Kısa Dalga- Gazeteci Alican Uludağ, dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla gözaltına alındığını duyurdu. Ankara'daki evinden gözaltına alınan Uludağ'ın, "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" (TCK 217/A) ile "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve devletin kurum ve organlarını alenen aşağılama" (TCK 301) suçlamaları kapsamında işlem gördüğü öğrenildi. Uludağ’ın paylaşımını alıntılayan avukat İrem Çiçek de soruşturmaya dahil edildi.
Meslektaşları Uludağ için adliyede
Uludağ, geceyi Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde geçirirken bugün adliyeye sevk edildi. Gözaltına alındığını ise sosyal medya hesabından yaptığı "Gözaltına alınıyorum" paylaşımıyla kamuoyuna duyuran Uludağ için meslektaşları Ankara Adliyesi önünde bir araya geldi.
Gazeteci Uludağ’ın gözaltına alınmasına tepki gösteren basın meslek örgütleri, Ankara Adliyesi önünde bir araya gelerek açıklama yaptı. ANKA'nın haberine göre, açıklamaya Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Gazeteciler Cemiyeti, İletişim Emekçileri Dayanışma Ağı katıldı.
ÇGD Genel Başkanı Kıvanç El, gazetecilerin adliye önünde meslektaşlarına yönelik soruşturmalar nedeniyle sık sık bir araya gelmek zorunda kaldıklarını vurguladı.
"Çağrılabilir, ifadesini verir"
Uludağ'ın daha önce de çok sayıda soruşturma kapsamında savcılığa giderek ifade verdiğini hatırlatan El, "Alican Uludağ şubat ayında gözaltına alınmış, mayıs ayında serbest bırakılmıştı. Şimdi yeniden gözaltında. Gazeteciler hakkında elbette soruşturmalar açılabilir ancak bunun yöntemi gözaltı ve ev baskınları olmamalı. Özellikle çocuklarının gözü önünde gözaltına alınmalarını yanlış buluyoruz. Çağrılabilir, ifadesini verir. Geçmişte de defalarca adliyeye geldi, ifadesini verdi ve süreçler devam etti" dedi.
Serbest bırakıldı
Sosyal medyadaki paylaşımının ardından "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" (TCK 217/A) ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" (TCK 216) iddiasıyla dün gözaltına alınan gazeteci Alican Uludağ haftada dört gün imza şartı ve yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı.
Ne olmuştu?
Gazeteci Alican Uludağ, sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında başlatılan soruşturma kapsamında 20 Şubat'ta tutuklanmıştı. Tutuklu yargılandığı davanın 21 Mayıs'ta görülen ilk duruşmasında ise tahliyesine karar verildi.
Uludağ hakkında, "Cumhurbaşkanına alenen hakaret", "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" ve "yargı organlarını alenen aşağılama" suçlamalarıyla toplam 19 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildi.