Kısa Dalga - Yüksek enflasyonun belini en çok büktüğü kesimler arasında yer alan emekliler, hayatta kalma mücadelesi veriyor. Türkiye'de en düşük emekli maaşı Ocak 2025'te 14 bin 469 TL'ye çıkarıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan emekli maaşlarında 'tarihin en büyük artışlarını' savunsa da yüksek enflasyon nedeniyle alım gücü dibe çöktü.
BBC Türkçe'nin ABD merkezli danışmanlık şirketi Mercer ve finans eğitimi alanında çalışan CFA Institute tarafından ortaklaşa hazırladığı Küresel Emeklilik Endeksi'nden aktardığına göre, Türkiye 48 ülke arasında sondan dördüncü.
Bu iki kuruma göre emeklilik sistemlerinde önemli üç kriter var:
- Emeklilik aylığının miktarı
- Emeklilik sisteminin sürdürülebilirliği
- Emeklilik sisteminin güvenilirliği
Güney Afrika, Türkiye'yi geride bıraktı
Her bir ülke için 50'den fazla göstergenin incelendiği endekste ilk dört sırayı Hollanda, İzlanda, Danimarka ve İsrail alıyor.
Sondan dördüncü olan Türkiye'nin gerisinde kalan üç ülke Filipinler, Arjantin ve Hindistan. İlk sıradaki Hollanda'ya 100 üzerinden 84.8 puan verilirken Türkiye 48.3'te kaldı.
Güney Afrika, Tayland ve Endonezya 50 puanla Türkiye'nin önünde yer alıyor. Rapora göre Türkiye'nin düzeltmesi gereken başlıklar şöyle:
- En yoksul yaşlılara yönelik emekli maaşı artırılmalı
- Özel emeklilik yaygınlaştırılmalı
- Emeklilikten önce özel emeklilik fonunda biriken paraya erişim imkanı azaltılmalı