Özgür Özel, Tahir Elçi'nin öldürüldüğü yere karanfil bıraktı

CHP lideri Özel'in Diyarbakır ziyareti sürüyor. Esnafı ziyaret eden Özel, Tahir Elçi'nin öldürüldüğü noktaya karanfil bıraktı.

Kısa Dalga - CHP Genel Başkanı altı günde altı ile yapacağı Doğu ve Güneydoğu Anadolu ziyaretleri kapsamında, dün akşam Diyarbakır’a geldi. Özel, Diyarbakır temasları kapsamında, bugün Gazi Caddesi’nde esnaf ziyareti yaptı.

ANKA’nın aktardıklarına göre, Özel, ziyareti yapacağı caddeye otobüsle girdi, halkı Kürtçe bir şarkıyla selamladı. Otobüsten Kardeş Türküler’in “Ez kevok im” (Ben Güvercinim) şarkısı çaldı.

‘Tahir Elçi’nin hatırasının önünde saygıyla eğiliyoruz’

Özel’e eşlik edenler arasında 2015 yılında suikaste uğrayan eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin eşi, CHP İstanbul Milletvekili Türkan Elçi de yer aldı.

Özel, Tahir Elçi’nin katledildiği yer olan Dört Ayaklı Minare’ye karanfil bıraktı ve ardından şunları söyledi:

“Çok duygusal bir anda ve çok duygusal bir yerdeyiz. Bir yanımızda Sayın Türkan Elçi ve onun hayat arkadaşı Tahir Elçi, bir yanımızda Sezgin Tanrıkulu. Kendisi baro başkanıyken baroda birlikte çalıştıkları Tahir Elçi, o anda burada Diyarbakır Baro Başkanı sıfatıyla, Diyarbakır için, kent için ve Diyarbakırlılar için bir basın açıklaması yaparken katledilmişti.

Bütün süreci Türkan Hanım ile birlikte Türkiye’nin dört bir yanından CHP örgütleri ve tüm sivil toplum kuruluşları takip etti. Ancak biliyorsunuz olayın açıklığa kavuşturulmasına yönelik bütün beklentiler boş çıktı. Bir gün bu cinayetin de tüm yönleriyle ortaya çıkarılacağı güne kadar takipçisi olmaya devam edeceğiz.

Tahir Elçi’nin hatırasının önünde saygıyla eğiliyoruz. Onun şahsında Diyarbakır’da kardeşlik için hukukun üstünlüğü için eşitlik için mücadele ederken hayatını kaybetmiş olan herkesi ve Tahir Elçi’yi bir kez daha rahmetle ve minnetle anıyorum.”

'Bu insanların demokratik temsil sorunları var'

Özel, "Kürt sorunun çözümü için Türkiye halkına en somut mesajınız ne olacak" sorusunu da şöyle yanıtladı:

"Bir meselenin sorun olup olmadığına otokratik düzenlerde ülkeyi yönetenler karar verir. Demokratik düzenlerde sorunun sahibi karar verir. Bugün maalesef Erdoğan da Bahçeli de ‘Kürt sorunu yoktur’ diyorlar. Oysa ki Diyarbakır’a gelince görüyorsunuz ki Kürt sorunu vardır. Kürtlerin en başta demokratik katılım sorunu vardır. Bizim memleketlerimizde belediye başkanı seçilebilirken bu memleketin son seçilmiş belediye başkanı, 2019 seçiminde Selçuk Mızraklı, halkın doktoru, beş yıldır cezaevinde tutuluyor. Bu sürece de kayyım niyetiyle başladılar. Van’da mazbatayı ikinciye vereceklerdi. Birinci parti olmanın da gücüyle orada kararlı bir duruş gösterdik. Hakkari’de kayyum atadılar, ona itirazı hep beraber yükselttik. Bu ülkenin, bu insanların bir kere demokratik temsil sorunları var. Özgürlüklerle ilgili, hak ihlalleriyle ilgili sorunları var. Bir de elbette en yakıcı şekilde hissettikleri yoksulluk sorunu var. Hepsinin çözümü toplumsal barıştan, Türkiye’nin 86 milyon olarak kucaklaşmasından ve ileriye doğru bir hamle yapmasından geçiyor, birbiriyle uğraşmasından değil.

'Kürtlerin bir toprak talebi yok. Bizimle birlikte eşit vatandaş olma talebi var'

Biz bu anlamda ‘Kürt sorunu yoktur’ demiyoruz, Kürtler, ‘Sorunlarımız çözüldü’ diyene kadar vardır. Ayrıca ben dün de söyledim, ‘Ben size devlet vaat ediyorum’ diye. Kürtlerin bir ayrılma talebi yok, bir toprak talebi yok. Kürtlerin bu devletin sahibi olma, bizimle birlikte eşit vatandaş olma talebi var. Benim Manisa’daki bazı komşum olan Türklerin eşit vatandaşlıkla ilgili bir sıkıntıları yok ama bu bölgedeki insanların aldıkları hizmet, seçtiklerine hürmet, kendilerinin demokratik haklarını kullanma noktasındaki yaklaşımlar açısından baktığınızda ciddi sorunları var. O yüzden herkes kendini eşit ve mutlu hissedene kadar bu sorun çözülsün diye elimizden geleni yapmaya, elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz."

'Tayyip Erdoğan için bir hazırlık yapıyorlarsa bir adım ileri atamazlar'

Özel, son olarak "Bu süreçten artık geri dönüş yok mu" şeklindeki soruyu şöyle cevapladı:

"Neyi tarif ettiklerini bilmediğimiz için geri dönüşü var mı yok mu bilmem. Eğer Türkiye’nin en önemli sorununu çözmek için adım atıyorlarsa buradan geri adım olmaması lazım. Ama Tayyip Erdoğan’ın sorununu çözmek için bir hazırlık yapıyorlarsa, bu kadar samimi duygularını bu insanların kullanarak Tayyip Erdoğan için bir hazırlık yapıyorlarsa orada da bir adım ileri atamazlar." (Haber Merkezi)

Politika Haberleri