Trump, NATO Zirvesi için Ankara’da: CAATSA yaptırımları kaldırılabilir

36. NATO Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Ankara'ya gelen Donald Trump'ı Recep Tayyip Erdoğan havalimanında resmi törenle karşıladı. Trump, CAATSA yaptırımlarının kaldırılabileceğini söyledi.

Kısa Dalga - ABD Başkanı Donald Trump, 36. NATO Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Ankara'ya geldi. Trump ve beraberindeki heyeti taşıyan Air Force One uçağı, Etimesgut'ta yenilenen Ankara Havalimanı’na indi.

Trump, Ankara Havalimanı'nda resmi törenle karşılandı. ABD Başkanı Donald Trump'ı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşıladı. Donald Trump, tören sırasında askerleri selamladı. Trump'ın koluna giren Erdoğan, bir süre sohbet etti.

Erdoğan ile Trump baş başa görüştü

ABD Başkanı Trump, Ankara Havalimanı’nda karşılanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Beştepe'de önce baş başa, ardından heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yapıldı.

Trump, "Bir Rahip Brunson olayı vardı, çok büyük bir vakaydı ve çok da travmatik bir olaydı. Uzun dönemli bir hapis cezasına çarptırılmıştı, ben masum olduğuna inanıyordum. Bazı temaslar kurulmuş, bir noktaya ulaşılamamıştı. Ama ben aradığımda Cumhurbaşkanı onu hemen serbest bıraktı" dedi.

Erdoğan ise F-35 programına ilişkin, "F-35'le ilgili kendilerinden daha önce aldığımız sözü geleceğe yönelik olumlu şekilde test ettiğimizi biliyorum. Sayın Trump her zaman sözünün arkasındadır. İnşallah F-35 konusunda bu Liderler Zirvesi'nden hayırlı bir karar çıkacağına inanıyorum. KAAN ve motorları ile ilgili konuyu tekrar görüşeceğiz, Sayın Trump bununla ilgili bize verdiği müjdeyi tekrar edecektir, biz de teşekkür edeceğiz" diye konuştu.

Trump ise "Şu anda Türkiye ile ilişkilerimizin hiç olmadığı kadar iyi olduğunu söyleyebilirim. CAATSA yaptırımlarını kaldırabileceğimizi söyleyebilirim" dedi.

CAATSA yaptırımları nedir?

2 Ağustos 2017 tarihinde yürürlüğe giren ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası (CAATSA), ABD’nin ulusal güvenliğine tehdit olarak nitelendirdiği İran, Rusya ve Kuzey Kore’ye karşı yaptırımlar öngörüyor.

ABD, CAATSA kapsamında ilk dolaylı yaptırımını Eylül 2018 tarihinde Çin Merkezi Askeri Komisyonu’nun Cihaz Geliştirme Departmanı’na karşı uyguladı.

Türkiye'ye yönelik yaptırımlar, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alınması gerekçesiyle uygulandı. Yaptırımlar, Savunma Sanayii Başkanlığı ve bazı yetkilileri hedef aldı.

Kısa Dalga Tv Haberleri