin’deki CFM ve Vivantes işçilerinin ücret ve çalışma koşulları için yürüttüğü grevlere destek verdi.
Die Linke’nin Neukölln örgütünün tanıtımında Yılmaz’ın, 2024’teki federal seçim çalışmalarında Türkçe kapı ziyaretleri yaptığı, daha sonra konut hakkı kampanyalarında görev aldığı belirtildi. Yılmaz, adaylık gerekçesini şöyle açıklamıştı:
“Göçmenler bu memleketi ayakta tutuyorlar, fakat Almanya vatandaşlığı olmayanlar seçme hakkından mahrum bırakılıyorlar. Yaşadığım yerde beni de bağlayacak kararlar alınacaksa benim de söz hakkım olmalı.”
Yılmaz, Die Linke’nin Neukölln listesinde üçüncü sıradan aday gösterilmişti. Parti profiline göre Yılmaz’ın öncelikleri arasında ödenebilir konut, göçmenlerin karar süreçlerine katılması, ırkçılıkla mücadele ve güvenceli çalışma bulunuyor.
TİP Almanya’dan kutlama
Yılmaz’ın seçildiğini sosyal medya hesabından duyuran akademisyen Hakan Koçak, “Bizden biri; Barış imzacısı, KHK ile ihraç edilmiş bir akademisyen, sosyalist, TİP’li, Berlin Eyalet Parlamentosu’na seçildi” ifadelerini kullandı.
TİP Almanya da yaptığı açıklamada Yılmaz’ı kutlayarak şu ifadeleri kullandı:
“Neukölln sokaklarının, göçmenlerin ve grevdeki işçilerin sesini Berlin Eyalet Parlamentosu’na taşıyacak olan yoldaşımız Betül Havva Yılmaz’ı kutluyor, önündeki mücadelede başarılar diliyoruz.”
Açıklamada seçim kampanyası için Almanya ve Avrupa’nın farklı kentlerinden Berlin’e gelen gönüllülere ve aylar boyunca ortak çalışma yürütülen Die Linke Neukölln örgütüne teşekkür edildi.
Die Linke Berlin’de birinci parti oldu
Yılmaz’ın parlamentoya girdiği seçimlerde Die Linke, oylarını iki katından fazla artırarak yüzde 25,7 ile Berlin’in birinci partisi oldu. CDU yüzde 18,8, aşırı sağcı AfD yüzde 16,3, Yeşiller yüzde 14,3 ve SPD yüzde 12,1 oy aldı. CDU-SPD hükümeti parlamentodaki çoğunluğunu kaybetti.
Türk sosyalist bir ailenin çocuğu olan Die Linke’nin başbakan adayı Elif Eralp, seçim kampanyasını özellikle yükselen kiralar ve konut krizi üzerine kurdu. Eralp, 2021’de Berlinlilerin yüzde 58’inin desteklediği referandum doğrultusunda büyük emlak şirketlerine ait yaklaşık 220 bin konutun kamulaştırılmasını savunuyor.
Die Linke’nin tek başına hükümet kuracak çoğunluğu bulunmuyor. Berlin’de yeni yönetimin oluşması için SPD ve Yeşillerle koalisyon görüşmeleri yapılması bekleniyor.