Emekli olmak isteyenler dikkat: Maaş farkı için yeni formül masada

2024'te emelilik dilekçesi verenler 2025'te verenlere göre yüzde 30 daha fazla maaş alacak. Mağduriyet yaşanmaması için yeni bir formül üzerinde çalışılıyor.

Kısa Dalga - Her yıl, yıl sonu ve yeni yıl arasında emekli olanlar arasında maaş farkı oluşabiliyor. Geçmiş yıllarda bu fark genellikle yüzde 10 ila 20 arasında değişirken, bu yıl farkın yüzde 30'a çıkma ihtimali çalışanları harekete geçirdi. Birçok kişi, bu maaş farkı nedeniyle emekli olmayı düşünmeye başladı. Ancak 2025 yılında emekli olmaya karar verenler ise enflasyonun düşüş sürecine girmesi nedeniyle önceki yıllara göre yüzde 30 daha az maaş alacaklar. Bu fark da emeklilerin ömür boyu alacakları aylıkları etkileyecek.

Farklı senaryolar

Türkiye Gazetesi Yazarı ve Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, 2025 yılında emekli olacaklara 2024 yılındaki parametrelerin uygulanabileceğini söyledi. Bu mağduriyetin giderilmesi için çeşitli formüller üzerinde çalışıldığını belirten Karakaş, "2025'te, 2024'teki güncelleme katsayısının baz alınması veya kat sayı sisteminin göz önünde bulundurulması gibi değişik senaryolar üzerinde duruluyor.” dedi.

Kat sayı hesabı

2024 yılında emekli olanlarla 2025 yılında emekli olanların güncelleme kat sayısındaki farkın enflasyon rakamlarına göre belirlendiğini ifade eden Karakaş, şöyle devam etti: "Bu anlamda 2024 yılında emekli olanlar için baz alınan güncelleme kat sayısı 2025'e göre avantajlı. 2025 yılında emekli olacak olanlar için (2024 yılında emekli olmuş gibi) 2024 parametrelerinin kullanılması, aynı güncelleme kat sayısının baz alınması gibi bir formül söz konusu olabilir. Yine kat sayı sisteminin de alınması söz konusu olabilir."

Emekliği sandığı sistemi


Karakaş, emekli sandığındaki sistemin enflasyondan çok az etkilendiğine dikkat çekerek SSK ve BAĞ-KUR'lularda da bunun uygulanabileceğini söyledi. (Ekonomi)

Ekonomi Haberleri