2025’te basın: Tutuklanan gazeteciler, karartma cezaları, kayyım atamaları

Yüzlerce gazetecinin 213 ayrı ceza davasında yargılanmaları devam ederken, 11 gazeteci cezaevlerinde tutuklu bulunuyor.

Kısa Dalga - 2025 yılının sonlarına gelinen günlerde Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan (TGS) edinilen bilgilere göre, 2025 yılı gazetecilik mesleğinin yargılandığı, adli kontrol altına alındığı, RTÜK cezalarıyla durdurulmak istendiği ve ilan kesme tehditlerinin yöneltildiği bir yıl oldu.

Gazetecilik alanında faaliyet yürüten sendika ve örgütlerin raporlarına göre, cezaevlerinde 11 gazeteci bulunuyor. 2025 Ocak ayından bu yana ise en az 94 gazeteci hakkında gözaltı kararı verilirken, 28 gazeteci tutuklanıp daha sonra tahliye edildi. En az 55 gazeteci hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulandı.

Gazetecilere yöneltilen suçlamalar arasında "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet", "yanıltıcı bilgiyi alenen yayma", "yargı organlarını alenen aşağılama", "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs", "terör örgütü propagandası" ve "terör örgütü üyeliği" öne çıktı.

2025 yılında 213 ayrı ceza davasında yüzlerce gazetecinin yargılanmasına devam edildi. 30 ceza dosyasında beraat kararı verilirken, toplamda 51 yıl 6 ay 24 gün hapis cezası ile 91 bin 900 TL adli para cezası verildi. En az 15 gazeteci mesleki faaliyetleri nedeniyle sözlü saldırıya, en az 25 gazeteci ise fiziki saldırıya maruz kaldı. Fiziki saldırıların büyük bölümü haber takibi sırasında gerçekleşti.

2025 yılında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ise televizyon kanallarına 36 kez idari para cezası verirken, 8 farklı kararla toplam 28 kez yayın durdurma cezası uyguladı.

Türkiye, "Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi"nde 159. sırada

Öte yandan Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün her yıl yayımladığı "Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi" raporuna göre Türkiye, 2025’te 180 ülke arasında 159’uncu sırada yer aldı. Türkiye’nin bulunduğu konumun "çok vahim" kategorisinde olduğu raporda belirtildi. Türkiye, 2002 yılında 99. sırada yer alırken; 2016’da 151, 2017’de 155, 2018 ve 2019’da 157, 2020’de 154, 2021’de 153, 2022’de 149, 2023’te 165, 2024’te ise 158. sırada gösterilmişti.

Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen "bilirkişi" soruşturması kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir bilirkişi arasında geçtiği öne sürülen telefon görüşmesinin yayınlanması nedeniyle 30 Ocak 2025’te sevk edildiği İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği’nce "kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması" ile "bilirkişiyi etkilemeye teşebbüs" suçlamalarıyla tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildi. Toktaş, 4 Mart 2025’te görülen ilk duruşmada 34 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi.

İmamoğlu protestolarını takip eden 11 gazeteciye şafak operasyonu

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından İstanbul ve İzmir’de düzenlenen protestoları takip eden 11 gazeteci, 24 Mart’ta sabah saatlerinde evlerinden gözaltına alındı. Gazetecilerden 7’si tutuklanırken, yapılan itirazlar üzerine bir gün sonra tahliye edildi.

TELE1 ve SZC TV’ye ekran karartma cezası

TELE1, "4 Soru 4 Yanıt" programında yapılan değerlendirmeler gerekçe gösterilerek RTÜK’ün 24 Temmuz 2025’te verdiği 5 günlük yayın durdurma cezası kapsamında 31 Ağustos–5 Eylül 2025 tarihleri arasında yayınını durdurdu. SZC TV ise "Para Politika" programındaki yorumlar nedeniyle RTÜK’ün 27 Mart 2025 tarihli kararı doğrultusunda verilen 10 günlük yayın durdurma cezasını 8–17 Temmuz 2025 tarihleri arasında uyguladı.

Can Holding bünyesindeki medya ve ticari şirketlere yönelik yürütülen soruşturma kapsamında Habertürk TV, Show TV, Bloomberg HT ve HT Spor’un da aralarında bulunduğu 121 şirkete kayyım atandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca "suç örgütü kurmak, nitelikli dolandırıcılık, kaçakçılık ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" iddialarıyla yürütülen soruşturma kapsamında 11 Eylül 2025’te operasyon düzenlendi, mahkeme kararıyla şirketlerin yönetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredildi.

Gazeteci Tosun saldırı sonucu hayatını kaybetti

Gazeteci Hakan Tosun, 10 Ekim’i 11 Ekim’e bağlayan gece İstanbul’un Esenyurt ilçesinde saldırıya uğrayarak ağır yaralanmıştı. Tosun, kaldırıldığı hastanede 13 Ekim 2025’te beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından hayatını kaybetti.

Fatih Altaylı’ya 4 yıl 2 ay hapis cezası

Fatih Altaylı, sosyal medya hesabındaki YouTube yayınına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında 21–22 Haziran 2025’te gözaltına alındı. Savcılık ifadesinin ardından 22 Haziran 2025’te çıkarıldığı İstanbul’daki adli makamlarca tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildi. İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 26 Kasım 2025’te "Cumhurbaşkanına yönelik tehdit" suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına hükmedilerek tutukluluk halinin devamına karar verildi.

TELE1’e kayyım, gazeteci Yanardağ’a tutuklama

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü "casusluk" soruşturması kapsamında 24 Ekim 2025’te TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ gözaltına alındı. Polis ekipleri sabah saatlerinde kanalda ve Yanardağ’ın odasında arama yaptı. Aynı gün akşam saatlerinde İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, televizyon kanalının sahibi ABC Radyo Televizyon ve Dijital Yayıncılık A.Ş.’ye Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nu kayyım olarak atadı. Başsavcılık, soruşturma kapsamında CHP’nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu ve Necati Özkan hakkında da aynı suçlamayla işlem başlattı. 27 Ekim 2025’te gazeteci Merdan Yanardağ ile Necati Özkan tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildi.

Gündem Haberleri