Gazete Duvar kapandı... Erdoğan'dan DEM Parti heyetine randevu mesajı

Gazete Duvar kapandı... Erdoğan'dan DEM Parti heyetine randevu mesajı
Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten yayında...

Kısa Dalga Bülten – Daily, 13 Mart 2025, Hazırlayan: Tansu Pişkin

Kısa Dalga’dan herkese merhaba…

2016 yılında yayın hayatına başlayan haber sitesi Gazete Duvar, Google'ın haber sitelerine yönelik uyguladığı algoritma değişiklikleri nedeniyle yayın faaliyetini sonlandırma kararı aldı.

DEM Parti heyeti, Abdullah Öcalan'ın çağrısı sonrası ziyaretlerine TİP ile devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, heyetin kendisiyle görüşmek istemesi durumunda randevu vereceğini söyledi.

Sosyal medyanın gündeminde ise İstiklal Marşı'nın 1921'deki kabulünün yıldönümü olması nedeniyle marşın yazarı Mehmet Akif Ersoy ve marşın kendisi vardı.

Detaylara geçelim...

pppp.png

Fil Hafızası

thumbs-b-c-fae4b94072bacf67a2570c32f80faede.jpg

12 Mart 1972: Muhtıra ile silahlar kimdeyse iktidarın da onda olduğu ilkesi bir kere daha doğrulandı.

Üç kuvvet komutanı ve Genel Kurmay Başkanının imzasıyla TRT haber bültenlerinden okunan hükümete yönelik muhtıra ile Ordu, "Silahlı Kuvvetler İç Hizmet Talimatı"nın Anayasa'dan daha üstün bir belge olduğunu pratikte kanıtlayarak Süleyman Demirel'in AP hükümetini düşürdü.

Neler oldu?

Bağımsız internet gazeteciliğinin önemli adreslerinden Gazete Duvar, Google'ın haber sitelerine uyguladığı sansür gerekçesiyle ortaya çıkan mali nedenlerden dolayı kapanma kararı aldı. Genel Yayın Yönetmeni Barış Avşar ve sitenin sahibi Vedat Zencir, kapanma kararına ilişkin kaleme aldıkları yazılarda, gerekçelerinin başına Google'ın haber sitelerine yönelik geçen yıl başlattığı algoritma değişikliklerini koyarken, ülkenin enflasyonist politikalar sonucunda içinde bulunduğu ekonomik durumun da etkisini vurguladılar.

CHP’li Şişli ve Sarıyer belediyelerine dönük başlatılan soruşturma kapsamında Sarıyer Belediyesi'nin eski başkanı Şükrü Genç gözaltına alındı.

CHP Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak, partisinin cumhurbaşkanlığı ön seçimi için kent turlarına başlayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na Trabzon'da salon vermemek için, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün tenis turnuvasının yerinin değiştirdiğini açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun, hakkında soruşturma yürütülen Medya A.Ş. haberleri nedeniyle TGRT'ye dava açacaklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’de SDG ile HTŞ arasında varılan anlaşmayı destekleyerek, "Varılan mutabakatın eksiksiz uygulanması Suriye'nin güvenliğine ve huzuruna hizmet edecektir” dedi. Suriye’deki Alevilere yönelik katliama ilişkin de konuşan Erdoğan “Mezhep temelli yeni bir fitne ateşi yakılmak isteniyor” ifadelerini kullandı. DEM Parti’nin Abdullah Öcalan’ın çağrısı sonrası ziyaretlerine ilişkin ise “Benden de istendiği takdirde randevu veririm" diye konuştu.

Halk TV'nin Rasim Ozan Kütahyalı'yı ağırlaması üzerine Serpil Yılmaz’ın ardından Şule Aydın, Murat Ağırel, Timur Soykan ve Barış Pehlivan'dan oluşan Kayda Geçsin ekibi de kanaldan istifa etti. Halk TV'nin sahibi Cafer Mahiroğlu'ndan "Bu tamamen bir yol kazasıdır. O röportajın yapıldığından bilgim yoktu. Olsaydı onay vermezdim" açıklamasının ardından söyleşi kanalın YouTube hesabından kaldırıldı.

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Öcalan'ın 27 Şubat'ta yaptığı çağrıya ilişkin olarak TİP ile TBMM’de bir araya geldi. Bu arada Kısa Dalga’ya konuşan DEM Parti İmralı heyetinden Sırrı Süreyya Önder, Erdoğan'la görüşmek için de en kısa sürede randevu talep edeceklerini açıkladı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, "CHP, demokratikleşme bahsinde bağımsız kürdistanın kurulmasını isteyip istemediğini cevaplandırmalıdır" diyerek partisinin yeni çözüm süreci kapsamında CHP ile temaslarının olmayacağını açıkladı.

Ekrem İmamoğlu'nun diploma soruşturması devam ederken İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Ahmet Köse'nin istifa ettiği iddia edildi. Öte yandan İstanbul Başsavcılığı, İstanbul Üniversitesine ikinci kez yazı yazarak İmamoğlu'nun diplomasıyla ilgili işlemlerin hızlandırılmasını istedi.

Gündem

Halk TV Programcısı ve Halk TV İnternet Sitesi Sorumlu Müdürü Serhan Asker, 2021 yılında internet sitesinde çıkan bir haberin ‘zamanında kaldırılmadığı’ gerekçesiyle hakkında açılan davanın ilk duruşmasında çıkarılan yakalama kararı nedeniyle bugün Ankara Adliyesi’ne gelerek Nöbetçi Mahkeme’ye ifade verdi.

Anayasa Mahkemesi, HDP'nin 2016 yılında Hakkari Milletvekili olan Abdullah Zeydan'ın, gazeteci Nazlı Çelik'e yönelik sözleri nedeniyle tazminat ödemeye mahkum edilmesini ifade özgürlüğünün ihlali sayarak, Zeydan'a 30 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi.

Oyuncular Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu'na “yalan tanıklık” suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapis istemiyle kamu davası açıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni hızlı tren projesiyle Ankara İzmir arası yolculuğun 3,5 saate ineceğini açıkladı.

Arkadaşının fotoğrafını sosyal medyada izinsiz paylaşan kişiye, “kişisel verilerin hukuka aykırı bir şekilde yayılmasını ve ele geçirilmesi” gerekçesiyle 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

İş insanı ve Fenerbahçe As Başkanı Acun Ilıcalı, "İBB ile 400 milyon liralık iş yaptı" iddiasını yalanlayarak, “Sayın İmamoğlu ile hayatımda 1 dakika oturup konuşmuşluğum yok. Ak Parti'ye oy verdiğimi açıkladım diye yıllarca bana taş attınız. Şimdi İmamoğlu ile ilişkim olduğu iddia ediliyor” dedi.

Sözcü TV'de salı günleri yayınlanan “Kitabın Ortasından” programının yorumcularından olan CHP İstanbul Milletvekili Enginyurt, "Siyaset ısındı, daha fazla sahada olmalıyım" diyerek kanaldan ayrıldı.

Karaman'da vatandaşların içme suyunda petrol kokusu alması nedeniyle yapılan şikayetler sonucu sudan alınan numunede “petrol hidrokarbonları” tespit edildi.

Ekonomi

Emeklilerin bayram ikramiyesi ödemelerinin, Ramazan Bayramı öncesi 24 Mart Pazartesi ile 28 Mart Cuma günleri arasında yapılacağı açıklandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Ocak 2025'e ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerine göre, cari işlemler hesabı, 3 milyar 795 milyon ABD doları açık verdi.

Philip Morris, BAT, Esse ve JTI'den sonra Imperial Tobacco sigara grubuna da zam geldi. Grubun en en ucuz sigarası da 74 liraya yükseldi.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, önde gelen mobilya markalarından Bellona için ihale süreci başlattı.

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş altın almak isteyen yatırımcıya "Ons tarafında 100 dolarlık (yaklaşık 3.659 TL) bir düşüş görmeden alım yapmayın" uyarısında bulundu.

En büyük zincir marketlerinden biri olan BİM, ayrı markası olarak faaliyet yürüten File Market’in ayrı bir şirket yapısı ile faaliyet göstermesi amacıyla anonim şirket kuruluşu için işlemlere başlama kararı aldığını açıkladı.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yeni yapay zeka destekli denetim sistemine ilişkin uyaran vergi uzmanları, bu tür işlemlerin yapay zeka tarafından kira geliri olarak değerlendirilebildiğini ve hesap sahiplerinin ilerleyen süreçte vergi cezasıyla karşılaşabileceğini söyledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, elektrikli taşıt alımına ilişkin kredi tutarlarında değişikliğe giderek vade sınırını, nihai fatura değeri 2,5 milyon TL ve altında olan taşıt alımı amacıyla kullandırılan kredilerde 48 ay olarak belirledi.

Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio başkanlığındaki heyet ile Ukrayna heyeti, Suudi Arabistan'daki buluşmanın ardından Ukrayna'nın 30 günlük geçici ateşkese hazır olduğunu ve ABD ile Ukrayna'nın, değerli maden anlaşmasını en kısa sürede imzalamak konusunda anlaştığı açıklandı. ABD Başkanı Donald Trump da Zelenskiy'i yeniden Beyaz Saray'a davet edeceğini aktardı.

Suriye’de Alevilere yönelik katliama karşı yönetimdeki HTŞ'nin kurduğu soruşturma komisyonu sözcüsü Yaser el-Ferhan'dan sorumluların cezalandırılacağına dair söz verdi. Bu arada, çatışmalarla ilgili rapor yayınlayan Suriye İnsan Hakları Ağı, bölgede 6-10 Mart 2025 tarihleri arasında, 39’u çocuk en az 803 kişi kasıtlı olarak infaz edildiğini, cinayetlerin başlıca sorumlusunun Suriye Savunma Bakanlığı’na bağlı yerel gruplar ve yabancı cihatçı gruplar olduğunu açıkladı.

Avrupa Birliği, ABD'nin ABD'nin çelik ve alüminyum ithalatına yönelik yeni gümrük vergilerine karşılık, ABD'nin kendilerinden ithal ettiği çeşitli Amerikan ürünlerini hedef alan bir dizi karşı önlem başlattı.

Avrupa Birliği, sığınma başvurusu reddedilmiş kişilerin geri gönderilmesi için ortak iade planı hazırlamaya başladı. “Ortak Avrupa İade Sistemi” adı verilen bir programla AB ülkelerinde bulunan ancak sığınma başvurusu reddedilmiş kişiler menşe ülkelerine geri gönderilecek.

Kanada, Donald Trump’ın çelik ve alüminyum tarifelerini yüzde 50’ye çıkarma tehdidinin ardından ABD’ye elektrik ihracatında uyguladığı yüzde 25 ek vergiyi askıya aldı.

Grönland'da yapılan parlamento seçimlerinde, Danimarka’dan bağımsızlığı savunan dört partiden biri olan merkez sağ Demokrat Parti en çok oyu aldı.

Pakistan’da Ketta’dan Peşaver’e giderken Belucistan Kurtuluş Ordusu tarafından kaçırılan trende 10'u yolcu, en az 43 kişi hayatını kaybederken 127 yolcu kurtarıldı. Güvenlik güçlerinin açıklamasına göre, trende hala rehin tutulan 250 kişi var.

ABD Başkanı Trump, Elon Musk'a desteğini göstermek amacıyla bir Tesla araç satın aldı.

Kültür – Sanat – Yaşam

2024 yılında hayatını kaybeden Türk indie rock müziğinin önemli isimlerinden Peyk grubunun kurucusu ve solisti İrfan Alış için 20 Mart’ta İstanbul Kongre Merkezi – Harbiye Oditoryumu’nda anma gecesi düzenlenecek.

Kanadalı müzisyen Patrick Watson, 14 yıl sonra yeniden İstanbul’a geliyor. 20 Mart’ta DasDas’ta sahne alacak sanatçının konseri için ön satış biletleri kısa sürede tükendi.

Spotify, müzik sektörüne dair en kapsamlı analizlerden biri olan yıllık Loud & Clear raporunu yayınladı.

Arkas Sanat Merkezi, 26 Mart’ta ziyarete açılacak "Gelenek ve Modernite: Arkas Koleksiyonu’nda Türk Resmi (1920-1970)" sergisiyle sanatseverleri, Türk resminin modernleşme yolculuğuna davet ediyor.

Spor

Tayland'da 22 Ağustos-7 Eylül 2025 tarihlerinde düzenlenecek FIVB Kadınlar Dünya Voleybol Şampiyonası için A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın grup aşamasındaki maç programı açıklandı. D Grubu'nda yer alan milliler, grup aşamasında Kanada, Bulgaristan ve İspanya ile mücadele edecek, grup müsabakalarını Nakhon Ratchasima kentinde oynayacak.

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho, futbolun itibarını zedelemeye yönelik açıklamalar nedeniyle PFDK'ya sevk edildi.

Arnavutluk’un Tiran kentinde 8-14 Mart 2025 tarihleri arasında düzenlenen U23 Avrupa Şampiyonası’nda, kadınlar 55 kilogramda mücadele eden milli güreşçi Tuba Demir, finalde Moldovalı Mihaela Samoil’i 7-0 yenerek altın madalya kazandı.

Yusuf Dikeç, Avrupa Havalı Silahlar Şampiyonası'ndaki erkekler 10 metre havalı tabanca solo kategorisinde gümüş madalya kazandı.

Barcelona, UEFA Şampiyonlar Ligi Son 16 Turu'nda Benfica'yı 3-1 yenerek çeyrek finale yükseldi. Böylece, PSG, Inter ve Bayern Münih ile birlikte çeyrek finale yükselen 4’üncü takım oldu.

Oku - İzle - Dinle

Ne izlemeli?

Altan Sancar, Siyaset Kulesi programında; Abdi-Şara anlaşmasını, Suriye’nin geleceğini, Ankara'nın tabloya nasıl baktığını değerlendirdi. Kısa Dalga YouTube kanalında...

Ne okumalı?

Ankara'yı en iyi yazan bir edebiyatçıdan bugünkü önerimiz: Veciz Sözler / Barış Bıçakçı / İletişim

"Kalem bir kazı aletidir. Bir gömü gibi kazırsın kendini ve çektirdiğin dişlerin dışında tastamam duran iskeletine ulaştığın zaman anlarsın: evrenin sonu vardır, insanın sonu vardır. Bu dünyada her şey hep aynıdır ve bunu bilmek ölesiye sıkıcıdır."

Ne dinlemeli?

Barış Bıçakçı'ya güzel bir eşlikçi olabilir: Adagio / Secret Garden

Kısa Dalga Bülten Haberleri