KISA DALGA BÜLTEN - 13 Haziran 2022
PODCASTİ DİNLEMEK PLAY'E TIKLAYINIZ
GÜNDEM
Akdeniz Üniversitesi'nden öğrenci intiharlarıyla ilgili açıklama: Sorumluluk alanımızda olmamasına rağmen komisyon kurduk
Akdeniz Üniversitesi’nde son iki ayda üç öğrenci yurtta, bir öğrenci de evinde intihar etmişti. Yurtlarda güvenlik kamerası olmadığına dikkat çeken çok sayıda öğrenci, intihar vakalarının üzerinin örtüldüğüne dair iddialarda bulunmuştu.
Üniversite öğrencilerinden oluşan Akdeniz Üniversitesi Dayanışması’nın konuyla ilgili son açıklamasında, “Son bir ayda 3 intiharın yaşandığı yurtta ‘manevi danışmanlık’ adı altında öğrencilerin suistimal edildiğini tarikat örgütlenmelerinin önünün açıldığını biliyoruz” ifadelerine yer verildi.
Akdeniz Üniversitesi rektörlüğü Twitter'da tepkilerin artması üzerine bugün açıklama yaptı. Rektörlük öğrencilerin intihar etmesinin kendilerinin sorumluluk alanında olmadığını savundu. Bir komisyon kurulduğu ve intihar vakalarının yaşandığı yurtlarda inceleme yapıldığı belirtildi.
Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü de yurtlarda güvenlik kameralarının 24 saat aktif olduğu ve görüntülerin adli makamlara teslim edildiği belirtildi.
Antalya Valiliği ise konunun her yönüyle incelendiğini duyurdu.
Süleyman Soylu: Yabancıların oranı mahalle nüfusunun yüzde 20'sini geçmeyecek
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yabancı sayısı toplam nüfusun yüzde 25'ini geçen 781 mahallenin yabancılar için ikamete kapatıldığını belirtti. Soylu, "1 Temmuz'dan itibaren oranın yüzde 20 olarak uygulanması sağlanacak. Böylelikle 1200 mahalle ikamete kapatılacak" dedi.
Kilis Valisi: Suriyeli sayısı Türk nüfusunu geçmedi
Kilis Valisi, kentteki Suriyeli sayısının Türk nüfusu geçtiği iddialarını yalanlayarak "Suriyeli sayısı, Kilis'te yaşayan toplam kişi sayısının yüzde 38,47'sine karşılık gelmektedir" dedi.
Gözaltındaki gazeteciler için imza kampanyası
Diyarbakır’da 8 Haziran’da evlerine ve çalıştıkları basın kurumlarına yapılan polis baskınıyla 5 gündür gözaltına alınan 20 gazeteci için imza kampanyası başlatıldı. Açıklamada tam gazeteciler dayanışmaya davet edilirken, “Bu operasyonlara ve yıldırma politikalarına alışmayacağız” denildi.
Eskişehir'de mezuniyet töreninde 'Ali İsmail'i unutmadık' pankartı açmak isteyen iki öğrenciye gözaltı
Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nin mezuniyet töreninde, Gezi eylemleri sırasında öldürülen Ali İsmail Korkmaz için, "Ali İsmail’i unutmadık” yazılı pankartı açmak isteyen iki öğrenci gözaltına alındı.
Çanakkale’de Onur Haftası etkinlikleri yasaklandı: 'Sapkın faaliyet' diye hedef gösterilmiş
Çanakkale Valiliği, “Onur Haftası” etkinliklerini yasakladığını duyurdu. Onur Haftası programı bir süre önce sosyal medya üzerinden duyurulmuştu.
Duyurunun ardından, Milli Gazete "Sapkın faaliyet” olarak niteleyerek sayfalarına taşıdığı etkinlikler, kısa süre sosyal medyada gündem oldu.
Pek çok hesap tarafından etkinliklerin hedef gösterilmesinin ardından tehdit mesajı yayınlayan hesaplarla ilgili Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştu.
Ankara'da felaket
Türkiye’nin büyük bölümü yağışlı havanın etkinsindeyken Ankara’daki yağışlar can aldı. CHP Mamak Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı İlkay Yiğit'in hayatını kaybetti.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, kente son 4 gündür 127 kilogramlık yağış düştüğünü açıkladı. Ankara’nın yıllık ortalaması ise 392 kilogram. Bu 4 gün boyunca 250 ağaç devrilmesi, 63 çatı uçması, 5 istinat duvarı çökmesi, 166 mahsur kalma dâhil 6670 olaya Belediyemiz tarafından müdahale edildi” açıklamasını yaptı.
Bu arada Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), telefonlara hayati uyarı bildirimi gönderdi.
Uyarıda, "Ülkemizde devam eden meteorolojik şartlar nedeniyle karşılaştığınız taşkın, sel, heyelan gibi acil durumlarda tek numara 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayınız" ifadesi kullanıldı.
Sosyal medyada, "Savaş çıktı sandım", "Kalp krizi geçiriyordum", “Siren ve titreşimle bu çağrıyı yollamak kimin fikriydi cidden?” yorumları yapıldı.
Bodrum’da sit koruması altındaki zeytinlikler 'artan turizm talebi' nedeniyle imara açıldı
Bodrum Gündoğan’da 3. derece doğal sit koruması altında olan toplam 42 bin metrekarelik alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından turizm imarına açıldı. Parseller zeytinlik olmasından dolayı yüzde 10 yapılaşma sınırı getirildi.
Safranbolular, tarihi alanı yapılaşmaya açan imar planını UNESCO'ya bildirdi
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde Türkiye’den kent ölçeğinde yer alan tek yerleşim olan Safranbolu’nun tarihi bölgesinin etrafındaki yeşil alanı yapılaşmaya açan imar planına tepkiler sürüyor. Safranbolular, doğal sit alanına 2 katlı konut ve ticarethaneler yapılmasına ilişkin imar planını UNESCO'ya bildirdi.
EKONOMİ
Kira düzenlemesi yürürlükte: Yeni kiraya verilecek evler için sınırlama yok
Konut kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan yasa, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olacak kira düzenlemesinde öne çıkan ayrıntılar şöyle:
Kira artışına sınırlama getiren düzenleme sadece mevcut konut kiracıları için geçerli olacak. Yeni kiraya verilecek evler ve işyerleri için bir sınırlama bulunmuyor.
Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yenilenen sözleşmelerde artış sınırlaması uygulanamayacak.
5 yılı dolduran kiracılar için kira tespit davalarının açılmasının önünde bir engel yok. Kira bedelinin düşük kaldığını düşünen mülk sahipleri tespit davası açabilir.
Ev sahipleri mevcut düzenleme nedeniyle kiracıyı tahliye edemez.
Evi daha yüksek fiyatla başkasına kiraya vermek için ihtiyacım var yalanını söyleyenler de tazminat ödemek zorunda kalacak.
Sadece 10 yıl uzama süresi dolan kira için herhangi bir gerekçe göstermeden tahliye istenebilir.
Bakan Nebati: 2008’de kriz teğet geçti
Türkiye’de enflasyon yüzde 73’ü aşarken ve zamsız gün geçmezken Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Türkiye’nin güçlü büyüme performansı gösterdiğini söyledi. Türkiye’nin 2020’yi pozitif büyüme ile kapatan 2 ülkeden biri olduğunu belirten Nebati, “2008’de de kriz teğet geçti. 2020 yılı herkesi şaşırttı, 2021’de öyle oldu. 2022’de de öyle olacak inşallah” dedi.
Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü: 9 milyon çocuk daha risk altında
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, dünyada çocuk işçi sayısının yıl sonuna kadar 9 milyon artabileceği konusunda uyardı. İş gücünde yer alan çocukların yüzde 70'inin tarım sektöründe çalıştığı belirtildi.
ABD benzin fiyatlarında yeni rekor
Amerikan Otomotiv Birliği’nin (AAA) verilerine göre ABD’de yükselen enflasyonun başlıca sebeplerinden görülen yakıt fiyatları yükselişine devam ederek Cumartesi günü tarihinde ilk defa 5 doların üzerine çıktı.
DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA
NATO: Türkiye’nin endişeleri haklı
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine itirazları hakkında konuştu.
"Hiçbir NATO müttefiki terör saldırılarından Türkiye kadar çekmedi" diyen Stoltenberg, "Türkiye'nin gündeme getirdiği endişeler meşru" ifadelerini kullandı.
Stoltenberg, 29-30 Haziran'da İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenecek NATO zirvesinin İsveç ve Finlandiya'nın üyelikleri için son tarih olmadığını yineleyerek müzakerelere devam sinyali verdi.
Rusya, Ukrayna’da vatandaşlık vermeye başladı
Rusya, işgal ettiği Ukrayna'nın Herson bölgesinde yaşayanlara Rus vatandaşlığı vermeye başladı. Rus haber ajansı TASS Cumartesi günü Herson'da 23 Ukrayna vatandaşına törenle Rus pasaportu verildiğini duyurdu.
ABD ve Ukrayna arasında 'istihbarat' tartışması: Ortaklarımız bizi duymak istemedi
ABD ile Ukrayna arasında istihbarat tartışması çıktı. ABD Başkanı Joe Biden cuma günü yaptığı açıklamada, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'yi eleştirmiş, kendisinin "24 Şubat öncesinde Rusya'nın operasyon başlatacağı yönündeki uyarılarını, Zelenski'nin duymak istemediğini" söylemişti
Zelenski'nin Sözcüsü Biden'ın eleştirilerine yanıt vererek, "Ukrayna Devlet Başkanı'nın Ukrayna istihbaratına daha çok güvendiğini" söyledi.
Anketlerde enflasyon nedeniyle büyük gerileme yaşayan ABD Başkanı Biden aynı konuşmasında, ülkedeki yüksek fiyatlara Rusya- Ukrayna savaşının neden olduğunu ifade etmişti. Biden'ın söylemini değiştirerek Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'yi eleştirmesi de dikkat çekti.
İngiltere'de sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planına yargıdan izin
İngiltere Yüksek Mahkemesi, sığınmacıların Ruanda'ya gönderilmesi planına karşı itirazları reddetti. Mahkeme, sığınmacıların Ruanda'ya gönderilmesi planı kapsamında gelecek hafta salı günü yapılacak uçuşa izin verdi. Planı eleştirenler, bu adımın "acımasızca" olduğunu söylüyor ve Ruanda'nın insan hakları karnesine ilişkin endişelerini dile getiriyor.
ABD'de on binler silah reformu için yürüdü
ABD'de başkent Washington ve çeşitli kentlerde on binlerce kişi, son dönemde artan silahlı saldırılara karşı tedbirlerinin sertleştirilmesi talebiyle sokaklara döküldü. Protestocular, Kongre’ye harekete geçme çağrısı yaptı. Temsilciler Meclisi yarı otomatik silah satın alma yaşını 18’den 21’e yükseltme dahil bazı düzenlemeler içeren tasarıları geçirmişti. Ancak bu tür girişimler bugüne kadar genelde Senato’da ya tıkandı ya da içeriği yumuşatıldı. Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörler, konuyla ilgili olarak bu hafta bir çerçeve anlaşmasına varmayı üst ediyordu ancak henüz herhangi bir uzlaşma açıklanmadı.
Hollanda'da yapılan bir araştırmaya göre 'deprem korkusu erken ölümlere neden oluyor'
Deprem korkusu ve geriliminin yol açtığı , kalp damar hastalıkları, psikolojik sorunlar ve intihar gibi nedenlerin, erken ölüm riskini arttırdığı belirtildi. Kuzey denizindeki doğalgaz aramaları nedeniyle sürekli küçük çaplı depremlerin yaşandığı Hollanda’da her yıl ortalama 16 kişinin deprem korkusu ve gerilimine bağlı sorunlar nedeniyle erken öldüğü ortaya çıktı.
KISA DALGA’DAN
1997’de DVD kiralama şirketi olarak kurulan Netflix, ardından online film izlenen bir platforma dönüştü. 2010’lu yıllardan sonra büyümeye başlayan şirket, son 6-7 yılda küresel bir güç haline geldi. Amazon Prime, Disney+ ve HBO Max’in küresel çapta atağa kalkmış olmaları Netflix’i hayli zorluyor. Peki hepsi birer küresel dev olan bu şirketlerin Türkiye ilgisinin altında neler yatıyor? Bu kadar büyük yatırımların karşılığını verecek potansiyele sahip mi ülkemiz. Şenay Aydemir bu sorulara yanıt arıyor.