Filiz Gazi’nin yeni kitabı ‘Görünmeyen Cemaat, Mürideler’ çıktı

Gazeteci Filiz Gazi'nin yeni kitabı 'Görünmeyen Cemaat, Mürideler', tarikat ve cemaatlerde kadınların rollerini konu alıyor.

Kısa Dalga - Gazeteci Filiz Gazi'nin yeni kitabı 'Görünmeyen Cemaat, Mürideler', Tekin Yayınevi tarafından yayımlandı. Kitap, Türkiye'deki dindar kadınların görünmeyen dünyasına dair kapsamlı bir çalışma olarak öne çıkıyor.

Filiz Gazi, söyleşiler dışında cemaatlerin içine girdi, ibadetlere ve gündelik hayatlara dahil oldu. Tıpkı erkekler arasında olduğu gibi kadınlar da kendi içinde “şeyh anne”, “vekil kadın” gibi hiyerarşik nizama sahip olduklarını kaydetti. Çocukluğunda cemaat yurtlarında kalan kadınlarla konuştu. Yoksul mahallelerde örgütlenen tarikatların nasıl bir düzenle mürideleri topladığına ilişkin bilgileri bizzat “şeyh anne”, “ders veren hoca” konumunda olan kadınlardan dinledi.

"Görünmeyen, haklarında konuşulmayan sessiz çoğunluklar"

Tarikat ve cemaatler bugüne kadar müritlerin yaşadıkları ve yaşattıkları üzerinden anlatıldı. Mürideler ise görünmeyen, haklarında konuşulmayan sessiz çoğunluklar olarak kaldı. Kitap bu anlamda haklarında konuşulmayan kadınları ele aldığı için ilk olma özelliği taşıyor.

Görünmeyen Cemaat; ülkeye münhasır sınıfsal özellikler, Yeşil Kuşak projesi, siyasal İslam, Doğu-Batı arasındaki kültürel yarıklar gibi sosyolojik, emperyalist emellerin araçları ve tarihsel etkileri de hesaba katarak ülkedeki dindar kadınların panoramik bir portresini çiziyor.

Filiz Gazi, hem bir gazeteci hem de bir edebiyatçı olarak, olgusal gerçekler dışında sözel olmayan detayları ve duyguları yakalayan diliyle bugüne kadar üzerinde konuşulması ihmal edilmiş hayatlara, hikayelere dikkat çekiyor. (Haber Merkezi)

Kültür Sanat Haberleri