KISA DALGA BÜLTEN
16 EKİM 2021
GÜNDEM
Erdoğan’dan siyasi cinayet açıklaması: “Kimse çıksın ortaya istedik”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'siyasi cinayetler' tartışmasıyla ilgili ilk kez konuştu. Erdoğan, "Yargıya müracaat ederek sorgulanmasını istedik. Kimse, çıksın ortaya istedik. Kim olursa olsun siyasi cinayet işlenmesine, bunun ülkemizde yer etmesine fırsat vermeyiz ama bu tür iftira atanlara da meydanı boş bırakmayız" dedi. Erdoğan, 'Suriye'ye yeni harekat olacak mı?' sorusuna ise "Mücadelemiz bundan sonraki süreçte daha farklı şekilde devam edecektir. Bu konuda kararlıyız” diye yanıt verdi.
Erdoğan Taliban heyetinin Ankara’ya ziyaretine ilişkin de “Bizler her türlü desteği Afgan halkına vereceğiz. Yeter ki bu yönetim uluslararası ilişkilerde, Afgan halkının haklarını korumada adil bir yaklaşım içinde olsun” diye konuştu.
Çavuşoğlu, Taliban görüşmesini anlattı: "Batılılar gibi, ders verir nitelikte değil; önemini anlatarak tavsiyelerde bulunduk"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Taliban heyeti ile görüşmesiyle ilgili yaptığı açıklamada “ Batılılar gibi üst perdeden, ders verir niteliğinde ön şartlar koşarak değil, önemini anlatarak tavsiyelerde bulunduk. Kadınların, çocukların ve kızların eğitimi konusunda, kadınların iş hayatına katılması konusunda tavsiyelerimizi paylaştık” dedi.
Babacan’dan Taliban tepkisi
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, iktidarın Afganistan politikasını eleştirirken, "Senin düşmanın mı, yoksa meşruiyet kazandırmak istediğin dostun mu? Bunu açıkla ondan sonra dış politikanı oluştur" diye konuştu.
HDP Eş Genel Başkanı Sancar: "En geniş barış ve demokrasi ittifakını kurmak amacındayız"
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Diyarbakır'da ittifak kurdukları bölge partileri temsilcileri ile bir araya geldi. Sancar, "En geniş barış ve demokrasi ittifakını kurmak amacındayız. Bizim burada zaten bir ittifakımız var. 2019 yerel seçimlerinden beri çalışmalarını yürüten bir ittifaktır bu" dedi.
SGK 52 ilacı ödeme listesinden çıkardı
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geri ödeme listesinden 52 ilaç çıkarıldı. İlaçlar arasında, kas gevşetici kremler, ağrı kesici ve iltihap giderici spreyler, vatandaşların pandemi döneminde en çok kullandığı ağız ve boğaz spreyleri de bulunuyor.
Konya’da katledilen Dedeoğulları ailesinin koruma isteğini valiliğe göndermemişler
Konya’nın Meram ilçesinde 30 Temmuz’da 7 üyesi katledilen Dedeoğulları ailesinin, 17 Haziran’da savcılığa dilekçe vererek koruma talep ettiğini, 12 Temmuz’da talebini yinelediğini ancak savcılığın dilekçeyi valiliğe iletmediği ortaya çıktı.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, aile içi yardım hattı verilerini raporlaştırdı: "Yüzde 57,9 oranında fail eşler"
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, aile içi yardım hattı verilerini raporlaştırdı: "Yüzde 57,9 oranında fail eşler"
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı - Eylül 2021 Raporu’na göre; kadına yönelik aile içi şiddet yüzde 57,9 oranında eşler tarafından uygulandı. Saldırganlar arasında eşleri yüzde 16,9 oranla diğer aile üyeleri takip etti. Raporda, “Şiddet, en güvenli yer olduğu varsayılan ev içerisinde, kadınların hayatlarını paylaştıkları eşler ve diğer aile bireylerinden geldi” değerlendirmesi yapıldı.
COVID19
Bilim Kurulu üyesi Yiyit: “Bu sonbahar sadece Covid değil üst solunum yolları enfeksiyonu da olacak”
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit salgındaki son durumu değerlendirdi.
“Bu dalgada 30 binli rakamı yaşıyoruz ama yoğun bakım, Covid servislerimiz dolu değil. Aşının etkisiyle yürüyoruz” diyen Yiyit, şunları söyledi: “Maskeler ihmal ediliyor. Bu sonbahar sadece koronayla yaşamayacağız beraberinde diğer üst solunum yolu enfeksiyonları da hayatımızın bir gerçeği olacak.”
Pandemide verem kaynaklı ölümler 10 sonra ilk kez yükseldi
Koronavirüs salgınının sağlık sisteminde yol açtığı aksaklıklar nedeniyle tüberküloz (verem) kaynaklı ölümler on yılın ardından ilk defa yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamasında tüberkülozun Covd-19'dan sonra en ölümcül bulaşıcı hastalık olduğu ve 2020 yılında yaklaşık 1,5 milyon kişinin hayatını kaybettiği rapor edildi.
DSÖ: koronavirüsün kökenini tespit etmek için danışma grubu kurdu
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Covid-19 hastalığına neden olan koronavirüsün kökenini tespit etmek için danışma grubu kurdu. WHO Acil Durumlar Programı Direktörü Michael Ryan, "grubun, koronavirüsün kökeninin tespit edilmesi için son şans olabileceğini söyledi.
İtalya'da korona belgesi zorunluluğu yürürlüğe girdi
İtalya'da 23 milyon çalışan bundan sonra sadece aşılı, iyileşmiş ya da negatif olduğunu kanıtlayan belgeyle işe gidebilecek. Belgesizleri 1500 euroya varan para cezası bekliyor.
İngiltere'de 43 bin kişinin testi hatalı çıktı
İngiltere ve Galler'de yaklaşık 43.000 kişinin negatif sonuçlanan Covid-19 testlerinin hatalı ortaya çıktı. Hatanın da özel bir laboratuvardan kaynaklandığı tespit edildi. Testlerde yapılan hata nedeniyle binlerce kişiye karantina zorunluluğu da getirilmemiş oldu. Bu nedenle virüsün binlerce kişiye bulaşmış olabileceği belirtiliyor.
EKONOMİ
Dolar zirvelerde dolaşıyor
Türkiye’nin gündeminde dolardaki yükseliş var. Dolar Merkez Bankası başkan yardımcılarının görevden alındığından beri son iki gündür her gün yeni bir zirve belirtiliyor. Dün sabah 9,24 seviyesine çıkan dolar sonra tekrar 9,22 seviyelerine çekildi.
Merkez Bankası yıl sonu enflasyon ve dolar tahminini yükseltti
Dolar dün gün içinde 9.23’e ulaşırken Merkez Bankası yıl sonu dolar tahminini 8,92den, 9,22'ye çıkartırken, enflasyon tahminini ise yüzde 16,74'ten yüzde 17,63'e yükseltti.
Morgan Stanley: Faizde 100 puan indirime şaşırmayız
ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley stratejistleri, TCMB'nin gelecek haftaki toplantıda 50 baz puan faiz indirmesini beklediklerini fakat 100 baz puanlık bir indirime de şaşırmayacaklarını söyledi.
Bütçe Eylül'de 23,6 milyar TL açık verdi
Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre merkezi yönetim bütçesinde eylülde 23,6 milyar TL açık oldu.
Faiz dışı bütçe giderleri 127,4 milyar TL ve faiz dışı açık ise 9,5 milyar TL olarak gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı'nın yetkileri genişletildi
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Cumhurbaşkanı'nın sigaradan alınan asgari maktu vergi ile otomobillerden alınan özel tüketim vergisini artırma yetkisi genişletildi. Buna göre Cumhurbaşkanı söz konusu vergileri üç katına kadar artırmaya yetkili olacak.
Vergi Usul Kanunu'nda hangi değişiklikler yapıldı?
Vergi Usul Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. 850 bin civarında "küçük esnafın" yıllık beyanname vermemeleri sağlanacak.
Kanun teklifi fiziki ortamdan bağımsız, elektronik ortamda vergi dairesi kurulabilmesini öngörüyor.
Tarım sektörü ve çiftçilerin desteklenmesi için kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan destekleme ödemeleri, gelir vergisinden muaf tutulacak.
Azerbaycan’la doğalgaz anlaşması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez , Azerbaycan ile 2024 sonuna kadar geçerli olmak üzere toplam 11 milyar metreküplük (bcm) doğalgaz alımı için anlaşma imzalandığını açıkladı.
Bakan Dönmez ayrıca Türkiye Petrolleri BOTAŞ’ın satılmasının söz konusu olmadığını belirtti.
İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Türkiye Petrolleri ve BOTAŞ'ın satışı iddialarını bu haftaki grup toplantısında dile getirmişti.
2022 yılı bütçesinde eğitimin payı, yüzde 35 artışla 15,2 milyar liraya çıkarılıyor
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2022 yılı bütçesinde eğitime ayrılan payın yüzde 35 artışla 11,3 milyar liradan 15,2 milyar liraya çıkarıldığını aktardı.
İşçilerden büyük mitingi
Ülkenin dört bir yanından gelecek işçiler 24 Ekim Pazar günü "İşçi Emekçi Mitingi"nde buluşacak.
Miting, saat 15.00’te Kartal Meydanı’nda düzenlenecek.
Birçok kurumun imzacısı olduğu miting için yapılan çağrıda talepler şöyle sıralandı:
* Madde 25/2 (Kod 29) Kaldırılsın!
* Herkese İş ve Gelir Güvencesi Sağlansın!
* Taşeron Çalışmak Yasaklansın!
* İş Yerlerinde Taciz, Baskı, Mobbing Son Bulsun!
* KHK’lar İptal Edilsin!
* Sendikal Örgütlenmenin Önündeki Engeller Kaldırılsın!
DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA
Reuters: Türkiye iklim hedeflerine ulaşması için 3,1 milyar euro alabilir
Reuters'in haberine göre, Paris İklim Anlaşması'nda belirlenen temiz enerji hedeflerini hayata geçirmesine yardımcı olmak için Türkiye'ye 3 milyar 100 milyon euroluk fon verilmesi gündemde. İngiltere merkezli ajans bu ay içinde bir mutabakat zaptı imzalanmasına çalışıldığınını duyurdu. Planın ayrıntılarını bilen kaynaklara dayandırılan haberde fonun Dünya Bankası, Fransa ve Almanya tarafından finanse edileceği belirtildi.
Afganistan'da Şii camisine saldırı: 32 ölü, 53 yaralı
Afganistan'ın Kandahar kentinde Şii nüfusa ait bir camiye bombalı saldırı düzenlendiği ve 32 kişinin öldüğü ve 53'ünün da yaralandığı bildirildi.
Moldova, İstanbul Sözleşmesi'ni onayladı
Doğu Avrupa ülkesi Moldova'nın parlamentosu, resmi adı “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi” olan İstanbul Sözleşmesi'ni onayladı. Moldova bu vesileyle İstanbul Sözleşmesi'ni onaylayan 35. Avrupa Konseyi ülkesi oldu. İstanbul Sözleşmesi'nin ilk imzacısı olan Türkiye, aylarca süren tepkilere rağmen kadına yönelik şiddeti önlemeyi amaçlayan uluslararası sözleşmeden 1 Temmuz'da resmi olarak ayrılmıştı.
Norveç'teki oklu saldırının şüphelisi, "ruh sağlığı endişeleri" nedeniyle hastaneye kaldırıldı
Norveç'in başkenti Oslo'da 5 kişiyi okla öldüren şüphelinin ruh sağlığı konusundaki endişeler nedeniyle bir devlet hastanesine kaldırıldığı belirtildi.
KISA DALGA’DAN
Ahmet Ümit, “Zor Soru”da Kısa Dalga Yayın Yönetmeni Kemal Göktaş’ın konuğu oluyor…
Ahmet Ümit, 25 yaşında olan Sis ve Gece’den son kitabı Kayıp Tanrılar Ülkesi’ne, 90’ların Türkiyesi’nden AKP’li yıllara, “Hepimiz aynı gemideyiz” sözünden, sosyalizme ve aşka kadar her konuda soruları yanıtlıyor.
Bu harika söyleşiyi kaçırmayın…