Kısa Dalga - Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne (ABB) yönelik konser operasyonuna CHP'li milletvekilleri tepki gösterdi. Tepkilerin odağında ABB'nin AKP'li eski başkanı Melih Gökçek'in gece yarısı paylaştığı sosyal medya gönderisiyle operasyondan haberdar olması yer alıyor.
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, "Aldıkları para da belli, gösterdikleri vergi de belli. Gece saat 2, Melih Gökçek soruşturma haberini veriyor. Yedi saat önce veriyor utanmadan, sıkılmadan. Ben savcıların yerinde olsam utanırım" dedi.
"Soruşturma gizliliği ayaklar altında"
CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Gökçek'in “Ankara’da milyarlık vurgun patlıyor” paylaşımına tepki gösterdi. Tanal, “Soruşturmanın gizliliği bir siyasetçinin sosyal medya hesabından delik deşik ediliyorsa bu dosya baştan sona siyasidir. Unutulmasın, yargı iktidarın sopası değil, milletin adalet umududur” dedi. Tanal'ın sosyal medya hesabından paylaştığı açıklama şöyle:
“SORUŞTURMA GİZLİLİĞİ AYAKLAR ALTINDA
Ceza Muhakemesi Kanunu açık hükümler içeriyor Soruşturma aşaması gizlidir. Dosyadaki bilgi ve belgelerin üçüncü kişilerle paylaşılması sürecin selameti için yasaktır. Bu gizliliğin ihlali bizzat suçtur.
Bugün Ankara Büyükşehir Belediyesi hakkında son dakika haberiyle kamuoyuna yansıyan soruşturma daha resmi kaynaklar açıklama yapmadan 8 saat önce Melih Gökçek’in sosyal medya hesabından duyurulmuştur.
Bu tablo üç çıplak gerçeği ortaya koyuyor:
1- Yargıdan bilgi sızdırılmıştır. Bu durum Ceza Muhakemesi Kanunu’nun soruşturmanın gizliliği ilkesine doğrudan aykırıdır.
2- Yargı siyasete malzeme edilmiştir. Bir yargı sürecinin başlaması bile beklenmeden siyasi bir aktörün propaganda aracına dönüştürülmesi hukuki değil siyasidir.
3- Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ağır darbe almıştır. Hukuk devleti ilkesinin temeli olan bağımsız yargı siyasi operasyonun aparatı haline getirilmiştir.
Hukuk devletinde yargı kararları siyasetin ağzından değil bağımsız mahkemelerin kürsüsünden öğrenilir.
Soruşturmanın gizliliği bir siyasetçinin sosyal medya hesabından delik deşik ediliyorsa bu dosya baştan sona siyasidir. Unutulmasın, yargı iktidarın sopası değil milletin adalet umududur. Gizliliğin çiğnendiği siyasete servis edilen bir dosyanın tek adı vardır: Siyasi operasyondur."
"İçerde olması gerekenler, içeriden haberdar"
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın da sosyal medya hesabından, “İçerde olması gerekenler, içeriden haberdar. Ankara’yı çeyrek yüzyıl boyunca parsel parsel satanlar, Ankara Büyükşehir’e yapılan operasyonu 8 saat önceden duyuruyor. 2019 öncesine hiçbir soruşturma yokken bugünün ABB’sine yönelmek adaletle açıklanamaz! Ellerinizi ABB’den çekin” mesajını paylaştı.
"FETÖ'ye peşkeş çekene soruşturma yok"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut ise sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı:
"Ankara Büyükşehir Belediyemize 2021-2024 arası konserler bahane edilerek operasyon düzenlendi. Ankara’yı parsel parsel FETÖ’ye peşkeş çeken, gece gündüz sosyal medyada sağa sola hakaret eden klavye bağımlısına ise henüz tek bir soruşturma yok! Üstelik gizli yürütülmesi gereken soruşturma bile bu şahsa geceden servis ediliyor. 'Bu operasyonlar siyasi, hukuki değil' demekten dilimizde tüy bitti! İktidarın kirli siyasetine alet ettiği, sopa ettiği yargı hep muhalefete kalkıyor. Madem amacınız yolsuzlukları ortaya çıkarmak sosyal medya bağımlısına da soruşturma açın inanalım!"
"Tezahürat eşliğinde önceden haber verdi"
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir de, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda şunları kaydetti:
"Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Mansur Yavaş, bugün düzenlenen operasyona dair iddialar ortaya atıldığından beri kamuoyuna kapsamlı bilgilendirme yaptı; iç denetim ve idari incelemeleri başlattı; kalem kalem harcamaları açıkladı ve kendi eliyle savcılığa da başvuru yaptı.
Yani 'saklama-kaçırma' değil, 'şeffaflık ve denetim' dedi. Veremeyecek hesabı olmayan bir başkanın özgüveni ve kararlılığı ile ne gerekiyorsa yaptı.
'Herkes soruşturulsun; ama hukuk, herkese aynı anda ve aynı ölçüde uygulansın' çağrısı yaptı.
CHP’li belediyeler her gün soruşturmalara, gözaltılara muhatap olurken; 'parsel parsel' satışların göbeğindeki Melih Gökçek ise operasyonun başlamasından saatler önce, tezahürat eşliğinde olacakları önceden haber verdi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un düzenli olarak 'Yargı bağımsız' dediği ülkede oldu bunlar.
Söz konusu şahıs Melih Gökçek, kendi partisi tarafından bile zorla istifa ettirildi, Mansur Yavaş, kendisine dair tüm dosyaları yargıya teslim etti; gelin görün ki tek bir işlem bile yapılmadı.
Bir tarafta halka her kalemi açık açık anlatan bir başkan, diğer tarafta istifa ettirilen ve yarattığı kamu zararı ortadayken pişkin pişkin belediyemize yapılacak operasyonu müjdeleyen devrik başkan!
Adalet, ya herkese var olur ya hiç kimseye. Bugün Ankara’da olup bitenin adı, 'CHP’li Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne operasyon' başlığıyla servis edilecek bir siyasî koreografi olamaz.
Hukuk; tweet akışlarına, ekranların ajandasına ve partilerin kampanya takvimine göre işlemez. İşliyorsa, adı hukuk değildir."