Kısa Dalga- İstinaf mahkemesinin mutlak butlan kararıyla CHP Genel Başkanlığı görevine getirilen Kemal Kılıçdaroğlu'nun kurmayları parti bünyesindeki denetim sürecini genişletmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda yalnızca hakkında adli soruşturma veya iddianame bulunan CHP'li belediyeler değil, henüz haklarında herhangi bir soruşturma açılmamış belediyeler de parti içi incelemeye tabi tutulacak. Oluşturulacak yeni komisyonun belediyelerde gerçekleştireceği denetimlerin sonuçları rapor haline getirilerek parti bünyesinde faaliyet gösteren ilgili kurula sunulacak.
7 kişilik komisyon çalışıyor
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, CHP'de "arınma komisyonu" olarak anılan ve resmi adı Yerel Yönetimlerdeki Hukuki Süreçleri İnceleme ve Değerlendirme Kurulu olan yedi kişilik komisyon çalışmalarını sürdürüyor. Mevcut yapıya ek olarak kurulacak yeni bir alt komisyonun ise hakkında henüz herhangi bir adli soruşturma başlatılmayan CHP'li belediyeleri mercek altına alacağı belirtildi.
Edinilen bilgilere göre alt komisyon, soruşturma bulunmayan belediyeleri tek tek ziyaret ederek idari ve hukuki açıdan incelemelerde bulunacak. Yapılacak denetimlerin ardından hazırlanacak raporlar, değerlendirilmek üzere arınma komisyonuna iletilecek. Böylece parti yönetimi yalnızca adli makamlara intikal etmiş dosyalar üzerinden değil, henüz herhangi bir soruşturma süreci başlamamış belediyeler hakkında da parti içi denetim mekanizmasını işletmiş olacak.
"Belediyeler izlenecek"
Söz konusu uygulamayla birlikte CHP'nin yerel yönetimlerde yaşanabilecek olası hukuki sorunları erken aşamada tespit etmeyi ve belediyelerdeki işleyişi parti içinde denetlemeyi hedeflediği ifade edildi. Yeni mekanizmanın belediyelerdeki süreçlerin düzenli şekilde izlenmesine ve olası risklerin önceden belirlenmesine yönelik bir çalışma yürüteceği kaydedildi.
Öte yandan, hakkında iddianame düzenlenen CHP'li belediye başkanlarına ilişkin incelemelerin de arınma komisyonu tarafından sürdürüldüğü belirtildi. Parti kurmayları, iddianamelerin kapsamlı ve hacimli olması nedeniyle değerlendirme sürecinin beklenenden uzun sürdüğünü ifade etti.
"Peyderpey ilerliyoruz"
CHP kurmayları, yürütülen incelemelerde önceliğin belediyelere yöneltilen suçlamalar olduğunu belirterek, "Önceliğimiz belediyelere isnat edilen suçlar. İddianamesi çıkanlarla ilgili değerlendirme yapıyoruz ancak iddianameler çok uzun, çok büyük olduğu için süreç uzun sürüyor. Peyderpey ilerliyoruz, dosyalarda olgunlaşma oldukça açıklamalar yapılacak" dedi.
Kurmayların açıklamalarına göre, incelemeler tamamlandıkça ve dosyalarda değerlendirme süreci olgunlaştıkça kamuoyuna aşamalı olarak bilgilendirme yapılacak. Böylece hem hakkında iddianame bulunan belediyeler hem de henüz herhangi bir soruşturma açılmamış belediyeler parti bünyesinde oluşturulan denetim mekanizmasının kapsamı içinde değerlendirilecek.