Sağkan: Mesleki faaliyetlerin suç isnadı olması, savunma makamına tehdit

Erinç Sağkan, "Mesleki faaliyetlerin suç isnadı olarak gösterilmesini genel olarak savunma makamının etkinliğine dönük bir tehdit olarak algılıyoruz" dedi.

Kısa Dalga - Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 27 Ağustos 2025 tarihinde gerçekleştirilen 6. toplantısına katıldı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda Birliğin sürece ilişkin görüş ve önerilerini sunan Sağkan'a Yönetim Kurulu üyeleri Av. Nizam Dilek ve Av. Ali Bayram eşlik etti.

Sağkan, Komisyon’da yaptığı konuşmaya davete teşekkür ederek başladı. Milli birlik ve beraberliğin pekiştirilmesinin ön koşulunun Anayasa’nın içerdiği asgari teminatların sağlanması olduğunu belirten Birlik Başkanı Sağkan, “Yürürlükteki Anayasa’ya saygı gösterilmedikçe herhangi bir sorunun çözülmesi de mümkün değildir” dedi.

"Tutuklama tedbiri ölçüsüz ve keyfî biçimde kullanılmaktadır"

Sağkan, “Bu keyfî tutukluluk kümesi içinde özellikle bir meslek örgütü olarak mensubumuz Av. Mehmet Pehlivan’ın tutukluluğunun ise altını ayrıca çizmek isterim. Zira bu tutuklama kararının sevk gerekçesinde mesleki faaliyetlerin suç isnadı olarak gösterilmesini genel olarak savunma makamının etkinliğine dönük bir tehdit olarak algılıyoruz” dedi.

Sağkan, keyfi tutuklamalarla birlikte ifade hürriyetine yönelik ihlaller, bazı yargı kararlarının uygulanmaması ve kayyım uygulamalarına değindi. Sağkan, “Akut sorunlar olarak belirttiğimiz alanlarda yapılacak düzenlemelerle birlikte toplumun tamamını kucaklayan, temel hak ve özgürlükler alanını genişleten adımların atılması ile bu hedeflere ulaşılabilir” dedi.

Gündem Haberleri