Kısa Dalga - CHP 38’inci Olağan Kurultayı’nın iptaline ilişkin Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi’nin kararının ardından çok sayıda siyasi parti olağanüstü toplantı kararı aldı. Muhalefet partileri yaptıkları açıklamalarla tepkilerini dile getirdi.
Partilerden olağanüstü parti kararları
İYİ Parti Başkanlık Divanı ve Meclis Grubu’nun, Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu başkanlığında yarın saat 10.00’da olağanüstü toplanacağı bildirildi.
Antalya'daki programlarını iptal eden Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın da yarın saat 11.00’de yapılacak Olağanüstü Başkanlık Divanı Toplantısı’nın ardından saat 12.30’da konuya ilişkin basın açıklaması yapacağı duyuruldu.
Gelecek Partisi Başkanlık Kurulu’nun, Genel Başkan Ahmet Davutoğlu başkanlığında saat 21.00’de toplanacağı belirtildi.
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan’ın da parti genel merkezinde milletvekilleri ve kurmaylarıyla toplantı gerçekleştirdiği öğrenildi.
DEVA Partisi’nde de karara ilişkin toplantı yapılacağı, Anahtar Parti Başkanlık Divanı’nın ise Genel Başkan Yavuz Ağıralioğlu başkanlığında bu akşam saat 19.00’da acil gündemle toplandığı açıklandı.
Türkiye İşçi Partisi Parti Meclisi’nin de karar sonrası bu akşam olağanüstü toplanacağı bildirildi.
DEM Parti: Siyasi baskı operasyonunun ve anlayışının parçası
DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu: "CHP’ye mutlak butlan kararı, hukuk ve adaletle bağdaşmayan, siyaseti yargı eliyle dizayn etmek isteyen bir siyasi baskı operasyonunun ve anlayışının parçasıdır. DEM Parti olarak geçmişte olduğu gibi bugün de demokrasi ve hukuktan yanayız. Onlarca yıllık mücadelemizin temel ve ilkesel düsturu, demokratik siyasete dönük saldırılara karşı halk iradesinin yanında olmaktır.
Toplumsal barışı sağlama çabalarının yoğunlaştığı bu tarihsel dönemde, devleti ve Cumhuriyeti gerçek anlamda demokrasiyle buluşturmanın yolları mümkünken, mutlak butlan kararı ancak Barış ve Demokratik Toplum Sürecine olan inançsızlığı büyütür. Toplumda kutuplaşmayı artıran, iç barışı tahrip eden uygulamalar güven bunalımını artırır. Yasal düzenlemelerin eşiğine geldiğimiz bugünlerde alınan bu karar, Barış ve Demokratik Toplum Sürecini adeta gölgelemeye dönük bir adımdır. Mesele, Türkiye’nin demokrasi meselesidir. Bu hukuk ve adalet dışı uygulamalara derhal son verilmelidir. DEM Parti olarak; bu ülkede demokrasiyle soluklanabileceğine inanan, adalete özlem duyan, demokratik değerler için mücadele eden milyonlarca yurttaşımızla bir aradayız, yan yanayız."
Mahmut Arıkan: Söz de karar da mühür de milletindir
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan: Türkiye siyasi tarihinde, siyaseti ve siyasi partilerin geleceğini her zaman "milletin vicdanı" ve "iradesi" belirlemiştir. Yargı eliyle siyasi partilerin güvencesiz hale getirilmesi, demokrasimiz açısından onarılamaz yaralar açacaktır. Partilerin geleceğine "mahkeme salonlarında" değil "millet iradesiyle" sandıkta karar verilir. Söz de karar da mühür de milletindir."
Erkan Baş: Siyasi partiler düzenini kaosa sürükleyecek
Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş: Karşı devrime direneceğiz. Cumhuriyet Halk Partisi’nin 38. Olağan Seçimli Kurultayı hakkında Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi tarafından verilen mutlak butlan kararını tanımıyoruz. Bu karar, hukuki terimlerle açıklanamayacağı gibi mevcut siyasi partiler düzenini tamamen kaosa sürükleyebilecek niteliktedir. İlan ediyoruz. Bu karara ve Saray’ın karşı devrimci saldırısına direneceğiz. Başta bu kararın çıkmasına vesile olan ve koltuğa geçmeye niyetlenen herkes Saray’ın kuklasıdır. İktidar icazetiyle CHP koltuğuna geçecek kişiyi siyaseten tanımayacağız.
TKP: CHP'ye yargı müdahalesi hiçbir biçimde kabul edilemez
Türkiye Komünist Partisi: Bu kararın aylar önce alındığını, uygun bir anın kollandığını ve ayrıntılar üzerinde çalışıldığını da. İktidarın bu hamlesini değerlendirirken, CHP'nin iç meseleleri, yerel yönetimlerde yaşananlar, CHP'nin içine doldurulduktan sonra ama tehditle ama isteyerek iktidara sığınanlar hiçbir biçimde gündem edilmemelidir. Bunlar ayrı konulardır, ayrıca tartışılmalıdır. Şu an ise vurgulanması gereken bellidir: CHP'ye dönük "yargı" müdahalesi hiçbir biçimde kabul edilemez.
Siyasi partilerin iktidar tarafından dizayn edilmesi ne "yolsuzluklarla mücadele" gerekçesiyle meşrulaştırılabilir ne de partilerin iç işleyişlerinin bu konuda tanımlanmış kurumlar dışında mahkemeler marifetiyle denetlenmesi kabul edilebilir.
Sosyalist Emekçiler Partisi: Kabul edilemez
Sosyalist Emekçiler Partisi: CHP'ye yönelik "mutlak butlan" kararı, 19 Mart'ta başlatılan sürecin yeni bir evreye taşınmasıdır ve kabul edilemez. Türkiye'de otoriter bir düzeni yerleştirmek, saltanat ilan etmek, seçme-seçilme hakkının gasbedilmesi yönündeki bu adıma karşı ancak halkın tepkisi örgütlenerek cevap üretilebilir. 19 Mart'ta gençliğin ortaya koyduğu güçlü tepki bu gidişatı bir süreliğine durdurmuştu. Ancak bugün aynı kararlılık gösterilmezse, seçme ve seçilme hakkının tamamen tasfiye edilmesinin önü açılmış olacaktır. "
Hüseyin Baş: Mahkeme kararlarından medet umuyorlar
Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüseyin Baş: Demokrasiye karşı yapılan her türlü hamlenin karşısındayız. Siyaset mahkemelerde değil sokakta, sandıkta yapılır. Milletin kararını beğenmeyenler, mahkeme kararlarından medet umuyorlar ama son kararı yine millet verecektir.