Önce çocuklar...

Gündemin öne çıkan gelişmeleri Demet Bilge Erkasap'ın hazırlayıp sunduğu ‘Bülten'de...

2 MART 2023 - KISA DALGA BÜLTEN

Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten Başlıyor

PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ

GÜNDEM

Kayıp çocuklar…

AFAD’ın son verisine göre Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 45 bin 89'a yükseldi. Bu arada BirGün'den Semra Kardeşoğlu'na konuşan Adli Tıp Hekimleri Derneği başkanı ve Çukurova Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Hilal toprağa verilen 5 bine yakın kişinin kimliğinin meçhul olduğunu söyledi.

Depremlerin ardından kayıp ve refakatsiz çocuklar da gündemin önemli maddelerinden biri. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık şunları söyledi: "Kimliği henüz daha belli olmamış 83 çocuğumuz var. Yoğun bakımda olup kimliği tespit edilemeyen çocuklarımız var. Kayıp çocuk vakasından bahsedebilmemiz için bütün taramaların, kimliklendirmelerin bitmiş olması lazım.”

CHP’den kayıp çocuk hattı

CHP de çocuklar için harekete geçti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca’yla birlikte 5 vekil dün Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na giderek kayıp çocuk iddialarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Karaca, kendilerine 39 çocuğun kayıp olduğu ihbarı geldiğini belirterek, bu çocuklardan 34’ünün 15 yaş altı olduğunu söyledi. Karaca, yakınları bulunamayan tespit edilemeyen yurttaşların 0312 2074131 numaralı CHP Kayıp İhbar Hattı’nı aramalarını da istedi.

Aylin Nazlıaka’dan Bakan Yanık’a: 'Kaç kayıp çocuğumuz var? Göçük altından çıkarılan çocuklar hangi hastanelerde tedavi edildi?'

CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka ise deprem bölgesindeki kayıp çocuklarla ilgili hükümetten gelen açıklamalara inanmadıklarını söyledi. Nazlıaka, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a şu soruları yöneltti: “Kaç kayıp çocuğumuz var? Bu çocuklar hangi cinsiyetten, hangi yaş grubundan? İllere göre dağılımı nedir? Bu çocuklar içinden kaçı ailelerine teslim edildi? Göçük altından çıkarılan çocukların hastane kayıtları nasıl tutuldu? Bu çocuklar hangi hastanede tedavi altına alındı” diye sordu.

AHBAP Derneği'nin kurucusu ve başkanı Haluk Levent de bu konuya ilişkin bir mesaj yayınladı.

Levent Twitter’da mesaj paylayarak “Çocuklarını bulamayan aileler bu twitin altına isim ve adres bilgisi yazsın” çağrısı yaptı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 319 bin 241 kişinin koruyucu aile başvurusu yaptığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu ise bölgede incelemelerde bulundu ve 2,5 milyon çocuğun acil insani yardıma muhtaç durumda olduğunu duyurdu.

Erdoğan açıkladı: Seçim 14 Mayıs’ta

Depremlerden sonra ertelenecek mi ertelenmeyecek mi tartışmaları yapılan seçimlerle ilgili durum netleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim tarihi olarak 14 Mayıs'ı işaret etti. Erdoğan, muhalefeti eleştirdiği konuşmasında "Bu millet inşallah 14 Mayıs'ta gereğini yapacaktır. Böyle kuru sıkı atanlara prim vermeyecektir" diye konuştu.

Altılı masanın kritik toplantısı bugün

Millet İttifakı olarak seçime girmeye hazırlanan Altılı Masa’da yer alan siyasi partilerin liderleri, cumhurbaşkanı adayını belirlemek üzere bugün Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ev sahipliğinde toplanacak. Masa, adayı belirlese de açıklamayacak. Adayın martın ortalarına doğru büyük bir toplantıyla açıklanması bekleniyor.

Ankara kulislerine göre Kılıçdaroğlu’nun adı öne çıkıyor. Ancak İYİ Parti'de Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu üzerinden adaylığı da konuşuluyor. BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın aktardığı kulis bilgisine göre bu isimler üzerinde uzlaşma olmaması halinde, çok düşük olasılık da olsa “dördüncü bir ismin” tartışılabileceği konuşuluyor.

HDP’li Temel: Altılı Masa'yı izliyoruz, stratejik bir konum alacağız

Altılı masanın toplantısı beklenirken HDP’den önemli bir açıklama geldi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, Altılı Masa adayının kendilerine yönelik tutumunu görmek istediklerini belirterek, “ İktidarın seçim takvimi ve muhalefetin tutumu karşısında stratejik bir konum alacağız" dedi.

Beşiktaş - MKE Ankaragücü maçına rakip takım taraflarları alınmayacak

Fenerbahçe'nin cumartesi günü Konyaspor'la Kadıköy'de oynadığı maçta "Hükümet istifa" sloganları atılmıştı. Bir gün sonra Beşiktaş tribünlerinde de aynı sloganlar atılmıştı. Tribünlere tepki gösteren MHP lideri Devlet Bahçeli, maçların seyircisiz oynanmasını istemişti.

Fenerbahçe’nin 4 Mart'ta Kayseri'de oynanacak maçına Fenerbahçe taraftarının alınmayacağı açıklanmıştı. Bu kararın tepkileri sürerken 5 Mart Pazar oynanacak Beşiktaş - MKE Ankaragücü karşılaşmasına da siyah beyazlı taraftarların alınmayacağı açıklandı. Bu arada Fenerbahçe yürütmenin durdurulması için yargıya başvuracağını duyurdu.

Kuraklık alarmı

Türkiye depremleri konuşurken kapıda bir de kuraklık tehlikesi var. İstanbul'da barajların ortalama doluluk oranlarını yüzde 35 olarak açıklandı.

Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Levent Kurnaz bu yazın geçen 3 yaza göre daha sıcak geçeceğini söyledi.

İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz ise, "Tarihimizin en az yağışını aldığımız dönemini yaşıyoruz" dedi. Solmaz, “Bu dönemi su kesintisi yaşatmadan atlatmaya çalışıyoruz. Yaz dönemi için ortalama günlük 3 milyona (metreküp) yakın bir suya ihtiyacımız var. Minimum yağışlara göre yaptığımız simülasyonlarda bu yaz dönemini problemsiz atlatacağımızı hesaplıyoruz” diye konuştu.

Dünyada birçok ülkenin yasakladığı TikTok’a Türkiye’den de ceza çıktı.

Kişisel Verileri Koruma Kurulu TikTok'a 1 milyon 750 bin lira para cezası verdi. Cezanın gerekçesi 'çocukların kişisel bilgilerinin görüntülenmesi' ve 'izinsiz veri toplanması..’

TikTok, dünya genelinde verilere Çin devletinin ulaşmasına izin verdiği iddiasıyla eleştiriliyor. Ancak şirket iddianın doğru olmadığını savunuyor.

EKONOMİ

EYT’de ilk maaşlar nisanda

Depremlerin ardından üç hafta ara veren Türkiye Büyük Millet Meclisi, önceki günkü ilk çalışma gününde emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yasa teklifini görüştü. Teklifin emeklilik ile ilgili hükümleri, TBMM’ye sunulan haliyle aynen kabul edildi.

Yasanın kabulünden sonra çok sayıda kişi maaş başvurusu yapınca SGK resmi gazetenin beklenmesi yönünde açıklama yaptı. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin de ilk maaşların nisan ayında verileceğini söyledi.

Türk-İş araştırması: Yoksulluk sınırı 30 bin TL’yi aştı

Türk-İş, 2023 Şubat ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını yayınladı.

Araştırmaya göre, açlık sınırı olarak tanımlanan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı 9 bin 425 TL oldu.

Yoksulluk sınırı olarak tanımlanan gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise 30 bin 700 TL’ye çıktı.

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ aylık 12 bin 265 TL olarak hesaplandı.

Moody’s Türkiye büyüme tahminini yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, aralarında Türkiye'nin de olduğu birçok G20 ekonomisi için büyüme tahminlerini yükseltti. Moody's Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 2'den yüzde 2,3'e yükseltti.

Merkez Bankası’ndan bankalara yeni KKM uyarısı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın, bankalara KKM işlemleri ile ilgili yeni bir uyarı yaptığı belirtiliyor.

Bloomberg HT'nin haberine göre Merkez Bankası, Hazine karşı taraflı TL mevduatları vadesi geldiğinde dövize dönüp, ertesi gün Merkez Bankası karşı taraflı dövize dayalı mevduata dönüştüren bankaları sözlü olarak uyardı.

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

Finlandiya Parlamentosu, NATO’ya katılım anlaşmasını kabul etti

Finlandiya Parlamentosu’nun 200 milletvekilinden 184’ü NATO anlaşmalarının kabul edilmesini ve NATO’ya katılımı öngören yasa tasarısını onayladı.

Finlandiya ve İsveç Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından NATO’ya üye olmak için başvurmuştu. Türkiye İsveç’in üyeliğine karşı çıkarken Finlandiya’ya yeşil ışık yakıyor.

Yunanistan’daki tren kazasında can kaybı 36’ya yükseldi

Yunanistan'ın Tempi Vadisi'nde (Bababoğazı) dün sabah meydana gelen tren kazasında en az 36 kişi yaşamını yitirdi.

Roger Waters'ın Frankfurt konseri iptal edildi: Sürekli İsrail’i boykot çağrısı yapıyor

Filistinlilere desteğiyle bilinen Pink Floyd’ın solisti Roger Waters'ın Almanya’da vereceği konser, İsrail'in baskıları sonucu iptal edildi.

Ünlü müzisyen, İsrail'in Filistinlilere yönelik politikalarını değiştirmesini savunan Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar (BDS) hareketinin bir destekçisi. Waters, ayrıca ABD ve İsrail'in politikalarına sert eleştiriler getirirken, Rusya-Ukrayna savaşına da karşı çıkmıştı.

Fransa'da genel grev hazırlığı: ‘Ülkeyi durma noktasına getireceğiz’

Fransa’da emeklilik yaşının kademeli olarak 62’den 64’e yükseltilmesine karşı çıkan sendikalar, 7 Mart’ta genel greve gitme kararı aldı. Emeklilik düzenlemesine karşı ülke çapında 19 Ocak'tan bu yana birçok kez grev ve protestolar düzenleniyor. Hükümet ise “Ülkeyi felce uğratmanın zamanı değil” diyerek karara tepki gösteriyor.

Almanya’da 'uyarı’ grevi: 'Dönüşüm, işçilere yatırım yapmadan mümkün olmayacak'

Almanya’nın altı eyaletinde de kamu çalışanları 3 Mart’ta iş bırakacak. ‘Büyük uyarı grevi’ adı verilen grev, ülkede yapılması planlanan 200 ‘Gelecek için Cumalar’ protestosu ile aynı gün olacak. Grev, yerel ve federal kamu sektörü üzerindeki toplu pazarlık baskısını artırmayı amaçlıyor.

Hollanda'da savcı, cinsel ilişki sırasında gizlice prezervatif çıkarmayı cinsel saldırı saydı

Hollanda’da savcı, cinsel ilişki sırasında gizlice prezervatif çıkarılmasını cinsel saldırı olarak değerlendirdi. Savcı, iki ayrı davada sanıklar hakkında 1’er yıl hapis cezası ve korunmasız sekse zorladıkları kadınlara tazminat ödemelerini talep etti.

Hindistan’da son 122 yılın en sıcak şubat ayı: ‘3 ay daha sürebilir’

Hindistan Meteoroloji Dairesi (IMD) geçtiğimiz şubat ayının son 122 yılın en sıcak şubat ayı olduğunu açıkladı. Sıcaklığın üç ay daha süreceği tahmin ediliyor. Dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi olan Hindistan, 2022'de sıcak havaların tarım ürünlerini vurması nedeniyle buğday ihracatına kısıtlama getirmişti. Sıcak hava dalgaları ülkedeki enerji ihtiyacını da artırırken geçen yıl bazı eyaletlerde elektrik kesintileri yaşanmıştı.

KISA DALGA’DAN

Çıkarılan imar afları neden bir ölüm fermanı gibiydi? Felaketten sonra televizyon ekranlarından inmeyen Deprem Haritası’nın gerçek anlamı neydi? Haritanın 2018 seçimleri öncesinde Bakanlar Kurulu kararı olarak yayımlanmasının anlamı neydi?

Ersan Atar’ın hazırlayıp sunduğu Nasıl Oldu’nun bu bölümünde bu soruların yanıtlarını bulacaksınız.

Podcast Haberleri