Deprem sürüyor... Kılıçdaroğlu'na 'zorla getirilme'

Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten yayında...

Kısa Dalga’dan herkese merhaba… Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz...

Dinlemek için 'Play'e tıklayınız...

FİL HAFIZASI

Fransa Kraliçesi Marie Antoinette, Roma İmparatoru I. Franz ve eşi Avusturya İmparatoriçesi Maria Theresa'nın kızı olarak dünyaya geldi. 14 yaşındayken Fransa veliahtı 16. Louis ile evlendi, sonra Fransa kraliçesi oldu. Meşhur "ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler" sözünün sahibi olan Antoinette, 17 Ekim 1793'de Fransız Devrimi esnasında 'vatan hainliği' ile suçlanarak giyotinle idam edildi. İdamı ile ilgili olarak anlatılan hikayede cellatın ayağına bastığı ve "Özür dilerim mösyö, istemeden oldu" dediği ve cellatla dalga geçtiği için ceza olarak çırılçıplak soyulduğu rivayet edilir.

Neler oldu?

Depremden kaçış yok

Merkez üssü Malatya Kale olan ve Diyarbakır, Elazığ, Tunceli başta olmak üzere civar illerinde de hissedilen, AFAD verilerine göre 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya "Malatya'da 1, Şanlıurfa'da 1, Elazığ'da 1 olmak üzere toplam 3 binada kısmi çökme meydana gelmiştir. 187 vatandaşımız depremden etkilendi, 43 vatandaşımız gözetim altında tutuluyor. Depremden etkilenen illerimizde enerji ve su kesintisi yoktur" dedi. Malatya, Şanlıurfa, Adıyaman, Batman ve Elazığ'da okullar tatil edildi.

Prof. Dr. Naci Görür, Elazığ ve Malatya'daki yurttaşlara "Son depremlerde zarar gören, hasar gören binalardan uzak durun. Bunlarda yıkım olabilir" uyarısında bulundu.

Kılıçdaroğlu'na zorla getirme

CHP'nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal’ın şikayeti üzerine açılan davada zorla getirme kararı çıktı. Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik “Siyasi iktidarın talimatıyla hareket eden ve açıkça suç işleyen bu hakim hakkında yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Bu hakimden mutlaka hesap sorulmasını sağlayacağız” dedi.

Açık Radyo susturuldu

Bir grup girişimcinin kooperatif gibi bir araya gelip para koymasıyla 1995’te kurulan ‘kainatın bütün seslerine açık’ Açık Radyo Türkiye’deki ifade özgürlüğü kısıtlamalarının son kurbanı oldu. FM frekansından yaklaşık 30 yıldır yayın yapan radyonun karasal yayın lisansı, yılan hikayesine dönen bir yargı macerasının ardından resmen iptal edildi, radyo susturuldu.

Neçirvan Barzani Türkiye'de

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı (IKBY) Neçirvan Barzani Türkiye'de resmi temaslarda bulundu. Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Barzani, Ankara'da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye-Irak ilişkileri ve IKBY ile iş birliği üzerinde fikir teatisinde bulunuldu; bölgesel ve küresel gelişmeler ele alındı.

Gündem

Rojin Kabaiş'in cenazesi Diyarbakır'da defnedildi

Van'da, 27 Eylül'de kaybolan ve Van Gölü kıyısında cesedi bulunan 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş'in cenazesi, Diyarbakır'da toprağa verildi. Rojin Kabaiş'in babası Nizamettin Kabaiş, "Mutlaka çocuğumun başına birileri bir şey getirmiş" dedi. Van Barosu ise yaptığı açıklamada, "Soruşturma süresince edindiğimiz bilgiler ve izlenimlerden Rojin'in ölümünün şüpheli olduğu kanaatine varılmıştır" dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, iktidarın tarım politikalarını eleştirdi. Özel, "Türkiye’de ortalama çiftçi yaşı 58 ve 4 çiftçiden 3 tanesi gelecek sene bu işi yapmak istemediğini ifade ediyor. Türkiye'de tarım yanıyor, çiftçi entübe durumda" dedi.

İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu çözüm süreci tartışmalarına ilişkin konuştu. Dervişoğlu "Bu filmi bir daha çekemeyeceksiniz. Bu millete de bir daha seyrettiremeyeceksiniz" dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'ndan 'çözüm süreci' açıklaması geldi. Davutoğlu, ‘’Öcalan'dan mektup alıp 2019 seçimlerine gittikleri gibi, sahte videolarla 2023 seçimleri öncesi hepimizi terörist ilan ettikleri gibi taktik bir manevra yapıyorlarsa sonuna kadar karşısında oluruz" dedi.

Fernas işçileri dün akşam saatlerinde gözaltına alınmasının ardından açıklama yapan Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, "Yüzlerce kez de gözaltına alınsak bu işçilerin mücadelesini kazanmadan Ankara'dan ayrılmayacağız" dedi.

Kırşehir'de bir konserde bir kadının burnunu kıran AKP Keskin Gençlik Kolları Başkanı, serbest bırakıldıktan sonra partideki görevine son verildi.

Spectrum House Düşünce ve Araştırma Merkezi, “Türkiye Geneli Seçim Gündemi ve Seçmen Nabzı Raporu”nu kamuoyuyla paylaştı. Rapora göre ortaya çıkan sonuçta CHP yüzde %33,5 oy oranına ulaşırken AKP yüzde 27,1 oy oranına sahip olduğu görüldü.

Hrant Dink'i katleden Ogün Samast'ın terör örgütü FETÖ adına suç işlediği iddiasıyla yargılandığı davada sanıklar mütalaaya karşı savunma yaptı. Sanık Erhan Tuncel, Ogün Samast'ın cinayetten önce atış talimi yaptığını söylerken, Samast "Şahsımın FETÖ ile uzaktan yakından alakası yoktur" dedi.

Ankara Müftüsü Hasan Çınar, komşunun internetini kullanmanın "şirketle yapılan sözleşmenin kapsamı dışına çıkacağı için caiz olmadığını" öne sürdü.

Ekonomi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kredi kartlarından yıllık 750 TL vergi alınmasını da öngören Savunma Sanayii Destekleme Fonu teklifinin ertelenmesine ilişkin "Nakit avanstan geçinmeye muhtaç o insanların cebine el atmayın dedik, milletin cebinden kapçak yapmaya kalkerken suç üstü yakaladık onları" dedi.

Zeytinyağına tohum yağı karıştırarak 43 farklı marka ile satış yapan Onay Ticaret Tarım Bakanlığının listesindeki en dikkat çekici şirketlerden. Sahibi Sabri Akın'ın 21 markasında tohum yağı çıktı.

Morgan Stanley ekonomistleri, 2025 sonunda dolar/TL kurunun 45 seviyesine ulaşacağını açıkladı. Ocak ayından itibaren art arda 250 baz puanlık faiz indirimleri öngören Morgan Stanley ekonomistleri TCMB’nin politika faizini Mart ayına kadar yüzde 42,5'e ve Haziran ayına kadar da yüzde 35'e çekeceğini tahmin etti.

Allianz Trade, Küresel İflas Raporunu yayınladı. Raporda, 2024 yılında küresel ticari iflaslarda yüzde 11 seviyesinde keskin bir artış olacağı belirtildi. Raporda Türkiye’de de yüksek finansman maliyetleri ve ekonomik yavaşlamayla iflaslarda yüzde 20 seviyesinin görülmesi bekleniyor.

Fitch Rating, Türk bankacılık sektöründe azalan devlet müdahalesi riskinin, 17 Eylül'de 24 Türk bankasının 12'sinin notunu yükseltmesine neden olduğunu bildirdi.

Mercer ile CFA Enstitü’nün küresel emeklilik endeksine göre, Türkiye emekli maaşlarında en düşük notu alırken, “en düşük emekli maaşlarının artırılması” çağrısında bulunuldu.

İngiltere merkezli Adam Smith Enstitüsü'nün araştırmasına göre, 2028 yılına kadar Avrupa'daki üç ülkenin milyoner oranında en büyük artışı göreceği tahmin ediliyor. Bu artışta Türkiye öne çıkıyor.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Dünya Ticaret Örgütü kurallarının reforme edilmesi çağrısında bulundu. Hisarcıklıoğlu, “Dünya ticaretinin yüzde 75’i DTÖ kurallarına dayanıyor. 21’inci yüzyılın zorluklarını karşılayacak şekilde bu kuralları korumak ve geliştirmek için birlikte çalışmalıyız.” dedi.

Kısa Dalga'dan 1 öneri

Evren Aybars yazdı I Elektrikli araçlar ve gelecek: Otomotiv nereye gidiyor?
Elektrikli otomobillerin özellikle ülkemiz özelinde müşteri bulmaya başlaması 2022 sonuna doğru başladı diyebiliriz. 2023 başında toplam 14 bin civarında olan sayı günümüzde 150 bin seviyesine ulaştı.

Dünya

Lübnan İsrail'i BMGK'ye şikayet etti

Lübnan Dışişleri Bakanlığı, ülkenin kent ve beldelerine saldırılarını sürdüren İsrail'i Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) şikayet ettiğini duyurdu.

Lübnan Başbakanı Mikati'nin ofisinden yapılan açıklamada, Nebatiye'ye yönelik saldırı kınanırken "(İsrail) Kente yönelik hizmetler ve yardım durumunun görüşüldüğü belediye meclisi toplantısını kasıtlı olarak hedef aldı." ifadesine yer verildi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi İsrail’in saldırganlığına diplomatik çözüm bulunması amacıyla Ürdün, Mısır ve Türkiye’yi ziyaret edecek.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Rusya’nın NATO’ya saldırma ihtimaline yönelik, "NATO, bize saldırmaya çalışacak her düşmanla, her rakiple yüzleşmeye hazırdır" dedi.

Zelenskiy, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sona erdirilmesine yönelik Kiev'in hazırladığı Zafer Planı'nı Ukrayna Parlamentosuna tanıttı.

ABD'de 230'dan fazla kişinin hayatını kaybettiği Helene Kasırgası'nın vurduğu North Carolina eyaletinde, 92 kişiden hala haber alınamadığı bildirildi.

ABD'nin Georgia eyaletinde, erken oy verme döneminin ilk gününde 328 binden fazla kişinin oy kullanmasıyla eyaletin 2020'deki 136 bin oy rekoru aşıldı.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese'nin milyon dolarlık bir ev satın alması gündem oldu. Başbakan Albanese 4.3 milyon Avustralya doları değerindeki bu mülkü 'nişanlısının ailesine yakın olmak için' satın aldığını söyledi.

Kültür - Sanat - Yaşam

Kaş Tiyatro Günleri'nde “Birlikte Yaşam” teması

Kaş Çevre ve Kültür Derneği gönüllüleri tarafından organize edilen Kaş Tiyatro Günleri, bu yıl üçüncü edisyonuyla 18-19-20 Ekim tarihlerinde düzenlenecek.

Hatay'da Doktor İdil'in ismi müzik atölyesinde yaşatılacak

Hataylı doktor Ayşe İdil Çakmak, depremde hayatını kaybetti.

Doçent Doktor Ayşe İdil Çakmak müzik atölyesi, depremzede çocukların asrın felaketini sanatla atlatmasına katkı sağlayacak.

Pera Müzesi'nde "Cumhuriyet Dönemi Bestekarları" konseri 27 Ekim'de!

Türk müziğinin unutulmaz eserleri, 27 Ekim’de Pera Müzesi Oditoryumu’nda sanatseverlerle buluşacak.

Kültür Bakanlığı'nın özel tiyatro bütçesi Moda Sahnesi'ne verilmedi: 'Hak gaspı'

Kültür ve Turizm Bakanlığı, özel tiyatrolara her yıl verdiği devlet desteğini bu yıl da Moda Sahnesi'ne vermedi. Tiyatro tarafından yapılan açıklamada, kamusal bütçeden kendilerine pay verilmemesinin hak gaspı olduğu belirtildi.

Tarihçi ve yazar Reşad Ekrem Koçu'nun İstanbul Ansiklopedisi çevrim içi erişime açıldı. Site, Koçu'nun yarım kalmış İstanbul Ansiklopedisi'nin basılı ciltleriyle binlerce arşiv belgesini aynı alanda görüntüleme imkanı sunuyor.

Spor

A millilerin ateşi buz ülkesini eritti

UEFA Uluslar Ligi'nde A Milli Takım, 4. hafta karşılaşmasında deplasmanda İzlanda'yı 4-2 mağlup etti. Karşılaşmada Türkiye'nin gollerini İrfan Can Kahveci, Hakan Çalhanoğlu, Arda Güler ve Kerem Aktürkoğlu kaydetti.

Gençlerbirliği’ne yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle haciz geldiği ve şampiyonluk kupasına el konulduğu iddia edildi.

Japon otomotiv şirketi Toyota'nın Haas takımı ile işbirliği yaparak Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda yer alacağı açıklandı.

Messi, milli takım kariyerinde 10. hat-trickini yaparak Cristiano Ronaldo'nun rekorunu egale etti. Arjantin, Bolivya'yı 6-0 mağlup ettiği maçta 37 yaşındaki yıldız oyuncu, 3 gol ve 2 asistlik performans sergiledi.

Kısa Dalga Bülten Haberleri