Kısa Dalga - Kaos GL Derneği’nin yönetici ve üyelerine yönelik Ankara merkezli polis operasyonu düzenlendi. Yönetim ve denetim kurullarının asıl ve yedek üyelerinin evlerine gece baskını yapıldı. Operasyona izin veren mahkeme kararında İstanbul'da gece kulüpleri, masaj salonları ve eğlence mekanlarına yapılan baskınlar da yer aldı. Mahkeme kararında İstanbul’daki operasyon ile Ankara’da dernek yöneticilerine yönelik yürütülen soruşturma arasında nasıl bir hukuki bağlantı kurulduğu açıklanmadı.
Operasyonda 10'u aşkın LGBTİ+ aktivisti gözaltına alınırken Kaos GL’nin dernek ofisinde de arama gerçekleştirildi.
Soruşturmayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Bürosu yürütüyor. Dosyada Kaos GL’nin internet sitesinde ve kurumsal sosyal medya hesaplarında yayımlanan bazı içeriklerin “müstehcen” olduğu iddia ediliyor. Ancak hangi haber veya paylaşımların bu kapsamda değerlendirildiğine ilişkin bir bilgiye soruşturma evrakında yer verilmedi.
Soruşturmanın dayanağı 11 Eylül tarihli karar
Kaos GL'nin haber sitesinde yer alan bilgilere göre, Ankara 4. Sulh Ceza Hâkimliği’nin 11 Eylül 2026’da verdiği kararda, derneğin dijital mecralarında “müstehcenlik içeren paylaşımlar” bulunduğu iddiası yer aldı. Söz konusu paylaşımlara çocukların da ulaşabileceğini savunan başsavcılık, Türk Ceza Kanunu’nun 226’ncı maddesine dayanarak soruşturma açtı.
Dosyada, içeriklerin Kaos GL’nin kurumsal hesaplarından yayımlanmış olması da suçlamanın unsurlarından biri olarak gösterildi. Savcılık, paylaşımların bir sivil toplum kuruluşunun faaliyetleri kapsamında ve derneğe ait dijital mecralar kullanılarak yapıldığını belirterek Dernekler Kanunu yönünden de inceleme talep etti.
Hâkimlik, soruşturmayla bağlantılı olduğu değerlendirilecek belgeler, fotoğraflar ve basılı yayınlar hakkında el koyma kararı uygulanmasına izin verdi.
Karar, gözaltına alınanların bilgisayar, cep telefonu, tablet ve taşınabilir belleklerinin yanı sıra CD, DVD ve diğer dijital materyallerinin incelenmesini de kapsıyor. Şifre nedeniyle açılamayan veya içindeki verilere erişilemeyen cihazlara el konulabilecek.
Soruşturma belgesinde İstanbul’daki baskınlara da yer verildi
Ankara’daki operasyonun düzenlendiği saatlerde İstanbul’da da çok sayıda işletme polis ve jandarma tarafından basıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesindeki operasyon Beyoğlu ve Şişli’de yoğunlaştı. Taksim, Cihangir ve İstiklal Caddesi çevresindeki gece kulüpleri ile masaj salonlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda adreste arama yapıldı.
İstanbul’daki baskınlara Kaos GL hakkındaki soruşturma belgesinde de değinildi. Ancak belgede, İstanbul’daki operasyon ile Ankara’da dernek yöneticilerine yönelik yürütülen soruşturma arasında nasıl bir hukuki bağlantı kurulduğu açıklanmadı.
Operasyonun öncesinde geniş çaplı erişim engeli
Kaos GL’ye yönelik operasyon, LGBTİ+ örgütleri ve hak savunucularına ait çok sayıda dijital mecranın erişime kapatılmasının ardından geldi.
İstanbul 7. Sulh Ceza Hâkimliği, 12 Eylül 2026 tarihli ve 2026/9559 sayılı kararıyla onlarca internet sitesi ve sosyal medya hesabı hakkında erişim engeli kararı verdi. Kararın 12 Eylül askeri darbesinin 46’ncı yılında, cumartesi günü ve mesai saatleri dışında alınması dikkat çekti.
Benzer bir engelleme dalgası 2026 Onur Ayı sırasında da yaşanmıştı. Çok sayıda LGBTİ+ örgütü ve aktivistin sosyal medya hesabını hedef alan o kararların, emniyet birimlerinin “Sanal Devriye” faaliyetleri üzerine alındığı belirlenmişti.
Dernekler, gazeteciler ve aktivistler hedefte
Son kararla internet sitelerine erişim engeli getirilen kuruluşlar arasında Kaos GL, 17 Mayıs Derneği, Pembe Hayat Derneği, SPoD, Genç LGBTİ+ Derneği, Lambdaistanbul ve Muamma LGBTİ+ bulunuyor. ÜniKuir’in haber sitesi ile velvele.net de karar kapsamına alındı.
İfade Özgürlüğü Derneği’nin (İFÖD) paylaştığı bilgilere göre karar yalnızca kurumları değil, gazeteci ve hak savunucularını da kapsıyor. Kaos GL Genel Yayın Yönetmeni Yıldız Tar, avukat Levent Pişkin, oyuncu ve trans hakları aktivisti Seyhan Arman, tiyatrocu ve LGBTİ+ aktivisti Zeynep Esmeray Özadikti ile gençlik ve LGBTİ+ hakları savunucusu Enes Hocaoğulları’nın sosyal medya hesapları da erişim engeli getirilen adresler arasında yer alıyor.
X, hâkimlik kararını uygulayarak çok sayıda hesabı Türkiye’den ulaşılamaz hâle getirdi. Instagram ise karar kapsamındaki hesapları henüz görünmez kılmadı.
Türkiye’den erişimi engellenen X hesapları arasında şunlar bulunuyor:
Levent Pişkin, Seyhan Arman, Zeynep Esmeray Özadikti, Yasemin Öz, Boğaziçi Üniversitesi LGBTİA+ Çalışmaları Kulübü, Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği, Özgür Renkler Derneği, Queer Adana, Bilkent Üniversitesi LGBTQIA+ öğrenci topluluğu, Velvele, İnter Dayanışma, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği ve İzmir LGBTİ+ Onur Haftası.
Erişim engeli kararı verilmesine rağmen Instagram tarafından henüz Türkiye’den görünmez kılınmayan hesaplar ise şöyle:
Yıldız Tar, 17 Mayıs Derneği, Seyhan Arman, SPoD, Pembe Hayat Derneği, Boğaziçi Üniversitesi LGBTİA+ Kulübü, Hacettepe Kuir Araştırmaları, Enes Hocaoğulları, HEVİ LGBTİ+ Derneği ve İÜ Radar.