Yeni vergi paketi: MTV gelirinin yüzde 80’i fona değil bütçeye

Yeni vergi paketinde, 100 cc altındaki motosikletlerden alınacak MTV’nin sadece yüzde 20’si fona aktarılacak, gerisi bütçeye gidecek.

SİNAN TARTANOĞLU

Kısa Dalga - Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na katkı gerekçesiyle hazırlanan yeni vergi paketinin görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başlıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kanundan elde edilmesi beklenen gelirin “tek bir kuruşunun bile bütçeye gitmeyeceğini” açıklamıştı. Oysa silindir hacmi ve motor gücü düşük olan motosikletlerden alınacak MTV’nin sadece yüzde 20’si fona aktarılacak, yüzde 80’i yine bütçeye kalacak.

Yeni vergi paketi bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu gündeminde. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan kanun teklifine ilişkin Etki Analizi Raporu’nda bu yeni vergi paketi ile toplamda elde edilmesi beklenen gelire ilişkin bilgiler yer aldı.

Kanun teklifi;

. Gelir vergisi, SGK primi gibi her türlü beyannameden damga vergisi tutarında pay alınmasını,

. Ev, arsa gibi her türlü taşınmaz satışına ilişkin tapu ve kadastro işleminde hem alıcıdan hem satıcıdan ayrı ayrı 750 TL alınmasını,

. Limiti 100 bin lira olan kredi kartlarının sahiplerinden kart başına 750 lira alınmasını,

. Sıfır araç satış işlemlerinde 3 bin TL, ikinci el araç satış işlemlerinde ise 1500 TL alınmasını,

. Her türlü noterlik işleminden 75 lira pay alınmasını,

. Motor silindir hacmi 100 cm3’ün altında olan motosikletler ve motor gücü 6 kW ve altında olan motosikletlerin Motorlu Taşıtlar Vergisi kapsamına alınmasını,

. İnsansız hava taşıtları (drone), kol saatleri ve yalnızca eğlence amacıyla tasarlanmış motorlu uçan oyuncakların Özel Tüketim Vergisi kapsamına alınmasını öngördü.

2025 Gelir beklentisi: Yaklaşık 71,4 milyar lira

Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine sunulan Etki Analizi Raporu’na göre, tüm bu ek katkı paylarından elde edilmesi beklenen gelir 71,4 milyardan biraz fazla…

Bu beklenti, raporda kalem kalem şöyle sıralandı:

. Gelir vergisi, SGK primi gibi her türlü beyannameden toplam 28,8 milyar lira

. Ev, arsa alım satımından 9 milyar lira

. Limiti 100 bin TL ve üzerinde olan kredi kartlarından 13,1 milyar lira

. Her türlü noter işleminden 18,4 milyar lira.

. 5 bin lira ve üzeri fiyattaki kol saatlerinden alınacak payın yıllık ÖTV gelir etkisi 1,7 milyar lira.

. Drone’lardan elde edilecek gelir ise en fazla 464 milyon lira. (2024 yılı Temmuz ayına kadar 59 bin drone, 25 milyon da eğlence amaçlı drone ithal edilmiş. Bunlardan kaçının askeri amaçlı kullanıldığı tespit edilemiyor. Bu yüzden bu düzenlemenin gelir etkisi tam olarak hesaplanamıyor.)

‘Tek bir kuruş bile bütçeye aktarılmayacak’tı

Raporda, düşük güçteki motorların MTV kapsamına alınması ile ilgili bir cümle dikkati çekti. Buna göre, “100 cc altındaki motosikletlerden alınacak MTV tahsilatının yüzde 20’si fona aktarılacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Çünkü, Savunma Sanayi Destekleme Fonu’nun kurulmasını sağlayan 1985 tarihli kanuna göre, MTV tahsilat toplamının yüzde 20’si zaten fona aktarılıyor.

Buna rağmen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni vergi paketi ile ilgili "Meclisimize bir paket teklif edildi. Özellikle Savunma Sanayii Destekleme Fonuna destek amaçlı. Burada tek bir kuruş bile bütçeye gitmeyecek” açıklamasını yapmıştı. (Haber Merkezi)

Özel Haber Haberleri