Kısa Dalga - Kaos GL Derneği’nin yönetici ve üyelerine yönelik İstanbul, Ankara, İzmir, Aydın ve Mersin Cumhuriyet Başsavcılıklarının koordinasyonunda operasyon düzenlendi. Yönetim ve denetim kurullarının asıl ve yedek üyelerinin evlerine gece baskını yapıldı. Operasyona izin veren mahkeme kararında İstanbul'da gece kulüpleri, masaj salonları ve eğlence mekanlarına yapılan baskınlar da yer aldı. Ayrıca LGBTİ+ dernekleri, örgütleri ve aktivistlerinin bulunduğu çok sayıda sosyal medya hesabı erişime engellenmişti.
Aralarında Evrensel gazetesi, Uluslararası Af Örgütü Türkiye, Barış Akademisyenleri ve Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) hesaplarının da bulunduğu çok sayıda X ve Instagram hesabı, Bakırköy 4. Sulh Ceza Hâkimliğinin 13 Eylül 2026 tarihli ve 2026/9112 sayılı kararıyla erişime engellendi.
İfade Özgürlüğü Derneği’nin (İFÖD) EngelliWeb projesi, çok sayıda X ve Instagram hesabına erişim engeli getirildiğini açıkladı.
EngelliWeb’in 14 Eylül tarihli duyurusuna göre; Evrensel Gazetesi, Uluslararası Af Örgütü Türkiye, Barış Akademisyenleri, Ali İsmail Korkmaz Vakfı ve Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) hesapları da erişime engellenen hesaplar arasında yer aldı.
Erişim engeli getirilen X hesapları arasında gazeteci Özlem Akarsu Çelik, HAK İnisiyatifi, gazeteci Fırat Fıstık, Adalet İçin Hukukçular, UMUT-SEN, Travma Çalışmaları, Kadın Savunması ve Mor Dayanışma'nın hesapları da bulunuyor.
Çok sayıda X hesabına “müstehcenlik” gerekçesiyle erişim engeli
EngelliWeb’in aktardığına göre, Bakırköy 4. Sulh Ceza Hâkimliği’nin 13 Eylül 2026 tarihli ve 2026/9112 sayılı kararıyla çok sayıda X hesabı “müstehcenlik” gerekçesiyle erişime engellendi.
Bu hesaplar arasında gazeteci Alex Crawford, M. İrem Afşin, Barbaros Altuğ, Tufan Kıymaz, İklim Adaleti Koalisyonu, TİP LGBTİ+, Yıldız Tar ve Kaos GL Haber’in hesapları da yer aldı.
Instagram hesaplarına da erişim engeli
Pembe Hayat KuirFest, CİSÜ Platformu, Kaos GL Derneği, İstanbul Trans+ Onur Haftası, Bodrum Kadın Platformu, Marmara Üniversitesi LGBTİQAA+ Dayanışma Ağı, Yıldız Teknik Üniversitesi LGBTİQ+ Topluluğu ve Başkent Kuir’in Instagram hesapları da erişime engellendi.
İFÖD, LGBTİ+ dernekleri, örgütleri ve aktivistlerine yönelik erişim engellerinin 12 Eylül’de başladığını, 13 Eylül’de ise aralarında çok sayıda üniversite LGBTİ+ topluluğunun bulunduğu 32 X hesabının daha erişime engellendiğini bildirdi.
"31 yıldır sürdürdüğümüz yayıncılık hayatımızda hiçbir baskıya boyun eğmedik"
Evrensel gazetesi, erişim engeli kararın henüz X tarafından uygulanmadığını belirterek, okurlarına şöyle seslendi:
"AKP iktidarının yargı ve kolluk gücüyle, dün 'Ailem Güvende' adı altında insan hakları ve LGBTİ örgütleri ile çok sayıda hak savunucusuna yönelik düzenlediği operasyonlarla eş zamanlı yürüttüğü dijital sansürün son adreslerinden biri gazetemiz Evrensel'in X (Twitter) hesabı oldu.
Evrensel gazetesi olarak Türkiye'nin gerçeğini anlatmak için okurlarımızdan aldığımız güçle 31 yıldır sürdürdüğümüz yayıncılık hayatımızda hiçbir baskıya boyun eğmedik. Kurulduğumuz günden itibaren toplatmalara, kapatmalara göğüs gerdik. Muhabirimiz Metin Göktepe polisler tarafından katledildiğinde de büromuz kurşunlandığında da geri adım atmadık. Soruşturmalara, davalara, ilan ambargolarına, para cezalarına karşı dayanışmayla dimdik durduk. Okurlarımızı dayanışmayı büyütmeye ve abone olmaya çağırıyoruz."