Özgür Özel'in ziyareti, rüşvet davası...Tartışmaların odağındaki Türkevi

Özgür Özel’in ziyareti ve New York Belediye Başkanı hakkında açılan dava ile gündeme gelen Türkevi, ne zaman yapıldı, ne zaman Türkevi oldu?

Kısa Dalga - New York’taki “Türkevi” CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in ziyareti ve bir Türk hükümet yetkilisinden rüşvet aldığı iddia edilen New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında hazırlanan iddianame ile birlikte gündeme oturdu.

Peki, nedir bu Türkevi? Özgür Özel Türkevi için ne dedi, sözleri neden tepki çekti? New York Belediye Başkanı Eric Adams Türkevi ile ilgili neyle suçlanıyor?

1977’de Türkiye satın aldı

Bina, IBM şirketinin idari merkezi olarak 1958'de inşa edildi. 12 katlı ve 45 metre yüksekliğindeki bina, 1977'de dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil'in girişimiyle 3 milyon dolar karşılığında Türkiye Cumhuriyeti tarafından satın alındı.

Türkevi adı verilen binada Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu ve bağlı ataşelikler, Birleşmiş Milletler Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği, T.C. Merkez Bankası New York Temsilciliği, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Temsilciliği ofisleri faaliyet göstermeye başladı.

Türk çocuklarına eğitim veren Atatürk Okulu, New York faaliyetlerini her hafta cumartesi günü Türkevi'nin ikinci katında gerçekleştirmekteydi. Türkevi'nin ikinci katındaki toplantı salonu, gerekli kriterlere uyması ve Türkevi Yönetimi'nden gerekli iznin alınması kaydıyla, çeşitli dernekler, şahıslar, kuruluşlar tarafından toplantı, panel gibi faaliyetlerde kullanılabilmekteydi.

Bina yenilendi

Binanın zamanla ihtiyaçları karşılamakta yetersiz kalması üzerine, yıkılarak yerine yenisinin yapılması gündeme geldi. Konuyla ilgili olarak Eylül 2006'da Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olan Abdullah Gül ile TOBB Başkan Yardımcısı Zafer Çağlayan arasında protokol imzalandı. 600 m2 taban alanına sahip binanın 5,5 milyon dolara yeni alınan yanındaki bina ile birleştirilip 1.100 m2 oturum alanına çıkarılması planlandı. Binanın 2011 yılında yıkımına başlanması planlandı, fakat bina 2013 yılında boşaltılabildi ve 2017'de yıkıldı.

Yeni binanın temeli 18 Eylül 2017'de atıldı. İnşaatı 2021 yılında bitirilen binanın resmi açılışı 20 Eylül 2021'de gerçekleştirildi.

New York Belediye Başkanı’yla ilgili vahim iddia

İddianamede bu hediyeler karşılığında, New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın New York'taki 36 katlı Türkevi binasıyla ilgili gerekli yasal düzenlemeler için "devreye girdiği" belirtiliyor.

Binada Türkiye'nin New York'taki Başkonsolosluğu, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ve Merkez Bankası New York Temsilciliği gibi önemli misyonlar yer alıyor.

İddianameye göre, New York itfaiyesi binanın yangın güvenliğiyle ilgili kaygılar nedeniyle, açılış için onay vermemekte diretti.

Binanın açılışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın New York ziyaretine yetişmesi için bir Türk yetkilinin Adams'ın yardımcılarından birine mesaj atarak "Sıra sizde" dediği belirtildi.

Adams da New York itfaiyesinin yangın güvenliğinden sorumlu yetkililerine baskı yaptı ve binanın yangın güvenliği sistemleriyle ilgili çekincelerini dile getirmelerine karşın, açılış için gereken onayın verilmesini sağladı

İddianamede "Adams müdahale etti ve gökdelen Türk yetkilinin istediği gibi açıldı" deniliyor.

Özgür Özel ne dedi?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sosyalist Enternasyonal Başkanlar Kurulu Toplantısı’na katılmak için bulunduğu Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde Türkevi binası önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Özel, şöyle konuştu:

“Türkevi’ni bir siyasi partinin karargahı gibi gören bir yanlış anlayış var. Bazen muhalif cephede de oluyor. Geçmişte de bu anlamda belki birtakım dezenformasyonlar etkili olmuş olabilir. Biz bu eve bir yıl, bir buçuk yıl sonra CHP’li bakanlarla, cumhurbaşkanı ile geleceğiz. Ana muhalefet partisi lideri olarak gittiğimiz yere iktidar partisi lideri olarak gideceğiz. İktidarlar gelir gider, değişir ama Türkiye’nin oradaki 50 yıllık evi değişmez. Biz o evde dünyanın bütün liderlerini ağırlayacağız. O yüzden eksik bilgilerle sosyal medya dezenformasyonlarına da kimse kulak asmasın”

“Türkevi’nde bugün ziyaretlerde bulunduk. Tabii Türkevi’ni TÜRGEV ile TÜGVA ile ilişkilendiren birtakım bilgi eksiklikleri var. Efendim, ‘Kemal Kılıçdaroğlu tepki göstermişti’ falan… CHP, Türkiye Cumhuriyeti’nin 1973’lerde edindiği, başkonsolosunun orada çalıştığı, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi’nin orada bulunduğu, Kuzey Kıbrıs temsilcisinin orada bulunduğu, Merkez Bankası temsilcisinin orada bulunduğu binaya ne düşmanlık yapabilir.”

Kılıçdaroğlu TÜRKEN önünden Erdoğan’a seslenmişti

Türkevi'nin gündeme gelmesiyle birlikte sosyal medyada CHP’nin önceki dönem genel başkanlığını yapan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Türkevi önünden video çektiği ve Türkevi'ne tepki gösterdiği iddia edildi.

Ancak Kılıçdaroğlu, 2023 cumhurbaşkanlığı seçimleri ve milletvekili seçimleri öncesinde 11 Ekim 2022'de New York, Manhattan'da TÜRGEV ve Ensar Vakfı’nın ABD’de kurduğu TURKEN Vakfı'nın binası önünde video çekerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenmişti.

İki bina arası yürüyerek 9, arabayla 2 dakika mesafede bulunuyor.

Kılıçdaroğlu, "Burası New York, Manhattan. ABD’nin en pahalı iş muhiti… Tanıdığım bir ailenin gökdelenine ‘hayırlı olsuna’ geldim. Erdoğan kim, anayasa, aile kim... Onunla ne aile konuşulur ne anayasa. Bu konu kapanmıştır" notuyla yayınladığı videoda şunları söylemişti:

"Duydum ki birileri senin siyasal rehinen kalsın diye, benim yaptığım öneriyi yine kabul etmemiş yan çizmişsin. Anayasa ile aileyi korumaktan bahsetmişsin. Eğer bir aile konuşulacaksa, konuşulacak yer burası. Senin ailen burada. Burası New York'un en pahalı yeni Manhattan. Bu da ailenin yaptırdığı gökdelen. Oğlunun kızına gönderdiği paralarla bu gökdelen yapıldı, yapılmaya devam ediliyor. Sevgili Erdoğan, aileyi konuşmak istiyorsan ve gerçekten samimiysen gel buradan başlayalım."

(Haber Merkezi)

Gündem Haberleri