Musa Anter Gazetecilik Ödülleri'nin sahipleri belli oldu

31’inci Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri’nin sahipleri belli oldu.

Kısa Dalga - 20 Eylül 1992’de Diyarbakır'da JİTEM tarafından öldürülmesinin ardından gazetecilik alanında verilmeye başlanan 31’inci Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri’nin sahipleri belli oldu.

Yarışma, “Türkçe Haber”, “Video Haber”, “Kürtçe Haber”, “Fotoğraf (Haber Fotoğrafı)”, “Karikatür” ve Gurbetelli Ersöz anısına “Kadın Haberciliği” olmak üzere altı ayrı dalda düzenlendi.

Ödüller, 22 Eylül’de Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde Saat: 18:30’da düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek.

Türkçe Haber ödülü Bölükbaş’ın

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre, “Türkçe Haber” dalında başvurusu alınan toplamda 33 eserden 26’sı “Türkçe Haber” olurken, 7’si ise “Video Haber” dalında oldu. Banu Güven, Faruk Bildirici, Candan Yıldız, Ali Duran Topuz, Nezahat Doğan, Mehmet Ali Çelebi’den oluşan “Türkçe Haber” Jürisi’nin değerlendirmeleri sonucu “Türkçe Haber” dalında T24’ten Cengiz Anıl Bölükbaş “İliç’te göçüğe giden yol: Siyanür sızdırdı, ruhsatı iptal edilmedi, vergi borcu silindi, kârlarını katladı” haberi oy çokluğuyla ödüle layık görüldü.

Türkçe Haber Jürisi Cengiz Anıl Bölükbaş’ın haberiyle ilgili de, “Siyanürlü altın madenciliğinin yapıldığı İliç’te ‘Göçüğe giden yol’ haberi, büyük bir felaket karşısında gazetecilik refleksinin anında harekete geçmesinin ne denli hayati önemde olduğunu gösteriyor. Göçüğün meydana gelmesinden sadece altı saat sonra o güne kadarki süreç, iktidara yakın şirkete ruhsat ayrıcalığı, siyanür sızıntısının örtbas edilmesi, bakanlığın ÇED raporunda toprak kayması riskinin yok sayılması gibi göçüğe davetiye çıkaran tüm gelişmeler satırlara dökülmüştü. Okurlara bilgi vermenin yanı sıra felaketi izleyen, olay yerine koşan tüm gazeteciler için de yol haritası oluşturdu Bölükbaş’ın bu haberi” dedi.

Videoda ‘Jüri Özel Ödülü’ verildi

Banu Güven, Faruk Bildirici, Candan Yıldız, Ali Duran Topuz, Nezahat Doğan, Mehmet Ali Çelebi’den oluşan jüri, “Video Haber” dalında ise ödüle layık haber bulamazken, JINNEWS’ten Dilan Babat’ın çektiği “Konuş Sen Nerelisin?” görüntüsüne “Jüri Özel Ödülü” verdi. Jüri ödülle ilgili “Video Haber kategorisinde ödüle değer haber bulunamamakla birlikte Dilan Babat’ın ‘Şırnak'ta taşınan askerler oy verme sırasında’ başlıklı haberi, o dönemde gündemi etkileyen son derece çarpıcı görüntü ile desteklenmiş olması nedeniyle Jüri Özel Ödülü’ne değer bulunmuştur. Genç meslektaşımızı kutlarız” değerlendirmesi yaptı.

Fotoğraf Ödülü Müjdat Can’ın

Jüri üyeleri Ramazan Öztürk, Beritan Canözer, Salih Yeşil, Özcan Yaman ve Murat Baykara’dan oluşan “Fotoğraf” dalı jürisi, bu yıl oy birliğiyle Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Müjdat Can’ın fotoğrafını birincilik ödülüne layık gördü.

“Fotoğraf” kategorisinde yarışmaya 16 eser gönderildiği belirtilen jüri açıklamasında, “Müjdat Can’ın 20 Haziran 2024’te Diyarbakır’da çıkan ve altı köyü etkileyen yangın sırasında, yangında yaralanan hayvanların durumunu gösteren fotoğrafı öne çıktı” denildi.

Değerlendirme şu şekilde: “Bu fotoğraf, insanların doğayı nasıl tahrip ettiğini ve aynı zamanda diğer canlıları en acımasız şekilde nasıl yok ettiğimizi güçlü bir şekilde gözler önüne sermekteydi. Yangınların çıkarılması ya da gerekli önlemlerin alınmaması sonucunda, doğaya ve masum hayvanlara ölümün en zalim ve adaletsiz biçimi yaşatılıyor. Müjdat Can’ın bu karesi, hem hayvanların yaşadığı büyük dramı hem de insanlığın doğaya karşı yıkıcı etkilerini en çarpıcı şekilde belgelemektedir.”

Kürtçe Haber Ödülü Emîn’in

Ramazan Ölçen, Nergîz îsmail, Bişar Turgut, Hatice Kamer, Münevver Karademir’den oluşan juri üyeleri “Kürtçe Haber” dalında; Hawar Haber Ajansı’ndan (ANHA) Silava Ebdulrehman Mihemed Emîn “Çîrokek sûdwergir a ziman û têkoşîna azadiyê” başlıklı haberi ile Özel jüri ödülüne layık gördü.

Kadın Haberciliği ödülü Rahime Karvar’ın oldu

Dilek Arjin Öncel, Bircan Değirmenci, Derya Ceylan, Elif Ekin Saltık, Gülfem Karataş’tan oluşan “Kadın Haberciliği” jüri üyeleri bu dalda, kadın işçi muhabiri Rahime Karvar’ın tarım işçisi kadınların yaşadıklarına odaklanan haber dizisini ödüle layık gördü.

Jüri tarafından ödüle dair yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bizler Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Yarışması’nın Gurbetelli Ersöz Kadın Haberciliği jürisi olarak her bir haberin çok önemli olduğunu belirtmek isteriz. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin derinleştiği bu süreçte kadın ve çocukların yaşadıklarına odaklanan haberler, hak odaklı haberciliğin önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Kadınların katledildiği ve çocuklara yönelik cinsel suçların arttığı şu dönemde her haberin konusu da ihlal olarak karşımıza çıkıyor. 8 haberin konusu da kadınlara ve çocuklara yönelik ihlallerdi. Her bir arkadaşın emeğine sağlık. Rahime Karvar’ın tarım işçisi kadınların yaşadıklarına odaklanan haber dizisini ödüle layık gördük. Rahime Karvar’ın ‘Bizi hayvanlardan ve çuvallardan farklı görmüyorlar!’, ‘Vallahi bu erkekler her şeye karışıyor: Evdeki eve tarladaki tarlaya karışıyor!’, ‘Erkekler güvencesiz ve düşük ücretli tarla işlerini kadınların üzerine yıkıyor’ şeklinde hazırlanan haber dizisi, hem fotoğrafları hem de tüm ayrıntıları ile kadınların yaşamlarına odaklanmasıyla emek sömürüsünü gözler önüne seriyor. Kadınların hikayesinin derinlemesine işlenmiş olması, mevsimlik tarım işçilerinin genel olarak yaşadıklarına ışık tutuyor.”

Karikatür Ödülü

Kemal Gökhan Gürses, Ronî Batte, Erceren’den oluşan “Karikatür” jürisi yarışmada birinciliğe değer bir eser bulmazken, Halil İbrahim Çoban’a Mansiyon (teşvik) ödülü verdi.

Jüri tarafından yapılan açıklamada, “Şiddetin egemenliğindeki dünyanın her köşesinde savunmasız ve barış yanlısı görüşlerin otokratik rejimlerin hedefi haline gelmesini eleştiren Halil İbrahim Çoban bu çalışmasıyla mansiyon ödülüne değer görülmüştür” dedi.

Her yıl verilen Onur Ödülü bu yıl ise; direnen gazeteciler şahsında Federe Kürdistan’da 23 Ağustos’ta Türkiye’ye ait SİHA saldırısı ile katledilen gazeteciler Gulistan Tara ile Hero Bahaddîn anısına verilmesine karar verildi.

Ayrıca İran’da idam cezasına çarptırılan kadın hakları savunucusu ve Kürt gazeteci Pexşan Ezîzî’yi de Onur Ödülü layık görüldü. (Haber Merkezi)

Gündem Haberleri