IMF’den Türkiye tahminleri

IMF’in iki yılda bir hazırladığı dünya ekonomisinin genel durumu, büyüme beklentileri ve politikalara dair analizler ve tahminler yer aldığı Küresel Ekonomik Görünüm raporu yayınladı. Raporun Türkiye için 2024 büyüme tahminini yüzde 3.

Kısa Dalga - IMF'nin Küresel Ekonomik Görünüm raporu yayınladı. Rapora göre, Türkiye için 2024 büyüme tahminini yüzde 3.

Ekomomim’den Servet Yıldırım’ın yazısına göre ekonomik aktörler için referans noktası olarak kabul edilen rapora göre küresel büyüme tahminini bu yıl için yüzde 3,2 olarak korurken, 2025 için büyüme öngörüsünü yüzde 3,3’ten 3,2’ye düşürdü. Yani IMF’ye göre dünya Nisan ayında öngördüğüne göre daha yavaş büyüyecek.

Enerji fiyatları

IMF’ye göre petrol fiyatları bu yılı yüzde 0,9 artışla varil başına 81 dolardan kapatabilir. Ama doğalgaz ve kömür fiyatlarındaki düşüş nedeniyle yakıt emtia fiyatlarının yıllık ortalamada yüzde 3,8 düşeceği varsayılmış.

Gıda fiyatları

IMF varsayımlarına göre gıda fiyatlarının bu yıl yüzde 5,2 ve gelecek yıl ise yüzde 4,5’e düşmesi bekleniyormuş. Küresel tahıl üretimi ise bu iki yılda da rekor seviyelere ulaşabilirmiş.

Türkiye öngörüleri

IMF, öte yandan Türkiye ekonomisine ilişkin 2024 büyüme tahminini yüzde 3,6’dan yüzde 3’e indirirken, 2025 yılı büyüme tahmini ise yüzde 2,7 olarak korundu. IMF, Türkiye’nin 2029’da yüzde 3,9 büyüyeceğini öngörüyor. 2024 sonunda tüketici fiyatlarının yüzde 43'e geldikten sonra, 2025'i yüzde 24 seviyesinde tamamlayacağını öngörülen IMF raporunda cari işlemlerin bu yıl GSYH’nın yüzde -2,8'i kadar açık vermesini, gelecek yıl ise bu oranın yüzde 2,1 olmasını bekliyor. (Haber Merkezi)

Ekonomi Haberleri