Soma'da AKP'li vekilin maden ocağında sendikalı işçiler işten atıldı

Soma’da AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasırlıoğlu’nun sahip olduğu Fernas Madencilik’te sendikalı 7 işçi işten atıldı.

Kısa Dalga - Manisa’nın Soma ilçesinde AK Batman Milletvekili Ferhat Nasırlıoğlu’nun sahibi olduğu Fernas Madencilik’te 7 işçi farklı zamanlarda işten atıldı.

Bunun üstüne madendeki diğer işçiler faaliyetleri durdurdu. İşçilerin maden önündeki direnişine dün sabaha karşı jandarma müdahale etti. Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Gökay Çakır ile sendika yöneticilerinin de aralarında olduğu 70 işçi jandarma tarafından alıkonuldu.

"Sendikal hakların tanınmasını talep ediyoruz"

Gazete Duvar'dan Osman Çaklı'nın haberine göre, Bağımsız Maden İş Sendikası avukatı Mert Batur, aralarında sendikanın iş yeri temsilcisi Erdinç Demirtaş’ın da olduğu 7 işçinin işten çıkarıldığını belirterek, süreçteki usulsüzlükleri anlattı:

“Bu madende ücretler Soma, Kınık ve bölgesindeki madenlerin verdiği maaşların 10 bin lira kadar altında kaldı. İşçiler sendikalaşmaya başladı. İş sağlığı ve güvenliği açısından da sorunlu bir yer. İş kazalarının yüksek olduğu bir yer. Bu önlemlerin eksiksiz yapılmasına dair de taleplerimiz var.

Jandarma tarafından gözaltına alınan arkadaşlarımız hakkında bir gözaltı kararı olmadığını öğrendik. İş yeri müdürünün, sendikal sebeple işçileri attığına dair ifadeleri yüzünden de şikayette bulunduk. Vardiyaları şu an durdurduk. Madende yaklaşık 450 kişi çalışıyor. Üretime başlamamış bir yer. Büyük bir maden sahası. Önümüzdeki yıllarda işçi sayıları artabilir. Ancak işçiler işe gelip, çalışmıyor. Maden faaliyeti durdurulmuş durumda. İşten atılan arkadaşlarımızın derhal işe geri alınmasını ve sendikanın ve sendikal hakların tanınmasını talep ediyoruz."

CHP'li Bakıroğlu: Şirket müdürü sendikalaştıkları için atıldıklarını doğruladı

İşçileri ziyaret edip, diyalog zeminleri yaratmaya çalışan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakıroğlu, şirket müdürüyle yaptığı görüşmeyi şöyle anlattı:

“Serkan Bey ile 3 gün önce görüşme yaptık. İşçilerin beyanı sendikalı oldukları için işten çıkarılmaları yönündeydi. Bu işçiler 4-5 yıldır burada çalışıyor. Serkan Bey'e de sendikalaşma hürriyetinin kullanıldığını söyledim. Bana, iş ortamının bozulduğunu ve sendikaya zorla üye işlemi yapıldığını anlattı. Aynı ifadeleri ikinci görüşmemde de doğruladı. İşçiler zorla sendikaya üye olmadıklarını, para da almadıklarını söyledi. Bu arkadaşlar sendikal faaliyetlerden dolayı çıkarıldı. Şirket müdürü de bunu doğrulamış oluyor.” (Haber Merkezi)

Gündem Haberleri