25 ŞUBAT 2023 - KISA DALGA BÜLTEN
Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten Başlıyor
PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ
GÜNDEM
Kübra Par, Kızılay'ın verilerini paylaştı: 956 bin kişi kendi imkânlarıyla varoluş mücadelesi veriyor
Maraş depremlerinin ardından deprem bölgesinde çadır ve barınma sorunu sürüyor. Habertürk yazarı Kübra Par, Kızılay Başkanı Kerem Kınık'tan alınan son verileri paylaştı. Par şöyle dedi: "Bölgede 2.5 milyon insanın barınmaya çalıştığını da unutmamalıyız. Bunların, 1 milyon 304 bini bu soğukta çadırda uyumaya çalışıyor. 956 bin kişi ise kendi imkânlarıyla varoluş mücadelesi veriyor. Planlanan 103 bin konteyner hızla kurulsa bile yeterli olmayacak.!
Bakan Kurum: 855 konutumuz için ilk kazmayı vurduk
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bölgede 173 bin binanın ağır hasarlı, yıkık ya da acil yıkılacak olduğunun tespit edildiğini söyledi.
Kurum ayrıca Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde ilk etapta yapılacak 855 konut için çalışmamaların başladığını duyurdu ve “İlk kazmayı vurduk” dedi.
Kurum, deprem bölgesinde 73 bin 972 köy evi yapılacağını açıkladı.
Deprem sebebiyle ilan edilen OHAL kapsamında yerleşme ve kalıcı yapılaşma konusunda bir kararname yayınlandı.
*Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen geçici veya kalıcı iskan alanlarında gerekmesi halinde kamulaştırma yapılacak.
- Bu alanların maden ruhsat alanlarına denk gelmesi halinde maden ruhsatı iptal edilecek.
* Yer belirlenirken orman vasfını yitirmiş ormanlık alanlar da kullanılabilecek.Vasıf değişikliği gereken yerlerin vasıf değişikliği re’sen yapılacak.
Belirlenen alanlarda, Bakanlığın onaylayacağı plan ve imar uygulamaları beklenmeksizin vaziyet planı ve yapı ruhsatına göre uygulama yapılacak.
Ormanlık alanlarla ilgili yetkinin Çevre Ve Şehircilik Başkanlığına verilmesine uzmanlar karşı çıktı. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Doç. Dr. Cihan Erdönmez, çok büyük orman kaybının yaşanacağını belirterek “Bizi Seller, taşkınlar, kuraklıklar, su krizi gibi afetler bekliyor” diye konuştu.
İmamoğlu açıkladı: İstanbul için 'karbon elyaf' yöntemi uygulanacak
Maraş depremlerinin ardından olası İstanbul depremi de gündemin önemli maddelerinden biri.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, "İstanbul’da acilen karbon elyaf yöntemiyle koruma sistemine geçiyoruz" dedi.
Karar gazetesine konuşan İmamoğlu, "Karbon elyafla güçlendirilecek binaların maliyeti için vatandaşa destek vereceğiz. Güçlendirme bedelini belediye olarak biz ödeyeceğiz, İstanbullular da bunu 3 yıla yayılan taksitlerle geri ödeyecekler” dedi.
Karbon elyaf mukavemeti yüksek ve hafif bir malzeme. Bu malzemeyle üretilen lifler kolayca istenilen şekle getirilerek kolon, kiriş gibi uygulama yapılan yüzeylere reçine ile yapıştırılıyor. Bu yöntemin uygulandığı depreme dayanıksız binaların ayakta kaldığı ve ölümle sonuçlanan vakaların önlendiği belirtiliyor.
İşte hükümetin depreme karşı İstanbul planı
Hürriyet yazarı Hande Fırat'ın aktardığına göre sadece İstanbul değil, başta deprem bölgesi ve tüm Türkiye için pandemi dönemindekine benzer bir bilim kurulu oluşturulacak. Fırat’ın yazısına göre İstanbul’da mikro şehirlerin kurulması konuşuluyor. Şile-Kandıra arası ile İzmit-Kandıra arasına depreme dirençli evlerin inşası ile ikişer milyonluk şehirlerin kurulması üzerinde duruluyor.
Öte yandan Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Savunma Sağlık Bilimleri Enstitüsü, olası İstanbul depremine için afet müdahale senaryosu hazırladı. Senaryoda Atatürk Havalimanı'nın sahra hastanesine dönüştürülmesi ve yaralılara müdahale edilmesi ile hava ambulanslarının hızlı şekilde görevlendirilmesi yer alıyor.
Öğretmenlere tayin hakkı
Millî Eğitim Bakanlığı, deprem bölgelerinde görev yapan bakanlık personeli ile sözleşmeli-kadrolu öğretmenlere talepleri halinde tayin hakkı tanınmasına karar verdi. Sendikalarla yapılan görüşmenin ardından, Bakanlıkça yılda iki kez yapılan mazeret tayini hakkı, bu yıl deprem nedeniyle üçe çıkarıldığı açıklandı.
Seçim için mayıs öne çıkıyor..
Depremlerin ardından seçimlerin erteleneceği iddiaları gündeme gelmişti ancak hem iktidar hem muhalefetin açıklamalarına göre erteleme olmayacak. Seçim tarihine ilişkin Cumhurbaşkanlığı’ndan ilk kez açıklama geldi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın CNN’e yaptığı açıklamada seçim tarihi konusunda "Eğilim, önümüzdeki günlerde aksi yönde bir siyasi mutabakat olmadıkça vaktinde Mayıs’ta yapılması yönünde" dedi.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Erdoğan’ın seçimi 14 Mayıs’ta yapacağı yönünde bilgiler aldıklarını söyledi.
‘Devlet nerede’ demek suç değil: Savcılık kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi
Kahramanmaraş merkezli depremde arama kurtarma çalışmaları sırasında Twitter’dan “Devlet nerede” diye sorduğu için emniyete şikayet edilen emekli savcı Erol Taslak hakkında karar verildi.
Diken’den Ayşegül Kasap’ın haberine göre, Isparta savcılığı “Devlet nerede” sorusunda “Aşağılama yok eleştiri var” diyerek kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
İstiklal Caddesi saldırısıyla ilgili Suriye’de operasyon: Halil Menci öldürüldü
İstiklal Caddesi’nde düzenlenen bombalı saldırının planlayıcısı olduğu iddia edilen Halil Menci’nin Suriye’de MİT tarafından düzenlenen operasyonla öldürüldüğü belirtildi.
TÜİK: 2022'de 574 bin çift evlendi, yaklaşık 181 bin çift boşandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılında 574 bin 358 çiftin evlendiğini, 180 bin 954 çiftin de boşandığını duyurdu.
Boşanma hızının en yüksek olduğu il İzmir oldu. İzmir’i Uşak ve Antalya izledi. Boşanma hızının en düşük olduğu il ise Şırnak oldu. 2022 yılında gerçekleşen boşanmaların yüzde 32,7'si evliliğin ilk 5 yılı, yüzde 21,6'sı ise evliliğin 6-10 yılı içinde gerçekleşti.
EKONOMİ
Bakan Kirişci: 13,8 milyar TL destekleme ödemelerini hesaplara yatırıyoruz
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 3,4 milyarı afet bölgesinde olmak üzere toplam 13,8 milyar TL destekleme ödemelerinin dün itibarıyla çiftçilerin hesaplarına yatırıldığını açıkladı.
“Yeni Konut Finansman Programı"na ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Sıfır ev almak isteyenlere verilecek kredilerde 15 yıl vade uygulanacak ve 5 milyon liraya kadar kredi verilebilecek
TÜİK: Yapı ruhsatı sayısı azaldı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; belediyelerin yapı ruhsatı verdiği bina sayısı, 2022 yılının son çeyreğinde arasında yüzde 11,3, daire sayısı yüzde 2,1, yüz ölçümü yüzde 7,1 oranında azaldı.
Kuzey Marmara Otoyolu için Sarıyer'de acele kamulaştırma kararı
Kuzey Marmara Otoyolu bağlantı yolları yapımı kapsamında, Sarıyer-Kilyos karayolu tüneli için İstanbul’un Sarıyer ilçesindeki bazı mahallelerde acele kamulaştırma yapılacak. Kararda yer verilen kroki kapsamında kamulaştırma yapılacak yerler, Sarıyer merkezin yanı sıra Maden, Kilyos ve Demirciköy sınırları içinde bulunuyor.
DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA
Zelenski savaşın yıldönümünde konuştu: Yenilmedik, zafer kazanmak için her şeyi yapacağız
Ukrayna-Rusya savaşının yıldönümünde halka seslenen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, "Sürekli büyük füze saldırılarına ve elektrik kesintilerine rağmen bu zaferin ışığını görüyoruz. Yenilmedik. Ve bu yıl zafer kazanmak için her şeyi yapacağız" dedi.
Savaş çocukları vurdu…
Ukrayna Ombudsmanı ise savaşın başladığı 24 Şubat 2022'den bu yana ülkede 461 çocuğun yaşamını yitirdiğini söyledi. Yurtdışındaki Ukraynalı çocuk ise ise 520 bin… 5,7 milyon çocuğun eğitimi de kesintiye uğradı…
NATO’dan destek sözü
Savaşın birinci yılında ABD Ukrayna’ya 2 milyar dolarlık ek güvenlik yardımı yapılacağını açıklarken G7 ülkeleri Ukrayna'ya ekonomik desteği 2023 yılı için 39 milyar dolara çıkardı.
NATO’nun açıklamasında ise Ukrayna’ya verilen desteğe vurgu yapılarak şöyle denildi: “Ukrayna'nın doğal olan kendini savunma ve kendi güvenlik düzenlemelerini seçme hakkını tamamen destekliyoruz. Rusya bu savaşı derhal durdurmalı ve tüm askeri güçlerini Ukrayna'dan çekmelidir.”
BM Genel Kurulu'ndan Rusya'ya: Ukrayna'dan hemen çekil
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda da Rusya-Ukrayna savaşının birinci yılında Rusya'ya 'kayıtsız, şartsız ve hemen' Ukrayna topraklarından çekilme çağrısı yapan karar tasarısı görüşüldü. Türkiye'nin de aralarında olduğu 141 üye ülkenin oyuyla kabul etti.
Karar tasarısına Rusya, Belarus, Mali, Suriye, Nikaragua, Eritre ve Kuzey Kore 'hayır' oyu kullandı. Aralarında Küba, Cezayir, Ermenistan, Bangladeş, Hindistan, İran, Kazakistan, Özbekistan, Sudan, Uganda ve Vietnam'ın da olduğu 32 ülke oylamada 'çekimser' oy kullandı.
Çin'den Ukrayna'da çözüm için 12 maddelik öneri
Çin Dışişleri Bakanlığ ise , Ukrayna'daki savaş çözüm bulunması amacıyla 12 maddeden oluşan önerisini resmi internet sitesinden kamuoyuyla paylaştı.
Belgede, barış müzakerelerinin krizi çözebilecek tek geçerli yol olduğuna vurgu yaparak durumun kontrolden çıkmasını önleyecek adımlar atılması çağrısı yapıldı.
Stoltenberg: Üçlü toplantı konusunda Erdoğan'la mutabık kaldık
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında mart ortasında üçlü bir toplantı konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile mutabık kaldıklarını bildirdi. Ülkeler arasında yapılan görüşmeler, Türkiye'nin sert tepki verdiği İsveç'teki Kuranı Kerim yakma eylemleri sonrası ocakta durdurulmuştu.
İki ülkenin NATO’ya üye olabilmesi için 30 ülkenin onayı gerekiyordu. Türkiye ve Macaristan henüz onay vermedi. Macaristan’ Başbakanı dün bir açıklama yaparak “Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya girmesiyle ilgili endişelerine de kulak verilmeli” dedi. Macaristan Parlamentosu’nun i İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvurusunu 6 Mart’ta oylaması bekleniyor.
Tayvan, ülkeyi ziyaret edecek turistlere 165 dolar ödeyecek
Pandemi sonrası turizm sektörünü canlandırmak ve turizm harcamalarını artırmak isteyen Tayvan ilginç kararlara imza attı. Ülke, 500 bin turiste toplam 82 milyon dolar nakit ödeyecek ya da indirim sağlayacak. Tayvan, ülkeyi ziyaret edecek turistlere 165 dolar ödeyecek
KISA DALGA’DAN
İbrahim Ekinci bir haftanın ekonomik panoramasını çıkıyor… Ekinci depremden çıkarılması gereken üç önemli ders olduğu belirtiliyor.