Barınağa götürülen 30 köpek ve 13 kedi zehirlenerek öldürüldü

Gebze'de sokaktan toplatılarak barınağa götürülen ve aralarında yavruların da bulunduğu 43 kedi ve köpek zehirli iğnelerle katledildi.

Kısa Dalga - Kocaeli’nin Gebze ilçesinde, Düzce Belediyesi‘ne ait barınakta, bu sabah aralarında yavru kedi ve köpeklerin de olduğu 43 hayvan ilaçla öldürüldü. Hayvanseverler ve hak savunucuları, belediyenin sokaklardan toplayarak barınağa götürdüğü hayvanların öldürülerek çöpe atıldığını duyurdu.

Bianet’e konuşan Kocaeli Doğa ve Hayvan Dostları Derneği (KOHAYDER) Başkanı Semra Çelikkaya, Gebze Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi önündeki çöp konteynerlerinde ölü bulunan hayvanları her gün beslediklerini ve öldürülen hayvanların sağlıklı hayvanlar olduklarını yineledi.

'Suçüstü yaptık'

Çelikkaya, Gebze Belediyesi'nin düzenli olarak hayvanları öldürdüğünü; ancak bugün "suçüstü" yapabildiklerini söyledi. Çelikkaya, açıklamasına şöyle devam etti:

"Torbaları açtık ve bazı hayvanların hâlâ canlı olduğunu, bazılarının ise can çekiştiğini gördük. Hayvanları öldürmek için kullandıkları ilaçları başka yere atma zahmetine dahi girişmemişler. Anestezik ilaçlar bunlar ve hayvanlar yavaş yavaş, acı içinde ölmüş. Kocaeli Barosu Hayvan Hakları Merkezi de hayvanların hasta olduğunu iddia ederek yalan söylüyor. Hiçbir iş yapmadıklarını ancak böyle gizleyebilirler çünkü. Savcıyı beklemeye devam ediyoruz; ancak jandarma burada, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkilileri burada, belediye başkanı burada. Suç duyurusunda bulunmak için ifade vermek üzere bizler de avukatlarımızı bekliyoruz.”

Katliama tepkiler

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir de olay yerinde. Sosyal medya hesabından olay yerinin görüntülerine paylaşan Özdemir, katliama tepki gösterdi:

“Gebze Belediyesi’nin Hayvan Barınağı önündeyiz! Tüm şiddet birbiri ile bağlantılı! Kızlarımızı, Çocuklarımızı, Gençlerimizi yok eden şiddet aynı şiddet! Siz kötülüğe alan açarsanız, o her yere yayılır! Bu “Katliam Yasası”, ülkede artan şiddetin ana sorumlusudur!
Bu vahşetin sorumluları kadar, görüp de ses çıkartmayanlar, duyup da konuşmayanlar da Suçlu!”

İYİ Parti Milletvekili Lütfü Türkkan da sosyal medya hesabından katliama tepki göstererek Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’ü açıklama yapmaya çağırdı.

DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca da sosyal medya hesabından “Azmettiricisi iktidar, tetikçisi ise belediye, çete, katliamı kendine görev bilen caniler... Bilerek isteyerek bu tabloyu yarattınız. Birçok çözüm önerisi sunduk, hepsine kulak tıkadınız. Yasayı geri çekin, yaşam hakkına öncelik veren çözümleri hayata geçirin. Artık yeter” ifadeleriyle katliama tepki gösterdi.

Barınağın içindeki çöp konteynerlerine poşetlerle atılan hayvanlar arasında bazılarının hala canlı olduğu tespit edildi. Hak savunucuların çektikleri video ve fotoğraflarda, çöp poşetleri içerisinde ilaç şişeleri ve şırıngaların olduğu görülüyor.

Katliam anına dair drone görüntüleri ortaya çıktı.

Gebze Belediyesi açıklama yaptı

Gebze Belediyesi, konuyla ilgili saatler sonra yazılı açıklama yaptı. Açıklamada görüntülere yansıyan hayvanların ekipler tarafından sokaklardan cansız olarak toplandığı ileri sürüldü. Belediye, konuyla ilgili soruşturma açıldığını ve soruşturma bitene kadar ilgililerin açığa alındığını kaydetti.

Gebze Belediyesi'nin açıklaması şöyle:

"Ölmüş sokak hayvanlarıyla ilgili basın ve sosyal medyada dolaşıma sokulan görüntüler üzerine ivedilikle harekete geçilmiştir.

Kamuoyuna yansıyan cansız sokak hayvanı görselleri:

Balçık Barınma alanımız ve sokaklarımızdan ekiplerimizin cansız olarak topladığı 16 sokak köpeği, Gebze'de meydana gelen trafik kazaları sonucu yaşamını kaybeden 3 köpek ve kendi sağlık sorunları nedeniyle kurtarılamayan 10 köpeğe aittir.

Aynı zamanda görüntülere yansıyan kedilerden 9 tanesi sokaklarımızdan çeşitli sebeplerle ölmüş olarak toplanan, 4 tanesi trafik kazası ile ölen ve 2 adet tedaviye cevap vermeyerek ölen kedilere aittir.

Bu can kayıplarının tutanakları ilgili birimlere teslim edilmiştir.

Gebze bölgesinde kedi ve köpeklerden oluşan yaklaşık 10.000 sokak hayvanı yaşamaktadır. Gebze Belediyesi Veteriner Müdürlüğü rutin çalışmaları ve vatandaş bildirimleri doğrultusunda sokak hayvanlarının sağlıklı yaşaması, yaşamsal bir sorun oluşturmaması için çalışmaktadır. Şehir merkezi ve otoyollardan uzakta Balçık bölgesinde oluşturduğumuz Barınma ve Beslenme Merkezi bu amaçla hizmet vermektedir. Bu bölgede 4000 köpek Belediyemiz ve hayvan severlerin işbirliği ile yaşamakta, yaşatılmaktadır.

Ölmüş sokak hayvanlarıyla ilgili görüntüler kurumumuz tarafından kabul edilemez olarak değerlendirilmektedir.

Konuyla ilgili soruşturma açılmıştır. İlgililer soruşturma tamamlanıncaya kadar açığa alınmıştır. Ayrıca Gebze Belediye Başkanlığımızın müracaatı ile Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı da görüntülerle ilgili soruşturma başlatmıştır." (Haber Merkezi)

Gündem Haberleri