BÜLTEN / ÇİFTÇİLER: "100 BİN AİLENİN OCAĞINA ATEŞ DÜŞECEK"

Erdoğan: "Anayasanın ilk 4 maddesini değiştirmek Kılıçdaroğlu'nun kişisel fikri midir?"... Kılıçdaroğlu: “Benim söylediğimi zannediyor...” Akşener: Dedikodularla kaybedecek vaktimiz yok... Çay dağıtan liselilere okuldan uyarı... Çiftçiler borç yapılandırması istedi: 100 bin ailenin ocağına ateş düşecek... BM: 2050'de beş milyardan fazla kişi içme suyuna erişemeyecek.. Kısa Dalga Bülten yayında..

KISA DALGA BÜLTEN

7 EKİM

GÜNDEM

Erdoğan: "Anayasanın ilk 4 maddesini değiştirmek Kılıçdaroğlu'nun kişisel fikri midir?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP Grup Toplantısı'nda “Anayasanın ilk 4 maddesini değiştirme fikri CHP’nin fikri midir? Yoksa Kılıçdaroğlu’nun kişisel fikri midir. Bu CHP’nin kurumsal fikri ise ülkemiz açısından çok vahim bir sorun var demektir" dedi. 

Erdoğan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in "Başbakanlığa talibim" sözleriyle ilgili şu yorumu yaptı: “HDP tarafı, hanımefendinin cumhurbaşkanlığı adaylığını asla kabul etmeyeceğini zaten açıklamıştı. Yani bir anlamda HDP, bu hanımefendiyi veto etmiştir. Hayali bir makama talip olmasının gerisinde, bu vetonun  sineye çekilmesi vardır.”

Kılıçdaroğlu: “Erdoğan, bağımsız bir kuruluştan, sağlık raporu almalıdır”

CHP lideri Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerine Twitter’dan anında yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, "AK Parti’nin ileri gelenleri “Anayasanın ilk dört maddesinin değişmesini” talep ediyor; Erdoğan, benim söylediğimi zannediyor. Erdoğan, bağımsız bir kuruluştan, sağlık raporu almalıdır, hem de hemen” dedi.

CHP’nin resmi Twitter hesabından da "Anayasanın ilk dört maddesinin değişmesini talep eden İsmail Kahraman arada bir yerde CHP’li olmadıysa, Erdoğan’ın kafası çok kötü karıştı demektir” mesajı paylaşıldı.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Başkanvekili İsmail Kahraman geçtiğimiz günlerde, yeni anayasanın dindar olması gerektiğini savunarak ''Değişmez maddeler anayasaya konmamalıdır. Milletin isteği halinde değiştirilebilir" demişti. Kahraman, daha sonra ise sözlerinin çarpıtıldığını belirterek “İlk 4 maddeyi değiştirmek mümkün değil" derken, Anayasa'dan laiklik ilkesinin çıkarılması gerektiğini savunmuştu.

Akşener: Dedikodularla kaybedecek vaktimiz yok

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisiyle ilgili sözlerine de “A-Haber izlemeye devam etsin. Seçim sonuçlarını da A-Haber ekranlarından izler artık. Dedikodularla kaybedecek vaktimiz yok" diye yanıt verdi.

Bu arada MHP lideri Bahçeli’nin önceki günkü grup toplantısında sarf ettiği "Bölücü kebapçıların işsizlikte payı vardır” sözleri gündemdeki yerini koruyor.

Akşener dünkü grup toplantısında kürsüyü bir kebapçıya bıraktı. Kürsüye çıkan esnaf "Bizler kebap satan insanlarız bizden terörist olmaz" dedi.

Metropoll araştırması: Yüzde 69, “laiklik gerekli” diyor

Metropoll Araştırma Şirketi, "Türkiye'nin Nabzı Eylül 2021"  araştırmasında ““Din işleri ile devlet işlerinin ayrılması anlamında laikliğin Türkiye için gerekli olduğunu düşünüyor musunuz?” Sorusunu yöneltti. Katılımcıların  yüzde 69’u “Evet” derken, yüzde 25,8’i “Hayır”, yüzde 5,3’ü de “Fikrim yok” cevabını verdi.

Başak Demirtaş: Kızlarımız babalarına 19 aydır sarılamadı

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, yaklaşık 19 aydır açık görüş yapamadıklarını ifade etti. Adalet Bakanlığı'na seslenen Demirtaş, “Kızlarımız babalarına 19 aydır sarılamadı. Kapalı görüş haklarımızı dahi kullanamıyoruz. Artık keyfiyete dönüştü” diye konuştu.

Büyükada'da TÜGVA müdahalesi

Büyükada İskelesi'nin üst bölümü, 2018 yılında Türkiye Gençlik Vakfı'na 10 yıllığına kiraya verilmişti. Mahkeme daha sonra buranın İBB'ye devredilmesine karar verdi. TÜGVA, tahliye kararına rağmen burayı boşaltmadı. İBB TÜGVA Adalar İlçesi Temsilciliği’ni tahliye etmek üzere dün harekete geçti. Ancak tahliye sırasında polis ile zabıta ekipleri arasında gerginlik çıktı. Polis, binaya giriş ve çıkışlara izin vermeri

TÜGVA yetkilileri kira sözleşmesinin İBB tarafından usulsüz olarak tek taraflı bozulduğunu savunurken, İBB ise binanın tahliyesi için ellerinde mahkeme kararı olduğunu belirtti.

Boğaziçi Üniversitesi'nde 10 kişi gözaltına alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün katıldığı akademik yıl açılış töreninde "Rektörünün arabasının üstünde tepinen öğrencilerin olduğu bir Türkiye'yi ben kabullenemiyorum. Böyle öğrenciler bize gerekmez" demişti. İstanbul Valiliği, Boğaziçi Üniversite Rektörü Prof. Dr. Naci İnci'nin makam aracının üstüne çıktığı öne sürülen bir kişinin de bulunduğu 10 kişi gözaltına alındığını açıkladı

Çay dağıtan liselilere okuldan uyarı

Kocaeli Anadolu Lisesi'nde sınıfta paket çay dağıtan öğrencilerin, okul idaresi tarafından ifadeleri alındı. Öğrencilerin uyarıldığı öğrenildi. Eğitim Sen ise “Öğrencilerimizin suçlu muamelesi görmelerini kabul etmiyoruz. Okul idarelerinin görevi ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ hafiyeliği yapmak değildir” diyerek tepki gösterdi.

Aile hekimlerinin mitingine izin verilmedi, hekimler bugün üçüncü kez iş bırakıyor

İstanbul Valiliği, İstanbul Aile Hekimliği Platformu'nun Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne karşı bugün Yenikapı'da yapacakları mitinge izin vermedi. İstanbul Aile Hekimliği Derneği Başkanı Serkan Özbakış, bugün iş bırakacaklarını söyledi.

Mardin'deki 1700 yıllık Süryani kilisesi satışa çıkarıldı

Mardin'de 1700 yıllık Mor Yuhanna Kilisesi, bu kez açık artırmayla yurt dışında satışa sunuldu. Mardin Milletvekili Tuma Çelik, kiliseyi Meclis gündemine taşıdı. Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a, “Kiliselerin satılabiliyor olması Anayasa ve İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı değil midir?” diye sordu.

 

COVID19

Pandemide bir aylık bilanço: 155 bin öğrenci okula gidemedi

İlköğretim ve liselerde yüz yüze eğitimin başlamasının üzerinden bir ay geçti. 70 bine yakın okulda toplam 5 bin 900 sınıfta karantina ilan edildi. Öğrenci Veli Derneği’den (Veli-Der) Ömer Yılmaz, herkesin kaygılı olduğunu belirterek, sınıf mevcutlarının seyretilmesi, ikili eğitim ve hafta sonu eğitimi seçeneklerinin değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Yılmaz, “Okullar doğru düzgün temizlenmiyor, çok büyük sorunlar var hijyene yönelik. Atanması gereken personelin bir an önce atanması gerekiyor” diyor.

Turkovac’ın üçüncü fazına Trabzon katıldı

Yerli aşı Turkovac’ın üçüncü faz çalışmasına Trabzon da dahil olacak. Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, “Faz-3 çalışmasında iki doz Sinovac olmuş ve üstünden 3 ay geçmiş kişilere aşı uygulanacak. Onun dışındakilere uygulama şimdilik olmayacak. Tamamen gönüllü, kişilerin onayıyla birlikte yapılacak” dedi.

EKONOMİ

Çiftçiler borç yapılandırması istedi: 100 bin ailenin ocağına ateş düşecek

Tarım Kredi Kooperatifleri'ne borçlu olan çiftçiler, borç yapılandırma talebiyle bir kez daha Ankara’ya gelerek Ulus Meydanı’nda kitlesel bir basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada “31 Ekim itibariyle yaklaşık 100 bin ailenin ocağına ateş düşecek; icra gelecek, haciz gelecek” diyerek Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçlarının yeniden yapılandırılmasını talep etti.

BES: Yıllık tüketici enflasyonu yüzde 42.83

Büro Emekçileri Sendikası’nın (BES) “Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması”ndaki hesaplamaya göre, eylül ayında TÜFE aylık olarak yüzde 1.7, yıllık olarak yüzde 42.83 arttı.

Bal üretiminde sert düşüş fiyatlara yansıdı: Yüzde 60 zamlandı

Kuraklık nedeniyle yüzde 50 düşen bal üretimi, orman yangınlarıyla toplamda yüzde 70 azaldı. Türkiye Arıcılar Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, “Kuraklıktan en çok etkilenen bölge Doğu ve Güneydoğu Anadolu, yangınlardan en çok etkilenen ise çam balı üretiminin yüzde 18’ini karşılayan Muğla oldu. Çam balı üretimindeki düşüş yüzde 85’i bulurken, tüm bu etkenler tüketiciye de yüzde 60 zam olarak yansıdı” dedi.

Dünya Bankası Türkiye’nin büyüme beklentisini değiştirdi

Dünya Bankası, Türkiye için  büyüme tahminini yüzde 5’den yüzde 8,5’e yükseltti. Dünya Bankası ayrıca Türkiye’nin 2022 yılı için büyüme tahminini yüzde 4,5’ten yüzde 3’e indirirken, 2023 beklentisini de yüzde 4,5’ten yüzde 4’e’çekti.

Bankaların hesap açma ücreti Yargıtay'dan döndü

Milyonlarca tüketiciyi yakından ilgilendiren bir karara imza atan Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, bankaların hesap açma ve kapama işlemleri ile hesap cüzdanı yazdırma işlemlerinden herhangi bir ücret alamayacağına hükmetti.

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

CIA’de istihbarat fiyaskosu

New York Times gazetesinde yayımlanan bir haber istihbarat dünyasını sarstı. Gazete, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA), yurt dışında ABD adına istihdam ettiği onlarca muhbirin son yıllarda yakalandığını, öldürüldüğünü ve kimliklerinin ifşa edildiğini yazdı.

BM: 2050'de beş milyardan fazla kişi içme suyuna erişemeyecek

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı çeşitli kuruluşların katkısıyla hazırlanan "İklim Servislerinin Durumu 2021: Su" raporunda, temiz suya erişimin giderek zorlaşacağı uyarısı yapıldı. Rapora göre 2050'de beş milyardan fazla kişi içme suyuna erişemeyecek.

Papa: Vakit utanma vakti

Fransa'da Katolik Kilisesi'nde son 70 yılda çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarını ortaya çıkaran raporun ardından Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, "Vakit, utanma vakti" dedi. Bu sorunla yüzleşmenin zor ama gerekli bir sınav olduğunu söyleyen Papa, dini görevlileri benzer dramların yeniden yaşanmaması için çalışmaya çağırdı.

Norveç’te arkeologlar, buzullarda 1300 yıllık kayak takımı buldu

Norveç’in batısındaki buz yamacında 2014 yılında bulunan kayak tahtasının ardından 7 yıl sonra ikinci bir kayak tahtası daha bulundu. Arkeologlar, söz konusu keşfi, “İnanılmaz bir keşif yaptık” ifadeleriyle duyurdu. Açıklamada “Dünyanın en iyi korunmuş kayak çiftini bulduk! 1300 yaşında” denildi.

KISA DALGA’DAN

 Genç Bilim’de Dr. Çağakan Özbalcı, “lipitleri” anlatıyor. Özbalcı, “Az yağlı yiyin demek çok doğru değil, az karbonhidratlı yiyin daha doğru bir yaklaşım. Yağ fazlasının çok büyük sorun olmadığı bilinen bir şey artık” diyor.

Podcast Haberleri