Özel'den Kurtulmuş'a tepki: İlk 4 maddeye el uzatanın elini kıracağız

CHP lideri Özgür Özel Anayasa'nın 3. maddesiyle ilgili sözleri nedeniyle Numan Kurtulmuş'a tepki gösterdi: "İlk 4 maddeye el uzatanın elini kıracağız!"

Kısa Dalga - TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un Anayasanın değiştirilemez maddelerine yönelik sözleri siyasetin ana gündem maddesi oldu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Datça Belediyesi'ni ziyareti sırasında Anayasa'nın 3. maddesi ile ilgili sözlerine nedeniyle Kurtulmuş'a tepki gösterdi.

Özel, şu ifadeleri kullandı:

"HÜDAPAR 'Anayasa'nın ilk 4 maddesi tartışılsın' dedi. Geçtiğimiz aylarda sordum, kıvırdılar. Numan Kurtulmuş dedi ki, 'Devletin milletiyle ve ülkesiyle bir bölünmez bütün olduğu ifadesi yanlış.' Güya entelektüel bir tartışma başlatacak."

'Elini uzatanın eli kırılsın'

Özgür Özel, şöyle devam etti:

"Hiç oynamaya gerek yok! Elini uzatanın eli kırılsın. Anayasa'nın ilk dört maddesinden orayı okuyunca şunu anlıyorsun; 'Türkiye Cumhuriyeti devletiyle, milletiyle, ülkesiyle bölünmez bir bütündür.' Nokta!

'İlk 4 maddeye el uzatanın elini kıracağız!'

"Tayyip Bey HÜDAPAR’a bir şey diyemiyor. Bahçeli HÜDAPAR’a bir şey söylemiyor. Numan Bey, HÜDAPAR'ın alanını genişletecek, hesapta entelektüel tartışma açıyor" diyen Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşlarıyız. Biz hep beraber bir ve beraberiz. Devletimizle, milletimizle, ülkemizle birlikte bir bütünüz. Bayrağımız belli, başkentimiz belli, kurucumuz belli. Bunlarla sorunu olanlar da belli. İlk 4 maddeye el uzatanın elini kıracağız!"

Kurtulmuş ne demişti?

10 Ekim tarihinde Gazi Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı açılışı dolayısıyla düzenlenen programa katılan Kurtulmuş, "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü" tabirinin değişmesi gerektiğini söyleyerek, "Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, 'Milletin devleti ve ülkelisiyle bölünmez bütünlüğü' şeklinde ifade edilmelidir. Bu seçkinci, devletçi anlayışın da yeni anayasada milletin gücü üzerine yükselen bir devlet anlayışıyla yeniden ele alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Numan Kurtulmuş

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI'NIN İLK 4 MADDESİ I. Devletin şekli

Madde 1 – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

II. Cumhuriyetin nitelikleri

Madde 2 – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde,
insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan,
demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

III. Devletin bütünlüğü, Resmî dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti

Madde 3 – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.
Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
Milli marşı "İstiklal Marşı"dır.
Başkenti Ankara'dır.

IV. Değiştirilemeyecek hükümler

Madde 4 – Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez. (Haber Merkezi)

Politika Haberleri