Bakan Şimşek: Enflasyonda kalıcı düşüş başladı

Bakan Şimşek, "Enflasyonda kalıcı düşüş başladı. Gelecek yılın sonunda enflasyonu yüzde 20'nin altına indirebileceğimize samimi şekilde inanıyorum" dedi.

Kısa Dalga - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CNN Türk'te katıldığı canlı yayında değerlendirmelerde bulundu.

Şimşek, "Birincil önceliğimiz ülkenin dış kırılganlığını azaltmak. Geçen sene mayıs ayı itibarıyla 57 milyar dolarlık cari açığımız vardı. Cari açığı 19 milyar dolar civarına indirdik. Çok önemli bir kazanım. Cari açığı önemli ölçüde azalttık. Uluslararası rezervlerimiz bugün itibarıyla 147 milyar dolar civarına çıktı. 153 milyar dolar üzerinde rezerv olacak. Net rezervlerimiz 78 milyar dolar iyileşti. Yaklaşık 90 milyar dolar üzerinde cuma günü itibarıyla iyileşme var. Bu da kırılganlığımızı azalttı. Ülkemizin uluslararası rezervleri arttı" dedi.

"Türkiye gri listeden çıktı"

Türkiye'nin gri listeden çıktığını anımsatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Bu önemli bir kazanım. Yurtdışında hesap açmak zorunda kalırsanız o zaman gri listedeki ülkelerin vatandaşların şirketlerine özel bir inceleme süreci var. Bizim itibarımız arttı. Türkiye'nin itibarı arttı. Bunlar dış kırılganlığımızı azaltan, dayanıklılığımızı artıran unsurlar.

Enflasyonun kontrolden çıkmasını engelledik. Birincisi geçen sene Türkiye eşi benzeri görülmemiş en büyük deprem felaketini yaşadı. Sadece deprem değil tabii diğer faktörler de var. Ciddi bir bütçe açığıyla karşı karşıyaydık. Öyle bir büyük açığı bankacılık sektöründen finanse etmeye çalışırsanız reel sektöre kaynak kalmaz. Biz tedbir aldık. Bütçe açığını yüzde 5.2'de tuttuk.

Enflasyonda kalıcı düşüş başladı, dezenflasyon başladı, enflasyonda belirli bir kalıcı düşüşün içindeyiz. Gelecek yılın sonunda enflasyonu yüzde 20'nin altına indirebileceğimize samimi şekilde inanıyorum." (Haber Merkezi)

Ekonomi Haberleri