DÜNYA
Savaşta 7. gün
ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırısıyla başlayan savaş, 7'nci gününde. İsrail, Lübnan'nın başkenti Beyrut'a saldırılarını yoğunlaştıdı. Basra Körfezi’nde bir ABD petrol tankerinin alev aldığı belirtildi ancak ABD bunu yalanladı.
- İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, İsrail’in İran’a yönelik askeri operasyonunun bir sonraki aşamaya geçtiğini söyledi. Zamir, yeni aşamada İran yönetimi ve askeri kapasitesinin daha da zayıflatılmasının hedeflendiğini belirtti.
- İran Devrim Muhafızları ise uzun süreli bir savaşa hazır olduklarını belirterek, "İran’ın yeni girişimleri ve silahları yolda. Düşman, gelecek her operasyonel dalgada acı verici darbeler almaya hazır olmalı" açıklaması yaptı.
- İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, bazı ülkelerin bölgedeki gerilimi azaltmak amacıyla arabuluculuk girişimlerine başladığını belirterek, İran’ın kalıcı barıştan yana olduğunu ancak ülkenin egemenliğini savunma konusunda geri adım atmayacağını söyledi.
- ABD Başkanı Donald Trump, Amerika topraklarında misilleme saldırıları olabileceğini kabul ederek, bu konuda sorulan bir soruya “Sanırım” yanıtını verdi. Trump, Time dergisine verdiği demeçte İran’dan gelebilecek saldırılarla ilgili olarak “Bazı insanlar ölecek” ifadesini kullandı.
- İran'daki bir okula düzenlenen ve 168 çocuk ile öğretmenin ölümüne yol açan saldırıyla ilgili ABD'de yürütülen soruşturma sürerken Reuters haber ajansı saldırıdan "muhtemelen" ABD güçlerinin sorumlu olduğunu aktardı. (DW Türkçe)
- ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, ABD'nin yeteri miktarda mühimmatı olduğunu ve İran'a karşı yürüttüğü kampanyayı ihtiyaç duyduğu sürece sürdürebileceğini söyledi.
- NATO, müttefikler genelinde balistik füze savunma seviyesini artırdığını açıkladı. NATO Askerî Karargahı, bu yüksek seviyenin İran’ın “bölge genelinde devam eden ve ayrım gözetmeyen saldırıları” sona erene kadar süreceğini belirtti.
- Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İran'ın Körfez ülkelerini hedef alan İHA saldırılarına karşı savunma için ABD yönetiminin Kiev'den yardım istediğini söyledi.
- Washington Post gazetesi, "ABD ve İsrail'in askeri saldırılarına rağmen İran'ın yönetim yapısının sarsılmadığını" yazdı.
- ABD, İran ile artan gerilimler ve olası saldırılar nedeniyle Kuveyt Büyükelçiliği’nin faaliyetlerini geçici olarak durdurdu.
- İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, ülkesinin yanında duran Kürt halkına teşekkür ederken, "İran ordusunu her türlü ayrılıkçı faaliyete karşı koyacağını" vurguladı.
- Trump, "İran’a karşı olası bir saldırı planı konusunda Kürt grupları desteklediğini" belirtti.
- Trump, İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem’i görevden alarak, yerine Cumhuriyetçi Oklahoma Senatörü Markwayne Mullin’i getireceğini duyurdu.
- İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Aoun ile görüştü ve insani yardıma destek verdi. Sanchez, "Daha fazla yıkıma son. Savaşa hayır" dedi.
- CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sanchez’i tebrik etti ve Trump yönetiminin tehditlerine karşı dayanışma mesajı verdi.
- Saadet Partisi lideri Mahmut Arıkan, sosyal medya üzerinden İspanya Başbakanı Sanchez'i etiketleyerek İspanyolca barış, adalet ve insan hakları vurgusu yaptı.
- Goldman Sachs’ın küresel emtia araştırmaları eş başkanı Samantha Dart, petrolün 100 doları aşabileceğini söyledi.
GÜNDEM
⏺ TÜSİAD davasında karar çıktı
İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi, eski TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ile TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras’ın konuşmaları nedeniyle yargılandığı davada kararını açıkladı. Mahkeme, Turan ve Aras hakkında “yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlamasından beraat, “yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasından ise 1 yıl 3 ay 18 gün hapis cezası verdi. Hükmün açıklanması geri bırakıldı.
⏺ 9 Mart İBB davasına doğru... İmamoğlu ve Gürlek'ten açıklamalar
Pazartesi günü Türkiye gündeminin önemli maddelerinden biri İBB davası olacak. Silivri Cezaevi'ndeki mahkeme salonunda görülecek davadan önce önemli açıklamalar geldi.
İmamoğlu'nun açıklamaları - CHP’nin tutuklu Cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Gazete Pencere için yazdığı yazıda 9 Mart için şu ifadeyi kullandı: "Senaryosu önceden yazılmış çılgınlığın, halkın iradesinin hukuk yoluyla bertaraf edilmesi girişiminin son perdesi pazartesi günü açılıyor." İmamoğlu özetle şöyle dedi: "İktidar, halkın iki kez İBB Başkanlığı’na seçtiği bir ismi, sırf ileride kendisine risk oluşturduğu için gözaltına aldı, tutukladı ve cezaevine koydu. Hukuku, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülmemiş bir biçimde, açık, herkesin gözünün içine sokarak siyasi amaçları için kullandı. 9 Mart'ta Silivri’de başlayacak yargılama, yalnızca bir ceza davası değildir. Bu dava, Türkiye demokrasisinin en çetin sınavlarından birisidir. Ve ben de arkadaşlarım da içlerimiz rahat biçimde bu sınava tek başımıza girmeyeceğimizi biliyoruz."
Akın Gürlek'in açıklamaları: Adalet Bakanı Akın Gürlek ise gazetecilerle bir araya geldiği iftarda bu konuyla ilgili şunları söyledi:
"Cumhuriyet Savcısı ortada bir suç var mı yok mu buna bakar. Şahısların makamları, mevkileri yaptıkları görevler ilgilendirmez. O şahsın şahsım hakkındaki açıklamalarını önemsemiyorum. Ben Cumhuriyet Savcısı olarak görevimi yaptım. Vicdanen de rahatım. Ortada yolsuzluk ve dolandırıcılık ya da büyük bir ihaleye fesat karıştırma soruşması vardı. Biz dosyanın şahısların isimlerini kapatıp dosyaya baktık. Şahsın belediye başkanı olması ya da isminin Ekrem olması, Veli olması bizi ilgilendirmiyor. Bu mahkeme sadece tek bir heyet bakacak. Bu heyetin başka bir dosyası yok. Alanında uzman, vakıf arkadaşlardan oluşuyor."
Çalık Silivri'ye sevk edildi: İBB’ye yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında tutuklanan ve İzmir Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edilen Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık yeniden Silivri’deki Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edildi.
Çalık, "Özgürlüğümden mahrum bırakılışımın 1. yılına yaklaşırken yeniden İstanbul’da olmak; aileme, sevdiklerime, komşularıma ve Beylikdüzü’ne yakın olmak beni iyi hissettiriyor. Alnım ak, vicdanım rahat, ellerim tertemiz; bilesiniz. Siyasi saiklerle özgürlüğümden mahrum bırakılmak ise canımı çok yakıyor. Adaletin tecelli edeceğine inanıyorum. Sağlıklı koşullarda tedavi olabileceğime ve komşularımızla yeniden el ele olacağımıza inanıyorum" dedi.
⏺ İmamoğlu'nun diploma davası: Yürütmeyi durdurma talebi reddedildi
İstanbul Bölge 7. İdare Dava Dairesi, Ekrem İmamoğlu'nun diplomasının iptali istemiyle açılan davada, İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nin verdiği ret kararının yürütmesinin durdurulması isteminin reddine karar verdi.
⏺ "Casperlar" örgütüne operasyon: 5 gözaltı
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, yeni nesil silahlı suç örgütlerine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında "Casperlar" olarak bilinen silahlı suç örgütüne operasyon düzenlendiğini, biri "suça sürüklenen çocuk" olmak üzere 5 şüphelinin gözaltına alındığını bildirdi.
⏺ Bolu Belediyesi Başkanvekili belli oldu
Bolu Belediye Meclisi'nde Tanju Özcan'ın görevden uzaklaştırılması nedeniyle yapılan seçimde Bolu Belediyesi Başkanvekilliğine 19 oy ile CHP'nin adayı Mehmet Tuna Özcan seçildi.
⏺ Şubatta 23 kadın öldürüldü, 29 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, şubat ayı Kadın Cinayetleri Raporu'nu açıkladı. 23 kadın cinayeti işlendiği, 29 kadının şüpheli şekilde ölü bulunduğu belirtilen raporda, "Kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümleri artarken, koruyucu ve önleyici mekanizmalar ya hiç işletilmiyor ya da işletildiği iddia edilse bile etkili biçimde uygulanmıyor. Bu nedenle kadınların ölümünden yalnızca failler değil, koruma kararlarını geciktiren, tedbirleri uygulamayan, denetlemeyen ve ihmali bulunan tüm kurumlar da sorumludur" denildi.
⏺ Meclis'te yemek tartışması
Meclis Genel Kurulu'nda konuşan AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, medyada TBMM'nin yemek üzerinden eleştirilmesinin artık bir son verilmesi gerektiğini söyleyerek "Sürekli de madem bu konunun göbeğindeyiz. Eğer bu bir meseleyse Meclis'te çalışan arkadaşlarımız dışında Meclis'te yemek ikramı yapmayalım, çıkmasın. Restoranları da gerekiyorsa kapatalım" dedi.
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, "Avrupa'nın birçok ülkesinde milletvekili maaşı 9 bin - 12 bin euro civarında ama bin 500 ile 2 bin euro arası en düşük emekli maaşı asgari ücret var yani milletvekili maaşlarının yüzde 20’si gibi... Eğer bizim aldığımızın maaşın yüzde 7'si kadar emekli, işçi maaş alıyorsa her şey batar" diye konuştu.
⏺ Eğitim Sen'den Barış Akademisyenleri açıklaması: AYM'ye bireysel başvuruda bulunacağız
Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, Barış Akademisyenleri davalarına ilişkin, "Danıştay’ın hukuk dışı kararına karşı Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunacağımızı ve yaşanan hukuksuzluğa karşı mücadele edeceğimizi kamuoyuna ilan ediyoruz. Demokratik, laik, bilimsel ve özerk bir üniversite idealiyle, ihraç edilen tüm akademisyenler kürsülerine dönene dek, örgütlü mücadelemiz kararlılıkla sürecektir" dedi.
⏺ Soylu'ya kalp işareti yapan genci darp eden polise ceza
İstanbul Anadolu 72. Asliye Ceza Mahkemesi, 2023 Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde Üsküdar'da, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun içinde bulunduğu otobüse doğru eliyle "kalp işareti" yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınan İsmail İshak Arslan'ı darp eden polis S.S. hakkında "kasten yaralama" suçundan 150 gün adli para cezasına çarptırdı. Mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bıraktı.
⏺ FETÖ firarisi eski başsavcıvekili Şadan Sakınan tutuklandı
FETÖ soruşturmaları kapsamında 10 yıldır gri kategoride aranan eski Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan, "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı.
⏺ TÜİK: Kadınlar en fazla psikolojik şiddete maruz kaldı
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayımladığı 2025 yılına ilişkin İstatistiklerle Kadın verilerine göre, kadınların istihdam oranının erkeklerin yarısından daha az olduğu tespit edildi.
Yaşamının herhangi bir döneminde şiddete maruz kalmış kadınların yüzde 28,2'sinin psikolojik şiddete, yüzde 18,3'ünün ekonomik şiddete, yüzde 12,8'inin fiziksel şiddete, yüzde 10,9'unun ısrarlı takibe, yüzde 8,3'ünün dijital şiddete ve yüzde 5,4'ünün cinsel şiddete uğradığı kaydedildi.
Haberin detayları için tıklayın.
⏺ HKP, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin hakkında suç duyurusunda bulundu
Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayımladığı Ramazan genelgesi nedeniyle Bakan Yusuf Tekin, genelgeyi uygulayan okul, ilçe ve il milli eğitim yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu.
⏺ AYM, sendika kararı gereği nöbet tutmayan rehber öğretmenlerin başvurusunda ihlal kararı verdi
Anayasa Mahkemesi (AYM), sendika kararı gereği nöbet görevini yerine getirmeyen ve kınama cezası verilen rehber öğretmenlerin, sendika hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Yüksek Mahkeme, başvuruculara 10 bin ile 34 bin TL arasında manevi tazminat ödenmesine ve dosyaların yeniden yargılama yapılmak üzere ilgili mahkemelere gönderilmesine hükmetti.
⏺ Kaş'ta deprem fırtınası
Antalya’nın Kaş ilçesi açıklarında sabah saatlerinden itibaren peş peşe 7 deprem meydana geldi. Bölgede ilk olarak 4.5 büyüklüğünde deprem kaydedilirken, ardından büyüklükleri 3.5 ile 3.6 arasında değişen 5 sarsıntı daha yaşandı.
⏺ Karadeniz'de 4 büyüklüğünde deprem
AFAD verilerine göre, saat 07.29'da Karadeniz'de 4 büyüklüğünde deprem oldu.
⏺ Yasadışı bahis operasyonu
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Malta merkezli Paymix üzerinden yasa dışı bahis ağlarına finansal altyapı sağladığı iddia edilen şüphelilere yönelik 10 ilde operasyon düzenlendi. 1 milyar dolarlık hasılatın döndüğü sistemde 20 kişi hakkında gözaltı kararı verildi, çok sayıda mal varlığına el konuldu.
EKONOMİ
⏺ Polyak işçileri kazandı
İzmir’in Kınık ilçesinde Polyak Madencilik’te çalışan işçilerin ödenmeyen alacakları için 21 Şubat’ta başlattığı iş bırakma eylemi, maaş ve tazminat ödemelerinin yapılmasıyla sonuçlandı.
⏺ Akaryakıta zam
Orta Doğu'daki savaş öncesi 70 dolar seviyesinde bulunan brent petrolün varil fiyatı 85 dolara kadar çıkarak 1,5 yılın zirvesini gördü.
Türkiye'de motorine 3 lira 11 kuruş, benzine 3 lira 68 kuruş, oto gaza ise 16 kuruş zam gelmişti. Sektör kaynaklarından alınan bilgiye gör benzine 55 kuruş, motorine 1 lira 14 kuruş zam gelecek. Bazı şehirlerde motorinin litresi 67 lirayı aşacak.
⏺ ING'den kritik uyarı: Enflasyon düşecek ancak riskler artıyor
ING’nin Türkiye raporuna göre, şubat ayında gıda fiyatlarının etkisiyle yükselen enflasyonun marttan itibaren yeniden düşüş eğilimine girmesi bekleniyor. Ancak jeopolitik gelişmeler ve enerji fiyatlarındaki belirsizlikler enflasyon ve cari denge açısından yukarı yönlü riskleri artırıyor.
⏺ CHP'li Yavuzyılmaz: Zafer Havalimanı'nda garanti yolcu hedefi yine tutmadı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, Zafer Havalimanı’nda yolcu garanti hedeflerinin tutturulamadığını belirterek, "265 aydır zarar eden Zafer Havalimanında; Hazinenin şirkete verdiği yolcu garanti sayısının tutturulamama oranı 2026’da yüzde 97’den yüzde 95’e düştü" dedi.
KÜLTÜR SANAT
⏺ BAREM Araştırma’nın 2014-2024 yılları arasında yayınlanan 94 televizyon dizisini inceleyen çalışması, ekranlarda şiddetin yaygın biçimde yer aldığını ortaya koydu. Araştırmaya göre dizilerin yüzde 86’sında kadına yönelik şiddet sahneleri bulunuyor.
⏺ J. K. Rowling’in dünya çapında milyonlarca okura ulaşan serisinden uyarlanacak yeni Harry Potter dizisi için oyuncu kadrosu şekillenmeye devam ediyor. Sektör kulislerine göre dizide Lord Voldemort karakteri için en güçlü adaylardan biri Paul Bettany. Warner Bros. yönetimi Bettany’yi Voldemort rolü için listenin ilk sırasına yerleştirdi.
⏺ Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından düzenlenen 58. Türkiye Sineması Ödülleri’nin adayları açıklandı. Yeni Şafak Solarken 11 adaylıkla listenin zirvesinde yer alırken, Gündüz Apollon Gece Athena 10 adaylık elde etti. O da Bir Şey mi ve Gecenin Kıyısı ise 9’ar adaylıkla yarışta iddialı konumda. Bildiğin Gibi Değil 5, Erken Kış ise 4 adaylık kazandı.
SPOR
⏺ Türkiye Futbol Federasyonundan yapılan açıklamaya göre Trendyol Süper Lig, 14-17 Ağustos; Trendyol 1. Lig ise 7-10 Ağustos tarihlerinde oynanacak maçlarla başlayacak. Nesine 2. Lig ve Nesine 3. Lig'de ise ilk müsabakalar, 5-6 Eylül'de oynanacak.
⏺ Fenerbahçe Medicana, CEV Cup çeyrek final ilk maçında deplasmanda ACH Volley Ljubljana'ya 3-2 mağlup oldu.
⏺ Galatasaray HDI Sigorta, CEV Cup çeyrek final ilk maçında konuk ettiği Greenyard Maaseik'e 3-2 mağlup oldu.
⏺ Fenerbahçe Beko, EuroLeague'in 30. haftasında ağırladığı Monaco'yu 88-70 mağlup ederek, galibiyet serisini 9 maça yükseltti.