SANA duyurdu: Suriye'deki okullarda ilk kez Kürtçe eğitim verilecek

SANA'nın haberine göre; Kürtçe, Suriye’de 2026-2027 eğitim yılında ilk kez okullarda seçmeli ders olarak okutulacak.

Kısa Dalga - Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre; Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Eğitim ve Öğretim Bakanlığı tarafından yayımlanan uygulama talimatları kapsamında Kürtçe, seçmeli ders olarak haftada iki ders saati okutulacak.

Kürtçe dersinden alınan not öğrencinin genel başarı puanına yansıtılacak ancak öğrencinin sınıf geçme veya kalma durumunu etkilemeyecek.

Kürtçenin Suriye eğitim sistemine dahil edilmesi, Cumhurbaşkanı Ahmed El-Şara tarafından 16 Ocak'ta yayımlanan 13 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne dayanıyor. Kararnamenin birinci maddesinde, Suriyeli Kürt vatandaşların Suriye halkının asli ve temel bir parçası olduğu belirtilirken, Kürtlerin kültürel ve dilsel kimliğinin çok kültürlü ve birleşik Suriye ulusal kimliğinin ayrılmaz bir unsuru olduğu ifade edildi.

Kararnamenin üçüncü maddesinde ise Kürtçe, "ulusal dil" olarak tanımlandı ve Kürt nüfusunun kayda değer oranda bulunduğu bölgelerdeki devlet ve özel okullarda seçmeli ders veya kültürel-eğitsel faaliyet kapsamında okutulmasına izin verildi.

Kürtçe öğretmenleri istihdam edilecek

Suriye Eğitim ve Öğretim Bakanlığı'nın kararnamenin uygulanmasına ilişkin talimatları doğrultusunda Suriye Ulusal Eğitim Müfredatı Geliştirme Merkezi, Kürtçe ders müfredatını tüm eğitim kademeleri için altı ay içinde hazırlamakla görevlendirildi. Müfredatın hazırlık, onay ve basım süreçlerinin 2026-2027 eğitim öğretim yılı başlamadan tamamlanması planlanırken, 29 Ocak’ta farklı illerden dil ve eğitim uzmanlarının yer aldığı komisyonlar Kürtçe müfredatının hazırlanması çalışmalarına başladı.

Suriye Ulusal Eğitim Müfredatı Geliştirme Merkezi, 5 Mart’ta da Kürtçe müfredatının hazırlanmasında görev almak isteyen eğitimcilere başvuru çağrısı yaptı. Başvurularda üniversite diploması, pedagojik formasyon, Kürtçeyi okuma-yazma ve dil bilgisi düzeyinde bilme ile müfredat hazırlama deneyimi şartları arandı.

Eğitim ve Öğretim Bakanlığı ihtiyaç doğrultusunda kadrolu veya sözleşmeli Kürtçe öğretmenleri istihdam etmeyi planladığını duyurdu.

Kürtçe nerelerde okutulacak?

Kararnameye göre Kürtçe, Kürt nüfusunun kayda değer oranda bulunduğu bölgelerdeki devlet ve özel okullarda okutulacak.

Eğitim ve Öğretim Bakanı Muhammed Abdurrahman Türko, uygulamanın Doğu Suriye dahil ülkenin farklı bölgelerini kapsayacağını belirterek okulun ayrımcılık değil ulusal aidiyet alanı olması gerektiğini vurguladı.

Dünya Haberleri