Kısa Dalga - Ordu’nun Korgan, Aybastı ve Kabataş yaylalarında maden karşıtı mücadele yaklaşık 20 aydır devam ediyor.
Turnalık Yaylası’nda maden arama faaliyetlerini sürdüren Taşyapı firması, önceki gün yayla sakinlerinin kullandığı suyu kesmiş ve yaşanan gerginlikte iki yurttaş gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan yurttaşlar serbest kalırken, yayla sakinleri yeniden direnişe geçti.
Sondaj sahasına sabah saatlerinde gitmek isteyen şirket sorumlusu mühendislerin aracı, ellerinde sopalar bulunan kadınlar tarafından durduruldu. Aracın önünü kesen kadınlar, jandarmanın uyarılarına rağmen yolu açmadı ve şirket yetkililerinin maden sahasına girişine izin vermedi.
“Yaylamızı, suyumuzu ve yaşam alanlarımızı teslim etmeyeceğiz” diyen kadınlar, maden çalışmalarına karşı mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini belirtti.
Yayla sakinleri, önümüzdeki hafta maden sahasına direniş çadırı kurarak 24 saat esasına göre nöbet tutmaya başlayacaklarını açıkladı. Bölge halkı, şirket faaliyetleri tamamen durdurulana kadar yaylayı terk etmeyeceklerini ve mücadeleyi büyüterek sürdüreceklerini vurguladı.
"Her sondaj yapıldığı yerde sularımız talan oluyor"
Yayla sakini bir yurttaş, yetkililere seslenerek, "Madencilere tepki vermek için buradayız. Biz Valimizi, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımızı ve milletvekillerimizi buraya davet ediyoruz. Gelecekler, bizi aydınlatacaklar. Maden işi istemiyoruz. Sondaj yapılmasını dahi istemiyoruz, her sondaj yapıldığı yerde bizim sularımız talan oluyor. Su olmadan yaşam olmaz" dedi.