Kısa Dalga- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Ahbap soruşturması kapsamında tanık sıfatıyla ifadesine başvurulan Halk TV Ana Haber Spikeri Ece Üner, Haluk Levent ile ilişkisi, Ahbap Derneği'ne yönelik açıklamaları ve deprem döneminde yaptığı paylaşımlara ilişkin ayrıntılı beyanda bulundu.
İfadesinde Haluk Levent'i sanatçı kimliğinin yanı sıra Ahbap Derneği'nin yöneticisi olarak tanıdığını belirten Üner, kamuoyunda oluşan algının aksine Levent ile herhangi bir yakınlığı bulunmadığını söyledi.
"Haluk Levent ile ilk ve tek görüşmem depremden sonra oldu"
Üner, Haluk Levent ile ilk kez Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Oğuzhan Uğur'un Babala TV yayınında yüz yüze geldiğini anlatarak öncesinde ve sonrasında herhangi bir iletişimlerinin olmadığını dile getirdi. İfadesinde şu sözleri kullandı:
"Kendisiyle ilk defa ülkemizde yaşanan büyük deprem sonrası Oğuzhan Uğur tarafından düzenlenen Babala TV adlı Youtube kanalı yayınında gerçekleştirilen programda yüz yüze karşılaştık. O zamana kadar kendisiyle hiçbir şekilde yüz yüze veya telefonla görüşmüşlüğümüz yoktur. Sonraki süreçte de aynı şekilde görüşmedik. Bu husus gerekli görülmesi halinde arama kayıtlarından da anlaşılacaktır."
Üner, telefon görüşmesi, mesajlaşma ya da farklı bir iletişim trafiğinin de bulunmadığını belirterek, bunun resmi kayıtlarla da ortaya konulabileceğini ifade etti.
"Ahbap'a bağış yapmadım, banka kayıtlarım incelenebilir"
Deprem döneminde Ahbap Derneği hakkında yaptığı açıklamaların yanlış yorumlandığını belirten Ece Üner, söz konusu ifadelerinin Ahbap Derneği lehine bir savunma olmadığını söyledi. Üner, o günlerde yaptığı "AFAD da bizim Ahbap da bizim" paylaşımının tamamen toplumsal dayanışma amacı taşıdığını vurgulayarak, Ahbap Derneği'ne herhangi bir maddi destekte bulunmadığını belirtti. İfadesinde şöyle dedi:
"Bana sormuş olduğunuz Ahbap Derneği'ne yönelik eleştirilere karşılık olarak söylediğim ifadelerin yer aldığı canlı yayındaki ifadelerde kastettiğim husus Ahbap Derneğinin lehine yapılmış açıklamalar değildir. Ben o dönemde 'AFAD da bizim Ahbap da bizim' şeklinde paylaşımda da bulunmuştum. Bu açıklamadaki amacım ülke olarak içinde bulunduğumuz durumda birlik ve beraberlik mesajı vermekti. Şahsen Ahbap Derneğine bir bağışta bulunmadım. Aynı şekilde gerekli görülmesi halinde banka hesap hareketlerim incelenebilir."
Şeffaflık vurgusu yaptı
Üner, soruşturma sürecinde gündeme gelen iddiaların ardından bağışların toplanması ve harcanmasına ilişkin sürecin şeffaf biçimde yürütülmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti. Bu doğrultuda sosyal medya hesabından da paylaşımlar yaptığını söyleyen Üner, kamuoyunun tüm bağışların kaynağı ve kullanımına ilişkin ayrıntılı şekilde bilgilendirilmesi gerektiğini savundu.
"Ortaya çıkan iddialardan sonra kendimi kandırılmış hissettim"
Soruşturma kapsamında basına yansıyan gelişmeleri takip ettiğini belirten Üner, yardım paralarının kullanımıyla ilgili iddiaların doğru olması halinde büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını söyledi. Üner, Haluk Levent hakkında şöyle konuştu:
"Geldiğimiz noktada ben de diğer insanlar gibi yapılan bağışların kaynağının sorgulanması konusunda yine aynı şekilde sosyal medya hesabımdan sürecin şeffaflıkla yürütülmesi gerektiği yönünde paylaşımlarda bulundum. Yine basından öğrendiğimiz kadarıyla eğer Haluk Levent tarafından yardım paralarının bu şekilde kullanılması sebebiyle ben de kendimi kandırılmış hissediyorum. Haluk Levent'in toplanan yardım paralarını bu şekilde kullanacağını bilseydim en başından böyle bir açıklamada veya yayında bulunmazdım."
"Devlet büyükleri de teşekkür etmişti"
Deprem döneminde Haluk Levent'e yönelik olumlu değerlendirmelerde bulunmasının nedenini de açıklayan Üner, o süreçte devlet yetkilileri tarafından Levent'e teşekkür edilmesi ve ödüllendirilmesinin kamuoyunda güven oluşturduğunu ifade etti. Üner, bu nedenle yaptığı açıklamalardan bugün pişmanlık duyduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
"İfademin başında da söylediğim gibi o dönemde Haluk Levent'e devlet büyükleri tarafından da çeşitli teşekkürlerde ve ödüllerde bulunulduğu için ben de o amaçla böyle bir açıklamada bulunmuştum. O dönemde böyle bir paylaşımda bulunduğum için pişmanım."
"Savunmasının hiçbir geçerliliği bulunmamaktadır"
Üner, Haluk Levent'in soruşturma kapsamında yaptığı savunmayı da eleştirerek kamu vicdanının bu açıklamaları kabul etmeyeceğini savundu. İfadesinin devamında şu sözlere yer verdi:
"Ahbapla ilgili kendimi kandırılmış hissediyorum. Haluk Levent'in ifadesinde de gördüğümüz kadarıyla yaptığı savunmanın hiçbir geçerliliği bulunmamaktadır. Nitekim bu savunmasının ve yaptıklarının kamu vicdanına sığmadığını düşünüyorum. Bu yönde görüşlerimi belirten altı gün önce de bir tweet atmıştım. Orada da belirttiğim şekilde Haluk Levent'in eylemlerini lanetliyorum."
Ahbap soruşturmasında ne olmuştu?
Ahbap Derneği’ne yönelik soruşturma, dernekle bağlantılı bazı kişilerin banka hesaplarında mali profilleriyle uyumsuz yüksek tutarlı para hareketleri bulunduğuna ilişkin MASAK tespitleri üzerine başlatıldı. Soruşturmanın merkezinde, özellikle 6 Şubat depremlerinin ardından Ahbap’a yapılan bağışların kullanımı, dernek çalışanları ve yöneticileriyle bağlantılı kişilerin hesapları arasındaki para transferleri, bahis ve borsa işlemleri ile taşınmaz devirleri bulunuyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen Ahbap soruşturması kapsamında gazeteciler Ece Üner ve Fatih Portakal ile avukat Feyza Altun, müzisyen Gökhan Özoğuz ve sunucu Öykü Serter’in ifadelerine de başvurulacağı öğrenilmişti.